Składniki:
kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony)
1 rozbełtane jajko od kurki wiadomo jakiej:)
pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
troszkę posiekanego koperku
pieprz czarny
ewentualnie: kaszka kukurydziana
odrobina kurkumy (mniej niż pół łyżeczki)
Kalafior i kaszę jaglaną gotujemy do miękkości (oczywiście w osobnych garnkach). Do gotującej się jaglanki dodajemy odrobinę kurkumy. Następnie kalafior dobrze odsączamy z wody i rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy ugotowaną kaszę, szczyptę pieprzu, posiekany koperek i rozbełtane jajko. Jeśli wyjdzie nam zbyt rzadka konsystencja proponuje zagęścić kaszką kukurydzianą lub mąką.
Formujemy małe kotleciki i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok 20min 200’C. U nas wyszły z chrupiącą „skórką”, Ala była zdziwiona ale bardzo jej smakowało:)
kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony)
1 rozbełtane jajko od kurki wiadomo jakiej:)
pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
troszkę posiekanego koperku
pieprz czarny
ewentualnie: kaszka kukurydziana
odrobina kurkumy (mniej niż pół łyżeczki)
Kalafior i kaszę jaglaną gotujemy do miękkości (oczywiście w osobnych garnkach). Do gotującej się jaglanki dodajemy odrobinę kurkumy. Następnie kalafior dobrze odsączamy z wody i rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy ugotowaną kaszę, szczyptę pieprzu, posiekany koperek i rozbełtane jajko. Jeśli wyjdzie nam zbyt rzadka konsystencja proponuje zagęścić kaszką kukurydzianą lub mąką.
Formujemy małe kotleciki i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok 20min 200’C. U nas wyszły z chrupiącą „skórką”, Ala była zdziwiona ale bardzo jej smakowało:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (28)
dziarma
Dodano opinię: 29.06.2015
Dostałam dwa kalafiory. Muszę coś z nimi zrobić, a że lubimy jaglankę, to dziś na obiad będą te kotleciki 🙂
koszulove.com
Dodano opinię: 02.10.2015
A że kalafiory tej jesieni piękne, danie idealne 🙂
Joanna
Dodano opinię: 05.11.2015
Witam,
Dzięki za inspirację 😉 Córka nie toleruje kalafiora w czystej postaci, więc zrobiłam kotleciki. Miałam akurat świeżo ugotowaną kaszę pęczak (lekko ją zblendowałam) i też wyszły super! i córce smakowały! pozdrawiam Asia
Polki mama
Dodano opinię: 16.01.2016
U nas udało się zmodyfikować przepis dodając buraczka, pomijając jajko i smażąc na kokosie 🙂
Justyna
Dodano opinię: 25.05.2016
Super wyszły! zamiast jajka dodałam siemie lniane (wywar).
Ania
Dodano opinię: 31.01.2017
można dodać pierś z kurczaka ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.02.2017
Tak.
Ola
Dodano opinię: 15.02.2017
Ja dzisiaj będę robiła te kotleciki. Niestety kalafiora nie mam, bo i w sklepie trudno o niego w tym czasie, ale w zamian mam brokuła i jeszcze dodam marchewkę 🙂 Zobaczymy, co nam wyjdzie 🙂
Ola
Dodano opinię: 15.02.2017
Niestety nam wyszły surowe, od góry i dołu spieczone, w środku mokre 🙁 otworzyłam je i dopiekam, może uda się uratować.
Asia
Dodano opinię: 06.03.2017
Witam, czy to wystarczy na obiad czy jeszcze coś dodać ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.03.2017
Nam wystarcza:)
MamaMagda:)
Dodano opinię: 07.07.2017
Syn 22 lkipca kończy 8 mcy. Mogę mu je dzis zrobić? Mam kryzys kulinarny..
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.07.2017
tak
Róża
Dodano opinię: 25.10.2017
Czy te kotleciki miżna mrozić.? Dziękuję.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.10.2017
jasne:)
ila
Dodano opinię: 17.11.2017
Dzień dobry:) a czy można je upiec na patelni…?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.12.2017
Pewnie tak, nie próbowałyśmy.
kasia
Dodano opinię: 06.02.2018
a można je przygotować w grillu elektrycznym?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.02.2018
Próbuj
Ewa
Dodano opinię: 01.10.2018
Czy mozna to przygotowac dzien wczesniej i dopiero następnego dnia upiec?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.10.2018
Raczej tak nie robimy:)
Iga
Dodano opinię: 05.01.2020
Jak przygotować te i inne placuszki, żeby można je było ładnie oderwać od papieru? Kazde, które dotąd robiłam, w połowie zostają na papierze :/
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.01.2020
posmaruj go olejem
Ola
Dodano opinię: 03.06.2020
Czy można kasze jaglana zamienić na kuskus?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Spróbuj i pochwal się jak wyszło.
Anna
Dodano opinię: 15.07.2020
Czy jeżeli kalafior był wcześniej ugotowany i zamrożony, to czy takie placki można ponownie zamrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.07.2020
Lepiej nie.
iwona
Dodano opinię: 27.09.2021
Kalafiora gotuję na parze (świeżego). Nie trzeba wtedy odsączać. Placki bardzo nam smakują.