Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

07 lipca 2014

„Jaglano-migdałowe ciasteczka słodzone daktylami”

Masa pozostała po mleku jaglanym (przepis tutaj )lubszklanka ugotowanej kaszy jaglanej i 2 łyżki zmielonych migdałów;jajko;szklanka mąki pszennej;5 daktyli;łyżka suszonych jagód goji. Daktyle posiekać drobno. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i wyrobić dokładnie. Formować z ciasta kulki (mocząc ręce w wodzie, by ciasto się nie przyklejało do rąk), a następnie rozpłaszczać je na papierze do pieczenia ułożonym...

Masa pozostała po mleku jaglanym (przepis tutaj )
lub
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej i 2 łyżki zmielonych migdałów;
jajko;
szklanka mąki pszennej;
5 daktyli;
łyżka suszonych jagód goji.

Daktyle posiekać drobno. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i wyrobić dokładnie. Formować z ciasta kulki (mocząc ręce w wodzie, by ciasto się nie przyklejało do rąk), a następnie rozpłaszczać je na papierze do pieczenia ułożonym na blaszce. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (22)

Anonymous

Dodano opinię: 27.11.2014

„szklanka ugotowanej kaszy jaglanej” tzn.to jest szklanka kaszy odmierzonej przed zagotowaniem czy po?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.11.2014

Szklanka kaszy już ugotowanej.

aaaania

Dodano opinię: 08.12.2014

A można jakąś inną mąką zastąpić? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.12.2014

Nie robiłam na innej mące,ale myślę,że może się udać.

Zuzia

Dodano opinię: 05.03.2015

na jakim programie piec takie ciasteczka? termoobieg czy pieczenie góra dół?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.03.2015

Termoobieg:)

Zuzia

Dodano opinię: 05.03.2015

a jaka grubość? całkiem płaskie jak np herbatniki ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.03.2015

Nie,troszkę grubsze.

Zuzia

Dodano opinię: 05.03.2015

to teraz wiem czemu pierwsza blaszka nie wyszła 😛

Agnieszka

Dodano opinię: 17.05.2016

A jeśli nie mam jagód goji?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.05.2016

Pomiń.

Ola

Dodano opinię: 29.11.2017

Czym zastąpić jajko?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.12.2017

Słabo, bo z białka ubijamy pianę.

Jolanta

Dodano opinię: 18.01.2018

Czyli jajko mam dac w całości i wymieszać składniki czy białko ubić bo już nie wiem jak zrobić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.01.2018

Jolu. Tak jak w pzepisie „WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ ZE SOBĄ”:)

Daria

Dodano opinię: 18.06.2020

Ale komentarz wyżej podała pani że białka ubijamy?!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.06.2020

Jolu. Tak jak w pzepisie „WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ ZE SOBĄ”:)

Nicole

Dodano opinię: 28.11.2018

W jakim wieku zaczęłaś dawać te ciastka ? Mój syn ma 8 miesięcy będzie Ok jak to zje ? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.12.2018

Tak

Monika

Dodano opinię: 03.05.2019

Proste, szybkie i smaczne. Pasują też do kawy w przerwie od pracy 🙂

Agnieszka

Dodano opinię: 22.06.2021

Nie ma w przepisie ze trzeba ubiać białko

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Nie trzeba, mieszamy wszystko razem bez ubijania

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek