Jaglany bananowiec to efekt inspiracji Asi murzynkiem jaglanym . Tak bardzo mi smakował, że podczas sesji do ksiażki nie mogłam się skupić, bez kęsa:) Bananowa wersja wyszła równie obłędnie:)
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka
1 i 1/4 szklanki wody
2 jaja
1 laska wanilii
3 dojrzałe banany
1/4 szklanki sproszkowanych orzechów
3 łyżki oleju
2 łyżki kakao/ karobu
2 łyżki rodzynek
Zalej rodzynki gorącą wodą i odstaw.
Kaszę jaglaną wypłucz w gorącej wodzie, wodę i mleko zagotuj i dodaj do nich kaszę wraz z nasionami wyjętymi z laski wanilii. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, nie podnosząc pokrywki, aż kasza wchłonie cały płyn. Wystudź. Rodzynki odsącz z wody.
Oddziel żółtka od białek.Rozgnieć banany widelcem. Dodaj do kaszy żółtka, banany, sproszkowane orzechy, karob/kakao, rodzynki i olej. Wymieszaj wszystko dokłądnie, najlepiej mikserem, by składniki się połączyły. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj do jaglanej masy. Wymieszaj delikatnie łyżką. Całość przelej na małą blaszkę i piecz w 180'C przez około 60 minut.
Ciasto z tego przepisu jest bardzo miękkie i wilgotne. Jeśli chcesz, by było bardziej zwarte-dodaj do masy podczas miksowania około 2 łyżek mąki pszennej.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (49)
Moja Osobistosc
Dodano opinię: 10.12.2015
Chetnie bym spróbowała 😉
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉
Mama Nastki
Dodano opinię: 10.12.2015
czy można mleko roślinne ? jeśli tak jakie bedzie najlepsze ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.12.2015
Można.Dobre będzie migdałowe, owsiane, słonecznikowe…
kosikosiniaczki.pl
Dodano opinię: 10.12.2015
W Biedrze jest mieszanka bakaliowa z miechunką. Pyszna. Dodałam i było mega.
O tym blogu i fascynującej Waszej książce lada dzień na moim blogu!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.12.2015
Cieszymy się, że smakowało. Eksperymentowanie w kuchni jest suuuuuper:)
Iwona
Dodano opinię: 11.12.2015
O fajowo bo mam wlaśnie 3 przejrzałe banany błagające o litość i zastanawiałam sie co z nich zrobić. Dzięki:)
BTW w tagach 8m+ a w przepisie orzechy…Taka mała nieścisłość.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.12.2015
Boimy się orzechów w całości. Poza tym to alergen, ale wszystko nim może być. Jeśli się obawiasz-omiń ten składnik.
Iwona
Dodano opinię: 11.12.2015
Nie obawiam się-my się z orzechami bardzo lubimy:) Ale Dzieć ma już "swoje lata";) A moja uwaga stąd, że myślałam, że wkradł się Wam błąd z tym otagowaniem. Ale jeśli tak ma być, to się już nie czepiam:)
I Dzieć powiedział, ze ciasto pycha!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.12.2015
Na zdrowie małemy Smakoszowi:)
Karolina
Dodano opinię: 12.12.2015
A mała blacha jakie ma wymiary w przybliżeniu? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.12.2015
27×17
Karola
Dodano opinię: 30.12.2015
Witam,
mam pytanie apropo mleka krowiego. Według wszystkich informacji na jego temat, odnajduje tylko te, które mówią, że podawać mleko krowie można dopiero po ukończeniu przez niemowlę 12 miesięcy. W Waszych przepisach nie brakuje bardzo często wykorzystujecie ten składnik. Nawet przy 8+. Jak to jest w takim razie? Jestem Mamą 8-miesięcznej Blanki i zaczynamy Naszą przygodę z BLW małymi kroczkami. Jednak to mleko nie daje mi spokoju 😛
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.01.2016
Witaj, w przepisach piszemy mleko, ale w domysle jest dowoloność czy będzie to mleko krowie, czy też roślinne. W kwestii krowiego, jeśli jest ono jedynie składnikiem i w przepisie jest go niewiele, a dziecko nie jest uczulone na nabiał, można go użyć. My polecamy roślinne, bo są smaczne i bardzo zdrowe.
Marlena
Dodano opinię: 16.01.2016
Miały być petitki, ale ostatecznie padło na ciacho… Bardzo smaczne. Warto upiec.
JUsta
Dodano opinię: 23.01.2016
Zrobiłam i okazuje sie ze jest pyszny!! 🙂 ale mam pytanie czy konieczny jest tak długi czas pieczenia? próbowalyscie go skrócić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.01.2016
Nie,po takim czasie ciasto nadal było wigotne a i upieczone;)
Barbarka
Dodano opinię: 11.02.2016
Ile to będzie ugotowanej kaszy? Została mi z wczoraj, ale nie wiem, czy starczy to co mam
Pozdrawiam 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.02.2016
Podwojona ilość
Barbarka
Dodano opinię: 11.02.2016
Dziękuję 🙂
Justyna
Dodano opinię: 17.02.2016
czy musi być laska wanilii?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.02.2016
Nie musi:)
Marianka
Dodano opinię: 06.05.2016
Zakalec – za to pyszny 🙂
Agnieszka
Dodano opinię: 23.07.2016
Witam!
Bardzo przypadly Nam do gustu Wasze przepisy. Mam jedno zastrzeżenie. Czy można w opisach, gdzie występuje pieczenie dopisać prócz temperatur to jakie pieczenie ustawiać, termoobieg, góra dół? Jaki poziom środek, dół, góra? Blaszka wysmarowana, czy też nie? Jak sprawdzać czy to już? Czy się nie sprawdza. Zaczynam dopiero przygodę z gotowaniem i pieczeniem jako młoda mama, więc zależałoby mi na takich informacjach.
Z góry dziękuję.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.07.2016
Postaramy się.
natalia
Dodano opinię: 08.09.2016
przeglądam przepisy, przyznam się ,że początkującą mamą jestem, bo to pierwsze dzieciątko, zastanawiam się, dlaczego kakao a'la nesquik jest 12+ a bananowiec 8+? bo domyślam się,że chodzi o zawartość kako. Czy to są tylko miesiące , w których Wy podawałyście te dania dzieciom? odrazu napiszę,że bardzo się cieszę,że tu trafiłam :)) naleśniki z kaszy manny już wypróbowane 🙂 pyszne! robienie takich pyszności dziecku to przyjemność 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.09.2016
12m ze wzgledu na to że my podawałyśmy mleko krowie i kakao po 12. Ale jak wymienisz na roslinne i karob w jakimkolwiek przepisie to może byc po 8:)
natalia
Dodano opinię: 09.09.2016
czyli jutro jadę po karob 🙂 dziś wersja bananowca dla starszych, zobaczymy 😉 dla młodszej była zupa kukurydziana…jak w przepisie- pyszna, mała się oblizywała 🙂 mam jeszcze jedno pytanie, od strony technicznej;) moja córka je na zasadzie "dopchać do pełnego" 😉 tak je brokuła, i teraz jest tak z naleśnikami właśnie. Czy mam jej dawać całego naleśnika, czy sama mam porcje pokroić? u Was na zdjęciu tak wszystko ładnie, moje wyglądają troszkę inaczej haha 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.09.2016
Połóż naleśnika i niech się uczy. Napychanie buzi „na chomika” to klasyk:):):):) Minie:)
Paulina
Dodano opinię: 06.12.2016
Ciasto przepyszne!!! Ja z lenistwa wprowadziłam modyfikację i kaszę gotowałam już z rodzynkami i karobem. Dodatkowo po wierzchu przed pieczeniem posypałam uprażonymi płatkami migdałowymi. Wyszło dużo ciemniejsze niż na zdjęciu i słodkie. Dziecięcie moje się zajadało 🙂
Dziewczyny drogie bardzo dziękuję za wszystkie przepisy i ksiązkę. Bez tego moje dziecko pewnie by jadło chleb z masłem na śniadanie, a ziemniaki zamiennie z makaronem na obiad 😛
Kiedy wydacie następną książkę? 😀
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.12.2016
Bardzo nam miło:))))) Następna książka… hmm może będzie:)
Julita
Dodano opinię: 20.07.2017
Nasza Ala poleca to ciasto z czarnymi porzeczkami i rozsmarowane na kromce chleba 😉
Bożenka
Dodano opinię: 20.08.2017
Czym można zastapić jaja?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.08.2017
Zmielonym siemieniem lnianym.
Angie
Dodano opinię: 24.10.2017
Jak długo można przechowywać to ciasto w lodówce?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.10.2017
Do 3 dni
Danka
Dodano opinię: 15.01.2018
Bardzo mnie korci wypróbowanie tego przepisu, ale mam formę o wymiarach 19×21 i zastanawiam się, czy taka się nada. Forma jest dość wysoka, więc ciasto powinno się zmieścić, jednak nie wiem, czy powinnam zwiększyć czas pieczenia, skoro ciasto będzie wyższe?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2018
Może zmniejsz odrobine temperaturę i chwilę dłużej piecz.
Renata
Dodano opinię: 11.03.2021
Czy sproszkowane orzechy można zastąpić zmielonymi?
Asia
Dodano opinię: 06.12.2018
Od ilu miesięcy może być wersja z kakao? Córka ma 12 miesięcy i zastanawiam się czy to jest już ten czas.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.12.2018
Jasne, że tak
Kasia
Dodano opinię: 30.04.2019
Hej! Ciacho w piekarniku 🙂 niestety mam alergika w domu (jajka, mleko, orzechy). Zamiast mleka- mleko owsiane, zamiast jajka- siemie lniane, zamiast orzechow- slonecznik i pestki dyni. Zamiast rodzynek dałam niesiarkowane morele (do gotowania kaszy dodałam) 🙂 pachnie super, a jeszcze pół godzinki <3
Ada
Dodano opinię: 16.04.2020
Kochane,tu piszecie,że piec godzinę A w książce jest ten sam przepis, tyle że bez kakao i jest napisane,że 45 minut. Którą wskazówka się sugerować?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Najlepiej sprawdzić po 45minutach. Czas pieczenia może się różnić także w zależności od piekarnika.
Magda
Dodano opinię: 25.06.2021
Czy ciasto można zrobić w okrągłej blaszce:)?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.07.2021
Tak.
Natalia
Dodano opinię: 14.01.2022
Czy można zastąpić kaszę jaglaną bio kaszką jaglaną, taką dla dzieci? Kupiłam dużo na promocji Helpy i szukam pomysłów na jej wykorzystanie 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
Z kaszki lepiej zrobić placuszki lub inne ciasto i w nim zastąpić część mąki pszennej/ orkiszowej kaszką jaglaną
Natalia
Dodano opinię: 15.01.2022
Czy zwykłą kaszę jaglaną można zastąpić bio kaszką jaglaną, taką dla dzieci? Mam dużo do zużycia i szukam pomysłów na przepisy 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
To inna konsystencja jest, ale możesz użyć do placków