Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

27 czerwca 2014

„Jaglany budyń karobowy”

szklanka mleka roślinnego; 1/2 szklanki  kaszy jaglanej; łyżeczka karobu; 1 banan. Kaszę jaglaną zmielić*  i ugotować na mleku do uzyskania odpowiedniej gęstości. Pod koniec gotowania dodać karob i rozgniecionego banana. Można podać z suszoną żurawiną. *Można ugotować kaszę jaglaną na mleku bez uprzedniego mielenia, a później całość zblendować.

szklanka mleka roślinnego;
1/2 szklanki  kaszy jaglanej;
łyżeczka karobu;
1 banan.

Kaszę jaglaną zmielić*  i ugotować na mleku do uzyskania odpowiedniej gęstości. Pod koniec gotowania dodać karob i rozgniecionego banana.
Można podać z suszoną żurawiną.

*Można ugotować kaszę jaglaną na mleku bez uprzedniego mielenia, a później całość zblendować.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (15)

Lena

Dodano opinię: 18.08.2015

Czy kakao po dodaniu trzeba zagotować ? ja nie zagotowałam i budyń jest pyszny ale pozostawia gorzki posmak :/

Justyna

Dodano opinię: 19.08.2015

Ugotowalam dziś, ale na wodzie, bo nie chciało mi się odmrażać mleka roślinnego.

Pyszne. Dziękuję pięknie.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.08.2015

Na zdrowie!:)

Kasia

Dodano opinię: 25.10.2015

Czy kaszę jaglaną można mielić w młynku do kawy? PS. Słyszałam że karob po 3 r.ż. można dawać

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.10.2015

Tak można mielić. Podeślij nam te nowinki o karobie bo nie znamy ich:)

Kasia

Dodano opinię: 26.10.2015

Koleżanka tak mi powiedziała ale chyba jej się coś pomyliło 🙂

Kasia

Dodano opinię: 09.12.2015

kaszę przepłukać wrzątkiem przed czy po zmieleniu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.12.2015

Przed zmieleniem.

Adamowa

Dodano opinię: 03.07.2016

Super przepis!  Szybkie ,proste a synek się z ogromnym apetytem zajada budyniem 🙂 Dziękuję i Pozdrawiam

Karolina

Dodano opinię: 09.09.2016

Córka ma ostatnio awersję do banana w każdej postaci. Czy można go czymś zastąpić albo pominąć?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.09.2016

Osłodź czymś innym, np miodem lub syropem daktylowym.

zosiasamosia

Dodano opinię: 30.08.2018

Zawsze kasza jaglana wychodzi mi gorzka. Probowalam juz sparzac a dzis do tego przepisu podprazylam na patelni i znowu ten sam problem. Czy ona ma zawsze taki posmak? Dziecie nie jest przekonane i odmawia jedzenia ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.09.2018

Wiesz… Wszystko jest kwestią gustu, a z nim sie nie dyskutuje. Jeśli ją płukałaś grąca wodą po uprażeniu, to oznacza, że zrobilaś wszystko. Może zwyczajnie – nie lubicie jej:)

Gosia

Dodano opinię: 28.02.2019

Masz starą, zjęłczałą kaszę… jak jest świeża, to bez płukania i prażenia jest smaczna. Kasza jaglana szybko się psuje i nie ma co jej w dużych ilościach kupować.

Agnieszka

Dodano opinię: 04.09.2018

A mi coś nie wyszło, chyba kaszę za krótko gotowałam, nie mieliłam bo młynka nie mam i wyszedł surowy taki. Zrobiłam z podwójnej porcji i myślę sobie, że szkoda tyle dobra marnować, więc wzięłam dwa jajka, oddzieliłam białka od żółtek, białka ubiłam, żółtka i dwie łyżki mąki orkiszowej wymieszałam z budyniem, następnie dodałam ubitą pianę, wymieszałam i usmażyłam na patelni lekko posmarowanej olejem i wyszły pyszne puszyste placuszki ?

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek