1/2 szklanki kaszy jaglanej;
łyżeczka karobu;
1 banan.
Kaszę jaglaną zmielić* i ugotować na mleku do uzyskania odpowiedniej gęstości. Pod koniec gotowania dodać karob i rozgniecionego banana.
Można podać z suszoną żurawiną.
*Można ugotować kaszę jaglaną na mleku bez uprzedniego mielenia, a później całość zblendować.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (15)
Lena
Dodano opinię: 18.08.2015
Czy kakao po dodaniu trzeba zagotować ? ja nie zagotowałam i budyń jest pyszny ale pozostawia gorzki posmak :/
Justyna
Dodano opinię: 19.08.2015
Ugotowalam dziś, ale na wodzie, bo nie chciało mi się odmrażać mleka roślinnego.
Pyszne. Dziękuję pięknie.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.08.2015
Na zdrowie!:)
Kasia
Dodano opinię: 25.10.2015
Czy kaszę jaglaną można mielić w młynku do kawy? PS. Słyszałam że karob po 3 r.ż. można dawać
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.10.2015
Tak można mielić. Podeślij nam te nowinki o karobie bo nie znamy ich:)
Kasia
Dodano opinię: 26.10.2015
Koleżanka tak mi powiedziała ale chyba jej się coś pomyliło 🙂
Kasia
Dodano opinię: 09.12.2015
kaszę przepłukać wrzątkiem przed czy po zmieleniu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.12.2015
Przed zmieleniem.
Adamowa
Dodano opinię: 03.07.2016
Super przepis! Szybkie ,proste a synek się z ogromnym apetytem zajada budyniem 🙂 Dziękuję i Pozdrawiam
Karolina
Dodano opinię: 09.09.2016
Córka ma ostatnio awersję do banana w każdej postaci. Czy można go czymś zastąpić albo pominąć?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.09.2016
Osłodź czymś innym, np miodem lub syropem daktylowym.
zosiasamosia
Dodano opinię: 30.08.2018
Zawsze kasza jaglana wychodzi mi gorzka. Probowalam juz sparzac a dzis do tego przepisu podprazylam na patelni i znowu ten sam problem. Czy ona ma zawsze taki posmak? Dziecie nie jest przekonane i odmawia jedzenia ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.09.2018
Wiesz… Wszystko jest kwestią gustu, a z nim sie nie dyskutuje. Jeśli ją płukałaś grąca wodą po uprażeniu, to oznacza, że zrobilaś wszystko. Może zwyczajnie – nie lubicie jej:)
Gosia
Dodano opinię: 28.02.2019
Masz starą, zjęłczałą kaszę… jak jest świeża, to bez płukania i prażenia jest smaczna. Kasza jaglana szybko się psuje i nie ma co jej w dużych ilościach kupować.
Agnieszka
Dodano opinię: 04.09.2018
A mi coś nie wyszło, chyba kaszę za krótko gotowałam, nie mieliłam bo młynka nie mam i wyszedł surowy taki. Zrobiłam z podwójnej porcji i myślę sobie, że szkoda tyle dobra marnować, więc wzięłam dwa jajka, oddzieliłam białka od żółtek, białka ubiłam, żółtka i dwie łyżki mąki orkiszowej wymieszałam z budyniem, następnie dodałam ubitą pianę, wymieszałam i usmażyłam na patelni lekko posmarowanej olejem i wyszły pyszne puszyste placuszki ?