Składniki:
1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej;
0,25 litra mleka roślinnego;
0,25 litra wody;
(albo 0,5 litra wody jeśli nie macie akurat mleka);
4 daktyle;
1 banan;
2 łyżki mąki ziemniaczanej;
łyżka masła (opcjonalnie);
6 jabłek ( u mnie papierówki);
pół łyżeczki cynamonu.
Gdy na kolację gotuję Ali jaglankę, zawsze gotuję jej więcej, bo kto wie na jaki pomysł wpadnę rano:) dziś pomysł był taki:
(u mnie jaglanka z lodówki, z poprzedniego dnia)
Kaszę wrzucamy na sitko, dwa razy płuczemy gorącą wodą. Daktyle siekamy na drobne kawałki. W garnku gotujemy mleko z wodą (lub samą wodę), wrzucamy kaszę i daktyle. Gotujemy na najmniejszym ogniu przez pół godziny.
Ostudzoną kaszę lekko blendujemy (nie musi być super gładka), dodajemy rozgniecionego banana, mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy łyżką.
Piekarnik nastawiamy na 180’C. Małą tortownicę (np. o średnicy 20cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w nieregularną kostkę. Posypujemy cynamonem. W garnku rozpuszczamy masło (lub pomijamy) i na małym ogniu „podsmażamy” jabłka, aż całkiem się rozpadną.
Masę jaglaną przekładamy łyżką do formy, na wierzch nakładamy jabłka i posypujemy płatkami migdałowymi. Zapiekamy ok. 35min. w 180’C.
Zdjęć Ali brak, bo akurat ma drzemkę 🙂
zobacz nasze książki kucharskie dla niemowlaka i całej rodziny
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (48)
Anonymous
Dodano opinię: 12.10.2014
dlaczego u mnie wyszedł rzadki i rozwalający się? robiony wg przepisu 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.10.2014
Hmm, czy na pewno kasza jaglana wchłonęła wodę czy była rzadka? Gotowałaś ją pod przykryciem? A może winne są jabłka? Może puściły dużo soku? Kurcze nie wiem, wiele osób na fb chwaliło, że wyszedł pyszny, ja sama tez wiele razy go robiłam i zawsze wychodzi. Jaka masz konsystencję ciasta? Musi być b. gęste.
Anonymous
Dodano opinię: 31.10.2014
Murzynek był dobry, ale jabłecznik wg mnie wspaniały 🙂 jak na razie testuję przepisy na sobie w oczekiwaniu na potomstwo 🙂 fajnie się sprawdzają przy cukrzycy ciążowej! Dziękuję 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.10.2014
Cieszę się, że smakowało:)
Ania
Dodano opinię: 08.08.2015
Zrobiłam – wyszło całkiem niezłe. Robiłam w keksówce i też wyszło. Mojemu dziecku co prawda nie smakowało, ale dorośli zjedli z apetytem.
Iwona
Dodano opinię: 13.08.2015
A ile ugotowanej kaszy potrzeba na ten sernik?
Iwona
Dodano opinię: 13.08.2015
Na jabłecznik ofkors:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.08.2015
Omg, szczerze nie pamiętam ile to wyjdzie kaszy z 5 łyżek, może szklanka? Serio nie umiem podać dokładnej ilości.
Magda B
Dodano opinię: 26.09.2015
Hej 🙂 Kasza strasznie mi się przypalała już po 10 min gotowania. Dodałam mleko krowie zamiast roślinnego. Czy to może być przez to?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.09.2015
Kaszę gotujemy pod przykryciem, na monimalnym ogniu. Czy tak robiłaś? NIe powinna sie przypalić nawet gdybyś w samym mleku gotowała.
mo
Dodano opinię: 04.11.2017
Mi często się przypalała kasza gdy gotowałam pod przykryciem. Odkrylam ze u mnie to była kwestia garnka. Zaczęłam gotować w takim o grubszym dnie.
Magda B
Dodano opinię: 28.09.2015
Mam płytę indukcyjną i minimalny "ogień" jest chyba za duży i dlatego się przypala. Dzięki za trop. Itak wyszło pyszne!!!
Marlena
Dodano opinię: 26.11.2015
u nas wersja mini – pieczona z kokilkach
Ania
Dodano opinię: 10.12.2016
ile czasu pieczemy w tych małych foremkach
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.12.2016
Około 20 minut.
Urszula
Dodano opinię: 05.01.2016
genialnie dobry 🙂 potwierdzam,że lepszy od i tak super smacznego murzynka !:)
ela
Dodano opinię: 10.01.2016
A jaka jest fukcja daktyli w składzie? Czy mogę je pominać? Mam alergika w domu i to jedno z niewielu ciast, gdzie wszystkie składniki są dozwolone, ale daktyli narazie nie próbowalismy i wolałabym nie ryzykować…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.01.2016
Daktyle słodzą ciasto, możesz wymienić na inne owoce suszone np. morele:)
Ewa Duda
Dodano opinię: 12.03.2016
Pyszny, zawsze mi wychodzi. Robie z przepisu z ksiazki, dodaje jeszcze kardamon. Dadatkowo wiorkami kokosowymi posypuje.
Sarenka
Dodano opinię: 21.03.2016
Przepraszam,,nie widzę przy przepisie wieku w kory można podawać danie, gdzie to się znajduje? Dziękuję za pomoc 🙂 juz teraz:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.03.2016
8+ na dole są tagi pod przepisem.
Alicja
Dodano opinię: 03.05.2016
Mi niestety nie smakuje, spód smakuje dla mnie jak bardzooo gęsty budyń jaglany o smaku bananowym…. 🙁
Aga
Dodano opinię: 04.06.2016
Czy mogę zrobić to ciasto dwa dni przed imprezą? W czwartek na sobotę? Czy nie ustoi tyle?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.06.2016
Nie polecamy.
matka_galganka
Dodano opinię: 14.06.2016
Ależ dobry ten jablecznik! Zrobilam w większej blaszce, więc spod wyszedł cienszy, jabłek kwaśnych nie miałam wiec dodalam soku z cytryny, no i kasze miałam juz wcześniej ugotowana, więc zaryzykowalam z ta jedna szklanką i wyszlo super 😀
Mama_Julki
Dodano opinię: 21.06.2016
Hey dziewczyny, zaczęłam z wami gotować dość poźno moja corcia ma 1,5roku ale do rzeczy, napisałaś, że robisz jaglankę na wieczór, mogę przepis. Bo ja robię małej kaszkę gotową nestle, chodzi mi kaszkę do butelki. i jeszcze poki piszę mam problem z kupnem amarantusa ekspansywnego i mleko kokosowe gdzie mogę kupić? jak można samemu zrobić syrop daktylowy? z gory dziekuje 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.06.2016
Powyższe produkty kupisz w sklepach ze zdrową żywnościa. W marketach też są takie działy. Kaszki do butelki nigdy nie robilyśmy i nie polecamy. Zrób zwykłą jaglankę w miseczce i podaj dziecku lub np. Kostki z kaszy manny. Przepisy na blogu.
Jowanka
Dodano opinię: 01.11.2016
Musi być mąka ziemniaczana? Nie mam 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.11.2016
Powinna. Ale możesz spróbować zastąpić.
Jowanka
Dodano opinię: 01.11.2016
Nie wiem co takiego zrobiłam zle ale moje ciasto ma 1 CM:))
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.11.2016
Zapewne zrobiłaś w większej formie:). Ale smakowalo?:)
Jagoda
Dodano opinię: 18.01.2017
Hej, dziewczyny czy kasza ma być ugotowana na sypko ? Jeśli tak to przepis podany tutaj jest na pewno zły… gotowałam oczywyście jak zawsze i pół litra płyniu nie wchłoneło 5 łyżek kaszy, No chyba, ze ma być taka konsystencja nie do końca sypka, a tak na przyszłość, nie łatwiej po prostu gotować w woreczkach, przynajmniej do ciasta… ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.01.2017
W przepisie jest napisane jak gotować, nie wychodzi na sypko. Kasza gotowana w woreczkach traci wiekszość wartosci, bo wszystko wylewasz później z wodą.m
Jagoda
Dodano opinię: 19.01.2017
dziękuje za odpowiedź
Ania
Dodano opinię: 24.03.2018
Bardzo dobre! Zamiast banana dodałam jajko i dosłodziłam miodem.
Paula
Dodano opinię: 30.09.2018
od którego miesiąca można to podać dziecku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.10.2018
po 8
Olga
Dodano opinię: 07.10.2018
Zupełnie się nie zsiadło 🙁 Można jeść łyżeczką jak jaglankę z jabłkami (ale bardzo smaczną jaglankę) . Co mogło pójść nie tak? Dałoby się wrzucić zdjęcie jak powi na wyglądać masa jaglana po zmiksowaniu? Może u mnie była za rzadka (nie wiedzieć czemu). Dziękuję!
Alicja
Dodano opinię: 26.11.2018
pycha dalam wiecej daktyli i troche wody do kaszy przy blendowaniu zeby byl taki budyn , jak jablka bez masla a np na oleju koko to wyjdzie bezmleczne 😉 jeszcze raz pychhhaaaaaa ;D
Natalia
Dodano opinię: 07.02.2019
Ja nie wiem dziewczyny skąd Wy macie na tym zdjęciu takie duże ciasto 🙂 tortownica 20, a masa jaglada chuuuuda 🙂 smak spoko, faktycznie jak taki budyń jaglany z jabłkiem 🙂
KasjaKa
Dodano opinię: 08.02.2019
Jabłecznik robiony dokładnie wg przepisu skutkuje powstaniem nieapetycznej mamałygi.
Myśle że warto dodać że potrzeba 5 CZUBATYCH łyżek kaszy, 5 łyżek kaszy nie ma szans na wchłonięcie pół litra płynu
Mira
Dodano opinię: 06.10.2019
Tez mam mini spod, czy wasz jablecznik podany jest na 20cm forme? Z pol szklanki jaglanki, która nie pecznieje az tak bardzo nie sposób uzyskać tak wysoki spod…moj jablecznik w piecu, czekam na smak 🙂 ale forme zamieniłam na mini foremkę:)
Marzena
Dodano opinię: 15.04.2020
Czy moge pominac make ziemniaczana?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
nie, możesz zamienić na inną.
Barbara
Dodano opinię: 27.10.2020
Mozna uzyc innego owoca? Np na gorze zamiast jabłek banany?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.11.2020
Można.
Anna
Dodano opinię: 15.08.2021
Zrobiłam ale nie wiem czy tak miało to wyglądać. Spod ma być mokry? Coś jak baaaardzo gesty budyń?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Wygląda pysznie