Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

16 sierpnia 2014

Jaglany jabłecznik

Składniki: 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej; 0,25 litra mleka roślinnego; 0,25 litra wody; (albo 0,5 litra wody jeśli nie macie akurat mleka); 4 daktyle; 1 banan; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; łyżka masła (opcjonalnie); 6 jabłek ( u mnie papierówki); pół łyżeczki cynamonu. Gdy na kolację gotuję Ali jaglankę, zawsze gotuję jej więcej, bo kto wie...

Składniki:

1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej;
0,25 litra mleka roślinnego;
0,25 litra wody;
(albo 0,5 litra wody jeśli nie macie akurat mleka);
4 daktyle;
1 banan;
2 łyżki mąki ziemniaczanej;
łyżka masła (opcjonalnie);
6 jabłek ( u mnie papierówki);
pół łyżeczki cynamonu.

Gdy na kolację gotuję Ali jaglankę, zawsze gotuję jej więcej, bo kto wie na jaki pomysł wpadnę rano:) dziś pomysł był taki:
(u mnie jaglanka z lodówki, z poprzedniego dnia)

Kaszę wrzucamy na sitko, dwa razy płuczemy gorącą wodą. Daktyle siekamy na drobne kawałki. W garnku gotujemy mleko z wodą (lub samą wodę), wrzucamy kaszę i daktyle. Gotujemy na najmniejszym ogniu przez pół godziny.
Ostudzoną kaszę lekko blendujemy (nie musi być super gładka), dodajemy rozgniecionego banana, mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy łyżką.
Piekarnik nastawiamy na 180’C. Małą tortownicę (np. o średnicy 20cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w nieregularną kostkę. Posypujemy cynamonem. W garnku rozpuszczamy masło (lub pomijamy) i na małym ogniu „podsmażamy” jabłka, aż całkiem się rozpadną.
Masę jaglaną przekładamy łyżką do formy, na wierzch nakładamy jabłka i posypujemy płatkami migdałowymi. Zapiekamy ok. 35min. w 180’C.

 

Zdjęć Ali brak, bo akurat ma drzemkę 🙂


ksiazka-alaantkoweblw


zobacz nasze książki kucharskie dla niemowlaka i całej rodziny

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (48)

Anonymous

Dodano opinię: 12.10.2014

dlaczego u mnie wyszedł rzadki i rozwalający się? robiony wg przepisu 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.10.2014

Hmm, czy na pewno kasza jaglana wchłonęła wodę czy była rzadka? Gotowałaś ją pod przykryciem? A może winne są jabłka? Może puściły dużo soku? Kurcze nie wiem, wiele osób na fb chwaliło, że wyszedł pyszny, ja sama tez wiele razy go robiłam i zawsze wychodzi. Jaka masz konsystencję ciasta? Musi być b. gęste.

Anonymous

Dodano opinię: 31.10.2014

Murzynek był dobry, ale jabłecznik wg mnie wspaniały 🙂 jak na razie testuję przepisy na sobie w oczekiwaniu na potomstwo 🙂 fajnie się sprawdzają przy cukrzycy ciążowej! Dziękuję 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.10.2014

Cieszę się, że smakowało:)

Ania

Dodano opinię: 08.08.2015

Zrobiłam – wyszło całkiem niezłe. Robiłam w keksówce i też wyszło. Mojemu dziecku co prawda nie smakowało, ale dorośli zjedli z apetytem.

Iwona

Dodano opinię: 13.08.2015

A ile ugotowanej kaszy potrzeba na ten sernik?

Iwona

Dodano opinię: 13.08.2015

Na jabłecznik ofkors:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.08.2015

Omg, szczerze nie pamiętam ile to wyjdzie kaszy z 5 łyżek, może szklanka? Serio nie umiem podać dokładnej ilości.

Magda B

Dodano opinię: 26.09.2015

Hej 🙂 Kasza strasznie mi się przypalała już po 10 min gotowania. Dodałam mleko krowie zamiast roślinnego. Czy to może być przez to?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.09.2015

Kaszę gotujemy pod przykryciem, na monimalnym ogniu. Czy tak robiłaś? NIe powinna sie przypalić nawet gdybyś w samym mleku gotowała.

mo

Dodano opinię: 04.11.2017

Mi często się przypalała kasza gdy gotowałam pod przykryciem. Odkrylam ze u mnie to była kwestia garnka. Zaczęłam gotować w takim o grubszym dnie.

Magda B

Dodano opinię: 28.09.2015

Mam płytę indukcyjną i minimalny "ogień" jest chyba za duży i dlatego się przypala. Dzięki za trop. Itak wyszło pyszne!!!

Marlena

Dodano opinię: 26.11.2015

u nas wersja mini – pieczona z kokilkach

Ania

Dodano opinię: 10.12.2016

ile czasu pieczemy w tych małych foremkach

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.12.2016

Około 20 minut.

Urszula

Dodano opinię: 05.01.2016

genialnie dobry 🙂 potwierdzam,że lepszy od i tak super smacznego murzynka !:)

ela

Dodano opinię: 10.01.2016

A jaka jest fukcja daktyli w składzie? Czy mogę je pominać? Mam alergika w domu i to jedno z niewielu ciast, gdzie wszystkie składniki są dozwolone, ale daktyli narazie nie próbowalismy i wolałabym nie ryzykować…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2016

Daktyle słodzą ciasto, możesz wymienić na inne owoce suszone np. morele:)

Ewa Duda

Dodano opinię: 12.03.2016

Pyszny, zawsze mi wychodzi. Robie z przepisu z ksiazki, dodaje jeszcze kardamon. Dadatkowo wiorkami kokosowymi posypuje.

Sarenka

Dodano opinię: 21.03.2016

Przepraszam,,nie widzę przy przepisie wieku w kory można podawać danie, gdzie to się znajduje? Dziękuję  za pomoc 🙂 juz teraz:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.03.2016

8+ na dole są tagi pod przepisem.

Alicja

Dodano opinię: 03.05.2016

Mi niestety nie smakuje, spód smakuje dla mnie jak bardzooo gęsty budyń jaglany o smaku bananowym…. 🙁  

Aga

Dodano opinię: 04.06.2016

Czy mogę zrobić to ciasto dwa dni przed imprezą? W czwartek na sobotę? Czy nie ustoi tyle?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.06.2016

Nie polecamy.

matka_galganka

Dodano opinię: 14.06.2016

Ależ dobry ten jablecznik! Zrobilam w większej blaszce, więc spod wyszedł cienszy, jabłek kwaśnych nie miałam wiec dodalam soku z cytryny, no i kasze miałam juz wcześniej ugotowana, więc zaryzykowalam z ta jedna szklanką i wyszlo super 😀

Mama_Julki

Dodano opinię: 21.06.2016

Hey dziewczyny, zaczęłam z wami gotować dość poźno moja corcia ma 1,5roku ale do rzeczy, napisałaś, że robisz jaglankę na wieczór, mogę przepis. Bo ja robię małej kaszkę gotową nestle, chodzi mi kaszkę do butelki. i jeszcze poki piszę mam problem z kupnem amarantusa ekspansywnego i mleko kokosowe gdzie mogę kupić? jak można samemu zrobić syrop daktylowy? z gory dziekuje 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.06.2016

Powyższe produkty kupisz w sklepach ze zdrową żywnościa. W marketach też są takie działy. Kaszki do butelki nigdy nie robilyśmy i nie polecamy. Zrób zwykłą jaglankę w miseczce i podaj dziecku lub np. Kostki z kaszy manny. Przepisy na blogu.

Jowanka

Dodano opinię: 01.11.2016

Musi być mąka ziemniaczana? Nie mam 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.11.2016

Powinna. Ale możesz spróbować zastąpić.

Jowanka

Dodano opinię: 01.11.2016

Nie wiem co takiego zrobiłam zle ale moje ciasto ma 1 CM:))

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.11.2016

Zapewne zrobiłaś w większej formie:). Ale smakowalo?:)

Jagoda

Dodano opinię: 18.01.2017

Hej, dziewczyny czy kasza ma być ugotowana na sypko ? Jeśli tak to przepis podany tutaj jest na pewno zły… gotowałam oczywyście jak zawsze i pół litra płyniu nie wchłoneło 5 łyżek kaszy, No chyba, ze ma być taka konsystencja nie do końca sypka, a tak na przyszłość, nie łatwiej po prostu gotować w woreczkach, przynajmniej do ciasta… ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.01.2017

W przepisie jest napisane jak gotować, nie wychodzi na sypko. Kasza gotowana w woreczkach traci wiekszość wartosci, bo wszystko wylewasz później z wodą.m

Jagoda

Dodano opinię: 19.01.2017

dziękuje za odpowiedź

Ania

Dodano opinię: 24.03.2018

Bardzo dobre! Zamiast banana dodałam jajko i dosłodziłam miodem.

Paula

Dodano opinię: 30.09.2018

od którego miesiąca można to podać dziecku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.10.2018

po 8

Olga

Dodano opinię: 07.10.2018

Zupełnie się nie zsiadło 🙁 Można jeść łyżeczką jak jaglankę z jabłkami (ale bardzo smaczną jaglankę) . Co mogło pójść nie tak? Dałoby się wrzucić zdjęcie jak powi na wyglądać masa jaglana po zmiksowaniu? Może u mnie była za rzadka (nie wiedzieć czemu). Dziękuję!

Alicja

Dodano opinię: 26.11.2018

pycha dalam wiecej daktyli i troche wody do kaszy przy blendowaniu zeby byl taki budyn , jak jablka bez masla a np na oleju koko to wyjdzie bezmleczne 😉 jeszcze raz pychhhaaaaaa ;D

Natalia

Dodano opinię: 07.02.2019

Ja nie wiem dziewczyny skąd Wy macie na tym zdjęciu takie duże ciasto 🙂 tortownica 20, a masa jaglada chuuuuda 🙂 smak spoko, faktycznie jak taki budyń jaglany z jabłkiem 🙂

KasjaKa

Dodano opinię: 08.02.2019

Jabłecznik robiony dokładnie wg przepisu skutkuje powstaniem nieapetycznej mamałygi.
Myśle że warto dodać że potrzeba 5 CZUBATYCH łyżek kaszy, 5 łyżek kaszy nie ma szans na wchłonięcie pół litra płynu

Mira

Dodano opinię: 06.10.2019

Tez mam mini spod, czy wasz jablecznik podany jest na 20cm forme? Z pol szklanki jaglanki, która nie pecznieje az tak bardzo nie sposób uzyskać tak wysoki spod…moj jablecznik w piecu, czekam na smak 🙂 ale forme zamieniłam na mini foremkę:)

Marzena

Dodano opinię: 15.04.2020

Czy moge pominac make ziemniaczana?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

nie, możesz zamienić na inną.

Barbara

Dodano opinię: 27.10.2020

Mozna uzyc innego owoca? Np na gorze zamiast jabłek banany?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.11.2020

Można.

Anna

Dodano opinię: 15.08.2021

Zrobiłam ale nie wiem czy tak miało to wyglądać. Spod ma być mokry? Coś jak baaaardzo gesty budyń?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Wygląda pysznie

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek