Bo ile można jeść jajecznicę, prawda? Spróbujcie te jajeczne babeczki na śniadanie lub kolację. Wasze dzieci pokochają ten sposób podania jajka. A jaki wygodny dla małych rączek w pierwszych miesiącach nauki jedzenia…
Składniki:
- 3 jajka,
- 2-3 małe plasterki szynki
- 2 małe plasterki sera gouda,
- 2 gałązki szczypiorku,
- 1 kromka chleba,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki groszku (mrożonego lub z puszki)
- szczypta pieprzu
Piekarnik nastaw na 200 ‚ C z termoobiegiem. Przygotuj 6 foremek do muffinek. Silikonowe lub metalowe (te drugie wyłóż papilotkami). Foremki silikonowe wystarczy lekko posmarować olejem.
Do miski wbij jajka, dodaj mleko i posiekany szczypiorek. Chleb pokrusz na drobne kawałki i przełóż na dno każdej foremki. Następnie do każdej z nich wsyp kilka kuleczek groszku.
Ser i szynkę posiekaj, dodaj do masy jajecznej, wymieszaj. Zalej każdą foremkę masą do pełna. Wstaw do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom i piecz 20 minut. Babeczki po wyjęciu opadną, to normalne:)
Babeczki podaj z warzywami sezonowymi.
Niemowlakowi zamiast szynki i sera możesz dodać pokruszony zwykły twarożek.
Do tego przepisu idealne będą foremki silikonowe.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (19)
Ann
Dodano opinię: 14.12.2020
Można je przygotować wieczorem i podać na śniadanie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Tak.
Anna
Dodano opinię: 14.12.2020
Czy mogę pominąć ser, a mleko owsiane dodać? Bo mamy alergię na bmk.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Tak.
Joanna i Madzia
Dodano opinię: 14.12.2020
Wygladaja pieknie. Na pewno zrobimy
Ewelina
Dodano opinię: 14.12.2020
Stygną ???
Ania&Leon
Dodano opinię: 16.12.2020
Smaczne, niespełna roczniak zajada, u nas z powodu braku groszku wersja z brokułem. Na pewno do powtórzenia
ana ana
Dodano opinię: 21.12.2020
Świetny pomysł z tym brokułem, zaserwuje niebawem mojemu dziecku
Avi
Dodano opinię: 17.12.2020
U mnie dzisiaj te muffinki wylądowały na śniadanie w wersji z fasolką szparagową. Młody (15 m-cy)pomagał oblizując mrożoną fasolkę:) Zwykle niechętnie je śniadania (woli biegać) a te muffinki zjadł z apetytem. Wyszły fajne, puchate 🙂 Dodaję do przepiśnika jak nic! Dzięki za ten przepis!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Polecamy się.
Beata
Dodano opinię: 18.01.2021
Czy można wykonać z żółtek pomijając białka, bo niestety mamy uczulenie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Trzeba by dodać zamiennik białka, np. aquafabę
Kaja
Dodano opinię: 20.01.2021
Jaka szynka jest dobra ? Bo ja już nie wiem gdzie mam taka kupić żeby była w porządku ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Jak najmniej soli i konserwantów.
Paula
Dodano opinię: 15.03.2021
Jaki ser kupić by podać dziecku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Jak najkrótszy skład.
Magdalena
Dodano opinię: 09.05.2021
Świetny przepis! Dziękuję ? Mój 9 miesięczny synek zjadł je z apetytem ? Nie miałam samego groszku, więc dałam mieszankę warzyw: groszek, marchewka, kalafior i brokuł
Ann
Dodano opinię: 19.01.2022
Można je przygotować na śniadanie i podać wieczorem?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Tak