Te kotleciki to spora dawka żelaza i wapnia skondensowanych w małej objętości. Wygodne do chwycenia w rączkę stanowią idealne danie dla niemowlaka podczas nauki samodzielnego jedzenia.
5 jajek gotujemy na twardo. Brokuły gotujemy do miękkości. Szpinak rozmrażamy i podgrzewamy, by woda wyparowała. Cebulę kroimy w kostkę i lekko szklimy na oliwie. Jajka i brokuły blendujemy oddzielnie. Szpinak, jajka, brokuły i cebulę łączymy ze sobą za pomocą łyżki. Dodajemy surowe jajko, łyżkę otrębów, łyżkę kaszy manny, oraz porwane zioła – mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Formułujemy kotleciki(ciasto będzie miękkie i puszyste, jednak podczas pieczenia masa zrobi się zwarta), obtaczamy w otrębach i układamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w 200 stopniach.
Wersję dla rodziców doprawiłam czosnkiem i dodatkową cebulą oraz solą i pieprzem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (23)
Anonymous
Dodano opinię: 28.10.2014
Jakich otrebow Pani użyła?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.10.2014
Oj,nie pamiętam niestety. Tę potrawę dawno przyrządzałam…
Kasia
Dodano opinię: 30.09.2015
Czy można użyć świeżego szpinaku? Jak go wtedy przygotować?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.09.2015
Chwilkę podduś liście no na oleju i zblenduj lub posiekaj.
Julka
Dodano opinię: 26.10.2015
A mogę to na parze zamiast w piekarniku ????
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.10.2015
Pojęcia nie mam,ale z piekarnika panierka jest chrupka. Niemniej jednak,eksperymentuj:)
Karola
Dodano opinię: 19.12.2015
Czy zamiast otrebow mogę użyć płatków owsianych?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.12.2015
Tak.
Kate
Dodano opinię: 14.01.2016
Czy te kotleciki nie wychodzą twarde ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.01.2016
Nie, są mięciutkie w środku.
Dagmara
Dodano opinię: 27.06.2016
Ile kotlecików wychodzi z tego przepisu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.06.2016
Około 6 sztuk.
Julia
Dodano opinię: 05.01.2017
No to chyba zrobiłam coś źle, bo mi wyszło bardzo dużo małych kotlecików
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.01.2017
Jeśli smakowały, to ilosc nie ma znaczenia:)
Justyna
Dodano opinię: 30.07.2016
Szok i niedowierzanie: Marysi (2 lata) naprawdę to smakuje! 🙂 🙂 🙂
Beti
Dodano opinię: 26.10.2016
Nasz niejadek, spróbował i chyba nawet mu smakowało!!! Choć jak zawsze za dużo nie zjadł. Za to ja z mężem zjadłam ze smakiem, dodatkowo poałałm je sosem chrzanowym. Świetny przepis.
Joanna
Dodano opinię: 16.10.2017
Witam,
nie mam akurat szpinaku, czy mogę go pominąć dokładając np. 1 różyczkę brokułu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2017
jasne:)
Marta
Dodano opinię: 28.01.2018
Czy można przyotować kotleciki a upiec następnego dnia? Albo przechować upieczone? Wiem, że najlepiej na świeżo, ale muszę coś „podszykować” mężowi, bo całości nie da rady z córką upichcić…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
Hm w sumie nie próbowałyśmy, ale lepiej przechowywac upieczone i odgrzać.
ula
Dodano opinię: 22.04.2018
Mi z podanych skladnikow wyszlo 15 kotlecikow (normlana wielkosc) zmodyfikowalam troche przepis bo nie mialam kilku rzeczy. Wiec u mnie do środka nie dalam ziół zamiast otrebow dalam platki owsiane wczesniej namoczone. Obtoczylam w kaszy kukurydzianej z orzechem laskowym wczesniej zblendowanym na proszek. Wyszly bardzo fajne i smaczne polecam!
Iwona
Dodano opinię: 30.11.2019
A czy zamiast otrębów do środka może użyć dodatkowo łyżki kaszy mannej? i w czym innym mogę panierowac zeby na zewnątrz też były miękkie? Synek nie ma jeszcze zębów zeby skórkę pogryzc?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
można