1/2 szklanki oleju kokosowego (może być inny);
1 jajko;
1/2 szklanki mleka roślinnego;
3 łyżki karobu w proszku;
3 banany;
łyżeczka kopiasta sody;
kilka daktyli.
Wszystkie składniki, prócz owoców, połączyć ze sobą za pomocą miksera. Rozgnieść banany widelcem, daktyle pokroić w kosteczkę. Dodać owoce do ciasta i wymieszać łyżką. Przelać ciasto do blachy keksówki. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto jest wystarczająco słodkie dzięki bananom i daktylom. Nie ma potrzeby go dosładzać w wersji dla rodziców.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (43)
Anonymous
Dodano opinię: 06.02.2015
1/2 szkl oleju kokosowego po rozpuszczeniu? od kiedy i czy w ogóle można dodawać ksylitol?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.02.2015
Ksylitol po 3 roku życia. Co do oleju, to tak,najlepiej odmierzyć te pół szklanki, jak jest w postaci płynnej.
Anonymous
Dodano opinię: 21.02.2015
jaka długość blachy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2015
Długość: 34 cm, Szerokość: 12 cm.
Paula
Dodano opinię: 26.07.2015
a tu sa wiorki w srodku??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.07.2015
Nie, ciasto zostało jedynie nimi posypane dla ozdoby.
Paula
Dodano opinię: 02.08.2015
zrobilam-przepyszne:)))))))
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.08.2015
Cieszymy się, że Ci smakowało:)
Iwona
Dodano opinię: 02.08.2015
Kakao zamiast karobu się nada? Też 3 łyżki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.08.2015
Tak:)
Kasia
Dodano opinię: 16.08.2015
Dzięki wielkie za przepis. Przed chwilą wyjęłam z piekarnika podwójną porcję 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.08.2015
Na zdrowie:)!Polecamy się!
Ania
Dodano opinię: 20.02.2016
Zrobiłam, ale chyba tylko mi smakuje, pewnie dlatego, że mało słodkie 😉 Mały niezbyt chętnie je, troche się krzywi, ale może jutro przy kolejnej próbie będzie lepiej.
Monika
Dodano opinię: 20.04.2016
Ciasto przepyszne! Na stałe u nas zagości 🙂 Mąż nie wierzył, że nie dodałam ani grama cukru 🙂
matka_galganka
Dodano opinię: 03.05.2016
Pycha! Miekkie, puszyste i mega smaczne! 😀 Na poczatku masa bez bananow byla tak zbita, ze myslalam, ze na bank bedzie zakalec-a tu taka niespodzianka 😉
magda
Dodano opinię: 11.05.2016
Czy nada sie szklanka maki gryczanej zamiast orkiszowej ?
magda
Dodano opinię: 11.05.2016
albo jaglanej , ktora by byla lepsza ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.05.2016
Jaglana
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.05.2016
nie przepadam za gryczaną w ciastach, ale próbuj.
Monika
Dodano opinię: 29.07.2016
Kurcze, mam akurat tylko oliwe z oliwek i kostkę masła w domu… Obawiam się, że z oliwą nie będzie smakować, co myślicie o wykorzystaniu rozpuszczonego masła? (jak w tradycyjnych, babcinych wypiekach…) ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.08.2016
Będzie smacznie:)
Maria
Dodano opinię: 30.11.2016
Czy zamiast daktyli można dodać żurawinę? Jeśli tak to ile jej dodać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.11.2016
Żurawina tak nie osłodzi ciasta.
ania
Dodano opinię: 04.12.2016
Czy można czymś zastąpić banany?….
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.12.2016
Pominąc.
Kinga
Dodano opinię: 04.04.2017
Czy zamiast karabu w proszku. Moze byc melasa karobowa?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.04.2017
Tak.
ANNA
Dodano opinię: 08.05.2017
Czy zamiat mleka roślinnego może być zwykłe krowie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.05.2017
tak
Ola
Dodano opinię: 30.11.2018
A ja zrobiłam z niego tort na roczek ? przełożyłam kremem z kremówki i mascarpone oraz dżemem wiśniowym 100%, a na wierzch dałam polewę daktylową ?
Ulka
Dodano opinię: 16.12.2018
Czy może być mąka kokosowa?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.12.2018
Tak
Kasia
Dodano opinię: 06.10.2019
Wyszło pyszne…..ale jak zwykle z modyfikacjami: nie miałam już daktyli a banany 3 ale malutkie więc dosłodzilam miodem; zamiast mleka był jogurt naturalny (ponoć to lepiej gdy się używa sody do ciasta); olej był rzepakowy; jajko wymieszałam widelcem z rozgniecionym bananem , a całość z sypkimi składnikami wymieszałam łyżką a nie mikserem (wersja dla leniwych;p). Ciasto wyszło puszyste, pyszne i bez zakalca 🙂 wersję dla „starszaków” ozdobiłam polewą z gorzkiej czekolady. Polecam dodać trochę mleka gdy ciasto jest zbyt gęste.
Małgorzata
Dodano opinię: 13.09.2020
Czy wyjdzie w tortownicy 21 cm??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.09.2020
Wyjdzie, tylko trzeba będzie ciut dłużej piec, bo będzie wyższe
Magdalena
Dodano opinię: 16.10.2020
Nie możemy glutenu, czy mpze.y zastąpić mąką ryżowa? Kukurydziana? Jaglana?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.10.2020
Pewnie.
Magdalena
Dodano opinię: 16.10.2020
A jajko możemy pominąć? Niestety też nie możemy:(
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.10.2020
Myślę, że spokojnie, zwłaszcza że jest psoro bananów.
Malwina
Dodano opinię: 17.10.2020
Bez bananów wyjdzie ???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.10.2020
Nie, to jeden z głównych składników.
Kami
Dodano opinię: 12.02.2022
Zrobiłam pospoliciej: z kakao, olejem rzepakowym i mlekiem krowim. Szukałam łatwego i szybkiego przepisu, za pomocą którego mogłabym zapoznać dziecko z kakao; placki często są czasochłonne i najlepiej smakują świeże, a tu mamy deser na 2-3 dni. Obie się zajadałyśmy; smakuje jakby było z cukrem, przepyszne!!!
Kami
Dodano opinię: 12.02.2022
*Jakby było z cukrem, w sensie że cukru w ogóle nie brakuje i jest tak samo smaczne jak ciasto tradycyjne, a może nawet lepsze 😁