1,5 szklanki mleka roślinnego;
szklanka mąki gryczanej (można użyć innej);
jajko;
łyżka karobu;
łyżka oliwy.
nadzienie:
około 200 g. sera białego;
łyżka jogurtu naturalnego;
1 banan.
Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą za pomocą miksera(jeśli ciasto jest za rzadkie- dodać mąki, za gęste – mleka). Smażyć naleśniki na patelni bez tłuszczu.
Ser rozgnieść widelcem, dodać do niego jogurt i rozgnieciony banan.
Smarować naleśniki nadzieniem i zwijać w dowolny sposób.
Naleśniki mają smak czekoladowy, który nadaje mu karob.
Wersję dla rodziców dosłodziłam odrobinę cukrem trzcinowym
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (16)
Wyrodna Matka w kuchni: Ulubione przepisy BLW cz. 1 | Wyrodna-Matka
Dodano opinię: 29.01.2016
[…] Przepis z książki kucharskiej Alaantkowe (str. 76), ale myślę że na blogu odpowiednikiem tego przepisu jest ten >KLIK<. […]
Paulina
Dodano opinię: 05.03.2016
Mozna zamiast mleka roślinnego dac zwykle, krowie?
I zamiast banana jakis inny owoc, truskawke bądz maliny?
Paulina
Dodano opinię: 05.03.2016
A jeśli tylko roslinne to jakie najlepiej? Kokosowe, migdałowe, jaglane?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.03.2016
Do naleśnikó będzie dobre migdałowe.
Sylwia
Dodano opinię: 10.05.2020
Wychodzą świetne. Użyłam zwykłej mąki pszennej 450, mleko krowie, tylko karob mam chyba jakiś inny, bo u mnie naleśniki wyszły jasne, ale to chyba kwestia mąki 🙂 Sprężyste, łatwo się przewracały, serek typu włoskiego z bananem – pycha? Z resztą to nie pierwszy pyszny przepis od was 🙂 Pozdrawiam!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.03.2016
No pewnie:)
Paulina
Dodano opinię: 05.03.2016
Super, dzieki 🙂 zabieram sie do pracy 🙂
Magdalena
Dodano opinię: 07.04.2016
Użyłam mąki orkiszowej typ 1850 i są strasznie sztywne i rozwarstwiają się. Użyłam mleka kokosowego (1 szklanka) oraz pół szklanki wody. Naleśniki są też gorzkie, ale może to wynikać z mąki. Nie jestem niestety dobra w gotowaniu 🙁 Macie może pomysł z czego to wynika?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.04.2016
Mleko kokosowe nie jest zbyt wdzięczne do naleśników, do tego woda, może to było powodem. Nie poddawaj sie!!:)
Zestawienie najlepszych przepisów na II śniadanie do szkoły! Stwórz lunchbox idealny – Zuzanna Antecka – blog o pozytywnym żywieniu dzieci
Dodano opinię: 01.09.2017
[…] Naleśniki z serem i bananem […]
Monika
Dodano opinię: 03.11.2017
od którego miesiąca mozna dawać dziecku karob?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.11.2017
My podawałyśmy od 8 miesiąca.
Małgosia
Dodano opinię: 26.03.2020
Moja corka ma alergie na bmk. Czym zastapic ser bialy nie zmieniajac pozostalych skladnikow?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
pominąć i zrobić banana z masłem orzechowym
Dominika
Dodano opinię: 19.03.2021
Czy może być zwykłe kakao z „wiatrakiem”?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Może być każe kakao do ciast.