Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

14 czerwca 2014

Karobowe naleśniki z bananowym serem

ciasto na naleśniki:1,5 szklanki mleka roślinnego;szklanka mąki gryczanej (można użyć innej);jajko;łyżka karobu;łyżka oliwy. nadzienie:około 200 g. sera białego;łyżka jogurtu naturalnego;1 banan. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą za pomocą miksera(jeśli ciasto jest za rzadkie- dodać mąki, za gęste – mleka). Smażyć naleśniki na patelni bez tłuszczu.Ser rozgnieść widelcem, dodać do niego jogurt i rozgnieciony...

ciasto na naleśniki:
1,5 szklanki mleka roślinnego;
szklanka mąki gryczanej (można użyć innej);
jajko;
łyżka karobu;
łyżka oliwy.

nadzienie:
około 200 g. sera białego;
łyżka jogurtu naturalnego;
1 banan.

Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą za pomocą miksera(jeśli ciasto jest za rzadkie- dodać mąki, za gęste – mleka). Smażyć naleśniki na patelni bez tłuszczu.
Ser rozgnieść widelcem, dodać do niego jogurt i rozgnieciony banan.
Smarować naleśniki nadzieniem i zwijać w dowolny sposób.
Naleśniki mają smak czekoladowy, który nadaje mu karob.
Wersję dla rodziców dosłodziłam odrobinę cukrem trzcinowym

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (16)

Wyrodna Matka w kuchni: Ulubione przepisy BLW cz. 1 | Wyrodna-Matka

Dodano opinię: 29.01.2016

[…] Przepis z książki kucharskiej Alaantkowe (str. 76), ale myślę że na blogu odpowiednikiem tego przepisu jest ten >KLIK<. […]

Paulina

Dodano opinię: 05.03.2016

Mozna zamiast mleka roślinnego dac zwykle, krowie?

I zamiast banana jakis inny owoc, truskawke bądz maliny?

Paulina

Dodano opinię: 05.03.2016

A jeśli tylko roslinne to jakie najlepiej? Kokosowe, migdałowe, jaglane?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.03.2016

Do naleśnikó będzie dobre migdałowe.

Sylwia

Dodano opinię: 10.05.2020

Wychodzą świetne. Użyłam zwykłej mąki pszennej 450, mleko krowie, tylko karob mam chyba jakiś inny, bo u mnie naleśniki wyszły jasne, ale to chyba kwestia mąki 🙂 Sprężyste, łatwo się przewracały, serek typu włoskiego z bananem – pycha? Z resztą to nie pierwszy pyszny przepis od was 🙂 Pozdrawiam!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.03.2016

No pewnie:)

Paulina

Dodano opinię: 05.03.2016

Super, dzieki 🙂 zabieram sie do pracy 🙂

 

Magdalena

Dodano opinię: 07.04.2016

Użyłam mąki orkiszowej typ 1850 i są strasznie sztywne i rozwarstwiają się. Użyłam mleka kokosowego (1 szklanka) oraz pół szklanki wody. Naleśniki są też gorzkie, ale może to wynikać z mąki. Nie jestem niestety dobra w gotowaniu 🙁 Macie może pomysł z czego to wynika? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.04.2016

Mleko kokosowe nie jest zbyt wdzięczne do naleśników, do tego woda, może to było powodem. Nie poddawaj sie!!:)

Zestawienie najlepszych przepisów na II śniadanie do szkoły! Stwórz lunchbox idealny – Zuzanna Antecka – blog o pozytywnym żywieniu dzieci

Dodano opinię: 01.09.2017

[…] Naleśniki z serem i bananem […]

Monika

Dodano opinię: 03.11.2017

od którego miesiąca mozna dawać dziecku karob?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2017

My podawałyśmy od 8 miesiąca.

Małgosia

Dodano opinię: 26.03.2020

Moja corka ma alergie na bmk. Czym zastapic ser bialy nie zmieniajac pozostalych skladnikow?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

pominąć i zrobić banana z masłem orzechowym

Dominika

Dodano opinię: 19.03.2021

Czy może być zwykłe kakao z „wiatrakiem”?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Może być każe kakao do ciast.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek