wybrane warzywa;
2 łyżki mąki kukurydzianej;
jajko;
szczypiorek;
ząbek czosnku;
1/2 szklanki bulionu lub wody;
curry.
Warzywa ugotować/uparować. Wystudzić i drobno pokroić. Posypać curry i wymieszać. Mięso mielone, łyżkę mąki i jajko wyrobić ze sobą. Dodać pokrojony drobno szczypiorek i wyciśnięty ząbek czosnku. Mięso układać na dłoni, formować placek i nakładać warzywa, po czym formować kuleczkę. Obtoczyć w mące kukurydzianej. Klopsiki lekko zesmażyć chwilkę z obu stron na patelni bez tłuszczu, zalać bulionem/wodą i dusić po przykryciem około 30 minut, obracając.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą i pieprzem oraz dodałam dodatkowy ząbek czosnku.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (10)
Malyna
Dodano opinię: 15.09.2016
ciekawa jestem czy moznadodać do nich kasze kus kus ? 🙂 zeby nie robic osobno ziemniaków itp 😉 ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.09.2016
Eksperymentuj:)
Natalia
Dodano opinię: 12.10.2017
Mieso z jakiej części indyka jest najlepsze do mielenia? Golonka/pierś?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.10.2017
pierś
Magda
Dodano opinię: 28.03.2018
Jakich warzyw użyć najlepiej, żeby było smacznie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.04.2018
Np.marchewka, groszek, pietruszka, koperek.
Magds
Dodano opinię: 31.05.2019
Dałam samo żółtko i wyszły twarde to dlatego że nie dałam białka czy od mięsa zależy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.06.2019
Od mięsa, ale białko robi też swoje
Wiktoria
Dodano opinię: 06.11.2019
A można zrobić je w wersji pieczonej? Jak tak to w jakiej temperaturze piec i jak długo?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
można, 180’C około 25 min