Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

23 czerwca 2014

Klopsiki indycze nadziewane warzywami

400 g. mięsa mielonego z indyka;wybrane warzywa;2 łyżki mąki kukurydzianej;jajko;szczypiorek;ząbek czosnku;1/2 szklanki bulionu lub wody;curry. Warzywa ugotować/uparować. Wystudzić i drobno pokroić. Posypać curry i wymieszać. Mięso mielone, łyżkę mąki i jajko wyrobić ze sobą. Dodać pokrojony drobno szczypiorek i wyciśnięty ząbek czosnku. Mięso układać na dłoni, formować placek i nakładać warzywa, po czym formować kuleczkę....

400 g. mięsa mielonego z indyka;
wybrane warzywa;
2 łyżki mąki kukurydzianej;
jajko;
szczypiorek;
ząbek czosnku;
1/2 szklanki bulionu lub wody;
curry.

Warzywa ugotować/uparować. Wystudzić i drobno pokroić. Posypać curry i wymieszać. Mięso mielone, łyżkę mąki i jajko wyrobić ze sobą. Dodać pokrojony drobno szczypiorek i wyciśnięty ząbek czosnku. Mięso układać na dłoni, formować placek i nakładać warzywa, po czym formować kuleczkę. Obtoczyć w mące kukurydzianej.  Klopsiki lekko zesmażyć chwilkę z obu stron na patelni bez tłuszczu, zalać bulionem/wodą i dusić po przykryciem około 30 minut, obracając.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą i pieprzem oraz dodałam dodatkowy ząbek czosnku.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (10)

Malyna

Dodano opinię: 15.09.2016

ciekawa jestem czy moznadodać do nich kasze kus kus  ? 🙂 zeby nie robic osobno ziemniaków itp 😉 ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.09.2016

Eksperymentuj:)

Natalia

Dodano opinię: 12.10.2017

Mieso z jakiej części indyka jest najlepsze do mielenia? Golonka/pierś?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.10.2017

pierś

Magda

Dodano opinię: 28.03.2018

Jakich warzyw użyć najlepiej, żeby było smacznie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2018

Np.marchewka, groszek, pietruszka, koperek.

Magds

Dodano opinię: 31.05.2019

Dałam samo żółtko i wyszły twarde to dlatego że nie dałam białka czy od mięsa zależy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.06.2019

Od mięsa, ale białko robi też swoje

Wiktoria

Dodano opinię: 06.11.2019

A można zrobić je w wersji pieczonej? Jak tak to w jakiej temperaturze piec i jak długo?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

można, 180’C około 25 min

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek