Składniki:
0,5 kg piersi z indyka
1 jajko
4 łyżki kaszki manny
natka pietruszki
łyżka majeranku
szczypta czarnego pieprzu
1 cebula
mąka pszenna do obtoczenia klopsów
2 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
ziele angielskie
liść laurowy
słoiczek koncentratu pomidorowego
u mnie dodatkowo inne resztki: kawałek cukinii, kawałek selera
Szykujemy duży garnek, nalewamy wody (ok 1/3) i gotujemy. W tym samym czasie marchew i pozostałe warzywa myjemy, obieramy i ucieramy na tarce (na największych oczkach) a następnie wrzucamy do gotującej się wody razem z zielem angielskim i listkiem laurowym. Warzywka gotują się na małym ogniu, a my w tym czasie zabieramy się za klopsiki.
Pierś z indyka można kupić zmieloną, albo tak jak ja- zmielić za pomocą blendera. Zmielone mięsko mieszamy z surowym jajkiem, surową kaszką manną, posiekaną pietruszką, pieprzem, majerankiem i formujemy klopsiki (mogą być podłużne, wtedy łatwiej dziecku trzymać w rączce). Obtaczamy klopsiki w mące, a następnie wrzucamy do garnka. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 20-30min (sprawdź czy klopsiki są w środku miękkie, a mięso nie jest surowe). 10 min przed końcem dodajemy koncentrat pomidorowy (można cały słoiczek, a można mniej, w zależności od tego jak gęsty chcemy mieć sosik). Podajemy z ziemniaczkami, ryżem lub makaronem. A dorośli mogą sobie dosolić:) Ja z pewnością to uczynię:)
Pierś z indyka można kupić zmieloną, albo tak jak ja- zmielić za pomocą blendera. Zmielone mięsko mieszamy z surowym jajkiem, surową kaszką manną, posiekaną pietruszką, pieprzem, majerankiem i formujemy klopsiki (mogą być podłużne, wtedy łatwiej dziecku trzymać w rączce). Obtaczamy klopsiki w mące, a następnie wrzucamy do garnka. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 20-30min (sprawdź czy klopsiki są w środku miękkie, a mięso nie jest surowe). 10 min przed końcem dodajemy koncentrat pomidorowy (można cały słoiczek, a można mniej, w zależności od tego jak gęsty chcemy mieć sosik). Podajemy z ziemniaczkami, ryżem lub makaronem. A dorośli mogą sobie dosolić:) Ja z pewnością to uczynię:)
Zamiast majeranku i pietruszki, mięso można doprawić również czosnkiem, większą ilością cebulki, lub bazylią, oregano, tak jak lubicie najbardziej:) Klopsików wyszło bardzo dużo, warto zamrozić małą porcję dla dziecka na wszelki wypadek gdybyśmy kiedyś nie miały/mieli czasu przygotować obiadu.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (48)
gosia
Dodano opinię: 08.08.2015
WITAM, FAKTYCZNIE ZOSTAŁO MI DZISIAJ JESZCZE KILKA KLOPSIKÓW:) ZAMROZIĆ MOGĘ UGOTOWANE CZY SUROWE? jak długo mogą być w zamrażalce? Czy mogą Panie polecić jakiś koncentrat pomidorowy dla niemowląt (11miesięcy)? te które widziałam w sklepie często moją różne dodatki i dużo soli.
dziękuję za szybką odpowiedź…z uwagi na gotowe=czekające klopiski:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.08.2015
Szybkiej odp niestety nie było, bo nie siedzimy na blogu cały dzień:) ale mam nadzieję, że nie jest za późno- ja bym zamroziła już gotowe, tak by potem tylko rozmrozić i podgrzać. Zamrożone, możesz przechowywać w zamrażalce ok 3 miesiące. Koncentrat z Pudliszek ja używam, chyba nie ma za wielu dziwnych składników:) A w Biedronce jest dostępny.
gosia
Dodano opinię: 08.08.2015
DZIĘKUJĘ ZA SZYBKĄ ODPOWIEDŹ! 🙂 pulpeciki odłożyłam ugotowane więc idealnie, zamroże.
Karola
Dodano opinię: 03.12.2015
Chcialabym zrobic klopsy z mrożonego miesa.czy mogę je ponownie zamrozić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.12.2015
Tak, ale dopiero po usmażeniu i ostudzeniu.
Malyna
Dodano opinię: 18.12.2015
a można dać zamiast indyka pierś z kurczaka? 🙂 i mogą takie pulpeciki stać w lodówce zeby byly na obiad na drugi dzien ?:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.12.2015
2 x tak:)
Patrycja
Dodano opinię: 19.05.2016
Witam 🙂 gdzie dodaje się cebulę ? 🙂 do sosu czy do klopsików ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.05.2016
Razem z pozostałymi warzywami.
Patrycja
Dodano opinię: 19.05.2016
Dodałam delikatnie podsmażoną cebulkę do mięsa + czosnek. Wyszły rewelacyjne! 🙂 moje dziecko podkradało mi z talerza 😀 a dodam jeszcze, że ja nienawidzę klopsów 😛
Anna
Dodano opinię: 16.11.2016
Zrobiłam klopsiki, są bardzo smaczne, nawet nie trzeba doprawiać solą. Tylko sos bardzo rzadki – spływa z klopsików. Czy to wina za dużej ilości wody? Jak można zagęścić taki sos dla dziecka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.11.2016
Może dodaj troszkę pokruszonego chleba.
Kasia
Dodano opinię: 26.01.2017
Dzień dobry,
co zrobić by klopsiki nie rozpadały się podczas gotowania? Pytanie ogólne:) nie konkretnie do tego przepisu, ponieważ czasem miksujemy kilka:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.01.2017
Dodać jajko/ kasze manną/byłkę tartą…
Anna
Dodano opinię: 22.03.2017
Klopsiki nie rozpadają się, jeśli do miięsa dodamy 1-2 łyżki przegotowanej wody i dokładnie wymiesimy mięso – im dłużej, tym lepiej.
Aga
Dodano opinię: 21.09.2017
Co dalej z warzywami zmieszać z mięsem i smażyć czy jak? Z czego ten sos? A koncentrat gdzie i kiedy.. :/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.10.2017
przecież wszystko jest dokładnie napisane w poście:)
Klaudia
Dodano opinię: 13.09.2019
Z całym szacunkiem, ale nie ma nic w poście na ten temat. Szczególnie dla osoby która zaczyna i średnio jej wychodzi improwizacja. Poproszę o odpowiedź co zrobić z wymienionymi w przepisie warzywami? Z przepisu jedynie wiadomo że pietruszka idzie do mięsa. Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.09.2019
Klaudia. Krok pokroku napisane jest co zrobic „W tym samym czasie marchew i pozostałe warzywa myjemy, obieramy i ucieramy na tarce (na największych oczkach) a następnie wrzucamy do gotującej się wody razem z zielem angielskim i listkiem laurowym. ”
Ania
Dodano opinię: 07.11.2017
Dobry wieczór, przepis brzmi bardzo apetycznie, chciałabym wykorzystywać jutro na obiad. Ile mniej więcej ml lub l powinno być wody? Nie wiem, który garnek z moich uznać za duży ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.11.2017
ok 3 l.
Justyna
Dodano opinię: 14.09.2020
No właśnie napisałaś że wrzucamy do wody i co z tym dalej? Jak się ugotujs to dodajemy do mięsa czy to ma być sos? Nie ma tej informacji, więc nie pisz, że jest napisane krok po kroku co trzeba zrobić. Nikt tu nie czyta w myślach.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.09.2020
Warzywa stanowią część sosu. W klopsikach jest tylko natka pietruszki.
Klaudia
Dodano opinię: 11.11.2017
Witam 🙂
chyba można dodać do mięsa startą marchewkę i brokuła jak w tym przepisie od Pań, gdzie klopsiki były pieczone w piekarniku 🙂 ? Też te 30 min wystarczy w wywarze:)?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.11.2017
Jasne:)
Agnieszka
Dodano opinię: 01.12.2017
Czym można zastąpić kaszę manną?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.12.2017
Ugotowaną kasza jaglaną, kuskusem.
Kamila, mama malej podrozniczki Matyldy
Dodano opinię: 15.12.2017
Hej! Mam taka bardziej skomplikowana sytuacje i jak mozecie to prosze o kreatywna porade 🙂 od dwoch tyg rozszerzamy diete i ogolnie idzie nam super (poza niechcia do kaszki). Szkopul w tym ze razem z corka jestesmy w podrozy – najczesciej nie mamy dostepu do piekarnika czy opcji gotowania na parze. Chce zaczac podawac jej mieso ale jedyna opcja to albo je ugotowac albo usmazyc.. Czy myslicie ze same gotowane kawalki tez sa okej? Drugi problem to ze jemy same, ona siedzi mi na kolanach wiec opcja wspolnego jedzenia nie wchodzi w gre :/ no i nawet jak brdzie juz sama siedziala to pewnie nie bede miec krzeselka 😉 macie jakies porady dla blw w wiecznej podrozy? Pozdrawiam i dziekuje za bloga!!
Kamila, mama malej podrozniczki Matyldy
Dodano opinię: 15.12.2017
To tak a propos jak nam idzie 🙂
Ola
Dodano opinię: 28.03.2018
Czy można zamienić mąkę pszenną na gryczaną lub ryżową? Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2018
Tak
Edyta
Dodano opinię: 29.03.2018
Witam dzisiaj po raz kolejny korzystam z waszego wspanialego przepisu ktorymi zajada sie moj 15 msc synek a czasem i ja cos skubnę?.A zaczelo sie od szpinaku z makaronem.Dziekujemy
Monika
Dodano opinię: 15.04.2019
Dzień dobry,
Czy taki sosik z pulpetami można zawekowac i przetrzymywac w lodówce?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.04.2019
tak
Kamila
Dodano opinię: 26.09.2019
Marchewke z pietruszką dodaje się do mięsa i formuje pulpety czy ona jest do sosu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
Dusza sie w sosie
Daria
Dodano opinię: 13.05.2020
Dzień dobry, czym można zastąpić jajko?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Tu nasza ściąga: https://www.facebook.com/alaantkoweblw/posts/1133520473445710/
Kasia
Dodano opinię: 28.10.2020
Witam, czy można mrozic pulpety razem z sosem, czy po rozmrożeniu sos się rozwarstwi, będzie jakiś niedobry?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.11.2020
Nie powinien się rozwarstwić.
Monika
Dodano opinię: 01.02.2021
A ja mam pytanie o kaszkę manna. Mogę dać z helpy czary mamy ? Czy lepiej zastąpić np gotowanym kuskusem ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Lepiej kuskus.
Ana
Dodano opinię: 14.09.2021
Czy niemowlę 8 miesieczne da radę to zjeść i można podać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Bez problemu
Agata
Dodano opinię: 17.11.2021
Super przepis 😉 klopsiki wyszły idealnie, moje dziecko aż śmiało się do tego mięska
Daga
Dodano opinię: 13.01.2022
Ile czasu pulpeciki można przechowywać w lodówce?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
Dla malucha bezpiecznie jeden dzień
Aleksandra
Dodano opinię: 07.04.2022
Mąką gryczaną lub z amarantusa ( obie zawierają dużo żelaza i wit. z grupy B).