Składniki:
30dag. mięsa mielonego (np. z indyka, szynki z wieprza:P )
pół woreczka ugotowanego ryżu
pęczek natki pietruszki
mała cebula
jajko
pieprz do smaku
2 łyżki majeranku
bułka tarta domowa lub mąka do obtoczenia
oliwa rzepakowy
Cebulkę siekamy w kostkę i szklimy na małej ilości oleju.
Mięso mieszamy z ryżem, cebulką, posiekaną pietruszką, jajkiem, majerankiem i pieprzem. Wyrabiamy jednolitą masę. Turlamy małe klopsiki i obtaczamy w bułce lub mące. Układamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, krótko odsmażamy z obu stron, zalewamy wodą (a najlepiej bulionem warzywnym) i dusimy ok 20-30min.
Ja podałam z ziemniakami i kawałkami gotowanej, młodej kapusty.
Dorośli mogą sobie doprawić solą do smaku.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (7)
Ewa
Dodano opinię: 05.08.2015
a ja, antytalencie kulinarne mam takie pytaie – po co najpierw smażymy a później dusimy? 🙂
Ewa
Dodano opinię: 05.08.2015
acha, no i ile tej wody do zalania? one mają w niej pływać czy wody ma być na dnie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.08.2015
Cześć Ewo:) JUz odpowiadam: musisz lekko podsmażyć po to by klopsiki ''zamknęły się " w skorupce, jeśli od razu surowe mięso zalejesz wodą to się rozpadnie:) Jak się dobrze z dwóch stron zrumienią to możesz je całe albo do połowy zalać,przykryć i dusić. Będą wtedy bardzo delikatne i miękkie w środku, ale nie rozpoadną się podczas gotowania (pamiętaj, że na małym ogniu:) 🙂
Kasia
Dodano opinię: 11.03.2016
Dziewczyny, z tego co słyszałam to nie powinno się używać oliwy z oliwek do smażenia…jeśli już to musi być rafinowana…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.03.2016
Masz rację. To dawny przepis, od tamtej pory wiele się nauczyłyśmy i nadal się uczymy. Przepis zmieniony oczywiście.
Marta
Dodano opinię: 16.07.2020
Robię już któryś raz, bardzo je lubimy całą rodziną 🙂 Dziękuję za super przepisy i przesyłam pozdrowienia 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Dziękujemy, ściskamy.