Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

26 października 2015

Klopsiki z serem i ziołami (pachnące włoską pizzą)

Zwyczajny, polski obiad nie musi być nudny. A gdyby tak do mielonego dodać pachnące zioła, żółty serrrrr… Zapach unoszący się w kuchni jest wspaniały:) Składniki: 400g mięsa wieprzowego mielonego z szynki; 1 duża cebula; 1 łyżka suszonego oregano; 1 łyżka suszonej bazylii; szczypta pieprzu 1 czerstwa bułka; 3 plastry żółtego serna np. gouda; 1 jajko;...

Zwyczajny, polski obiad nie musi być nudny. A gdyby tak do mielonego dodać pachnące zioła, żółty serrrrr… Zapach unoszący się w kuchni jest wspaniały:)

Składniki:

  • 400g mięsa wieprzowego mielonego z szynki;
  • 1 duża cebula;
  • 1 łyżka suszonego oregano;
  • 1 łyżka suszonej bazylii;
  • szczypta pieprzu
  • 1 czerstwa bułka;
  • 3 plastry żółtego serna np. gouda;
  • 1 jajko;
  • bułka tarta do obtoczenia;
  • olej rzepakowy do smażenia.

Czerstwą bułkę moczymy w wodzie tak, by całkiem zmiękła.

Mięso doprawiamy bazylią, oregano, pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, rozbełtane jajko, odcisniętą z nadmiaru wody bułkę, pokrojone w kostke plasterki sera. Mieszamy farsz dokładnie, tak by wszystkie składniki połączyły się. (Można odstawić mięso na 30min do lodówki, będzie jeszcze lepiej smakować, ale ja nigdy tego nie robię;)).

Część  farszu dla dorosłych można doprawić solą.

Formujemy małe płaskie klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy do zrumienienia na patelni. Małym dzieciom poniżej 2 roku życia propnuję zalać tak podsmażone klopsy bulionem lub wodą i gotować pod przykryciem ok. 20 minut na małym ogniu. Starszakom można podać klopsy smażone. Po zrumienieniu, smażymy je również na małym ogniu przez ok. 20min. pod przykryciem.

Podajemy z warzywami.

Oznaczyłam, że danie od 12+ ze względu na żółty ser, którego przed ukończeniem roku my nie podawałyśmy naszym dzieciom. Ser można pominąc w porcji dla mniejszych dzieci. 12167962_1051516494881934_1082628441_n 12167645_1051516421548608_947825892_n  12166650_1051515814882002_1238442580_n

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (15)

Marlena

Dodano opinię: 30.10.2015

Robiłam wczoraj – pyszne. Upiekłam w piekarniku, bo od czasu kotletów a’la greckie to mój ulubiony sposób obróbki termicznej mięsa mielonego.

nina

Dodano opinię: 14.11.2015

też chcę upiec. jak myślicie ile czasu i w jakiej temperaturze?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.11.2015

Około 190-200,C jakieś 20 min

Jowanka

Dodano opinię: 24.04.2016

Ale wtedy chyba nie obtaczać bulką? Ja po 20 minutach nadal miałam surową bułkę tartą na nich :/

Gabriela

Dodano opinię: 05.11.2015

Przepis super i klopsiki na pewno są pyszne, ale dlaczego są w dziale "bez nabiału" skoro jest tam dodawany ser zółty?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.11.2015

Już poprawiam:) Dziękuję za czujność!

nina

Dodano opinię: 07.11.2015

Mój synek też ma taką koszulkę z myszką mickey 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2015

Ala to fanka Miki, Minnie i … Goofiego :)) Pozdrawiamy!

Kasia

Dodano opinię: 23.01.2016

Synek za dwa tyg kończy roczek, więc spróbował już żołtego sera. Jest przeziębiony, więc z apetytem średnio, a te klopsiki wciągnął trzy 🙂 

Jola

Dodano opinię: 21.07.2017

Może trochę nie w temacie, ale zobaczyłam na zdjęciu, że Ala je brokuły. Jak je podajesz żeby małej smakowało? Przyprawiasz jakoś?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.07.2017

Normalnie, gotowane w wodzie, bez przypraw:)

Natalia

Dodano opinię: 07.03.2019

Dziewczyny a co ma na celu zalanie ich woda czy bulionem?

Kasia

Dodano opinię: 05.08.2019

Kolejny fantastyczny przepis! Dzięki dzięki dzięki!!!

Roksana

Dodano opinię: 25.05.2021

Czy mogę te kotlety zamrozić po usmażeniu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.07.2021

Tak.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek