Zwyczajny, polski obiad nie musi być nudny. A gdyby tak do mielonego dodać pachnące zioła, żółty serrrrr… Zapach unoszący się w kuchni jest wspaniały:)
Składniki:
- 400g mięsa wieprzowego mielonego z szynki;
- 1 duża cebula;
- 1 łyżka suszonego oregano;
- 1 łyżka suszonej bazylii;
- szczypta pieprzu
- 1 czerstwa bułka;
- 3 plastry żółtego serna np. gouda;
- 1 jajko;
- bułka tarta do obtoczenia;
- olej rzepakowy do smażenia.
Czerstwą bułkę moczymy w wodzie tak, by całkiem zmiękła.
Mięso doprawiamy bazylią, oregano, pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, rozbełtane jajko, odcisniętą z nadmiaru wody bułkę, pokrojone w kostke plasterki sera. Mieszamy farsz dokładnie, tak by wszystkie składniki połączyły się. (Można odstawić mięso na 30min do lodówki, będzie jeszcze lepiej smakować, ale ja nigdy tego nie robię;)).
Część farszu dla dorosłych można doprawić solą.
Formujemy małe płaskie klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy do zrumienienia na patelni. Małym dzieciom poniżej 2 roku życia propnuję zalać tak podsmażone klopsy bulionem lub wodą i gotować pod przykryciem ok. 20 minut na małym ogniu. Starszakom można podać klopsy smażone. Po zrumienieniu, smażymy je również na małym ogniu przez ok. 20min. pod przykryciem.
Podajemy z warzywami.
Oznaczyłam, że danie od 12+ ze względu na żółty ser, którego przed ukończeniem roku my nie podawałyśmy naszym dzieciom. Ser można pominąc w porcji dla mniejszych dzieci.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (15)
Marlena
Dodano opinię: 30.10.2015
Robiłam wczoraj – pyszne. Upiekłam w piekarniku, bo od czasu kotletów a’la greckie to mój ulubiony sposób obróbki termicznej mięsa mielonego.
nina
Dodano opinię: 14.11.2015
też chcę upiec. jak myślicie ile czasu i w jakiej temperaturze?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.11.2015
Około 190-200,C jakieś 20 min
Jowanka
Dodano opinię: 24.04.2016
Ale wtedy chyba nie obtaczać bulką? Ja po 20 minutach nadal miałam surową bułkę tartą na nich :/
Gabriela
Dodano opinię: 05.11.2015
Przepis super i klopsiki na pewno są pyszne, ale dlaczego są w dziale "bez nabiału" skoro jest tam dodawany ser zółty?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.11.2015
Już poprawiam:) Dziękuję za czujność!
nina
Dodano opinię: 07.11.2015
Mój synek też ma taką koszulkę z myszką mickey 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.11.2015
Ala to fanka Miki, Minnie i … Goofiego :)) Pozdrawiamy!
Kasia
Dodano opinię: 23.01.2016
Synek za dwa tyg kończy roczek, więc spróbował już żołtego sera. Jest przeziębiony, więc z apetytem średnio, a te klopsiki wciągnął trzy 🙂
Jola
Dodano opinię: 21.07.2017
Może trochę nie w temacie, ale zobaczyłam na zdjęciu, że Ala je brokuły. Jak je podajesz żeby małej smakowało? Przyprawiasz jakoś?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.07.2017
Normalnie, gotowane w wodzie, bez przypraw:)
Natalia
Dodano opinię: 07.03.2019
Dziewczyny a co ma na celu zalanie ich woda czy bulionem?
Kasia
Dodano opinię: 05.08.2019
Kolejny fantastyczny przepis! Dzięki dzięki dzięki!!!
Roksana
Dodano opinię: 25.05.2021
Czy mogę te kotlety zamrozić po usmażeniu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.07.2021
Tak.