Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

30 kwietnia 2014

Kluseczki szpinakowe i indyk

Składniki:w sumie na oko:) na kluseczki:trochę ugotowanych liści szpinaku (można udusić z czosnkiem, wtedy będą bardziej aromatyczne)1 jajkomąka pszenna, mąka ziemniaczana lub kukurydziana Kluseczki robię w taki sposób: Wstawiam wodę w garnku. Rozbijam, bełtam jajko, dodaję szpinak (nie kroiłam go specjalnie, ugotowane liście i tak rozpadną się podczas mieszania z ciastem), dosypuję 2łyżki mąki pszennej, 2...

Składniki:
w sumie na oko:)
 na kluseczki:
trochę ugotowanych liści szpinaku (można udusić z czosnkiem, wtedy będą bardziej aromatyczne)
1 jajko
mąka pszenna, mąka ziemniaczana lub kukurydziana

Kluseczki robię w taki sposób: Wstawiam wodę w garnku. Rozbijam, bełtam jajko, dodaję szpinak (nie kroiłam go specjalnie, ugotowane liście i tak rozpadną się podczas mieszania z ciastem), dosypuję 2łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Jeśli ciasto jest zbyt lejące dodaję jeszcze trochę mąki pszennej. Gdy woda zagotuje się, za pomocą małej łyżeczki nabieram ciasto i wrzucam jedną kluseczkę do wrzątku, jeśli rozpada się to znak, że do ciasta trzeba dosypać jeszcze mąki. Kluseczki gotuję ok 3 min od momentu wypłynięcia. Podałam z paskami parowanej piersi z indyka.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (17)

Ola

Dodano opinię: 27.09.2015

Czy ciasto mogę przygotować dzień wcześniej lub rano, żeby Niania tylko wrzycuła je na wode? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.09.2015

Tak, ale przechowaj je w lodówce.

Kasia

Dodano opinię: 27.11.2015

można dodać jakieś przyprawy żeby smak był bardziej wyrazisty?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.11.2015

Jasne.Odrobina pieprzu i czosnek cudnie się wkomponuje.

Justyna

Dodano opinię: 30.11.2016

Czy można użyć szpinaku mrożonego rozdrobnionego ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.11.2016

Tak, ale wcześniej musi być rozmrożony.

Weronika

Dodano opinię: 12.02.2017

Witam. Kluski wyszły gumiaste, dlaczego? Powinnam dłużej gotowac, czy za dużo mąki (pszennej, ziemniaczanej)?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.02.2017

Kiedy więcej jest ziemniaczanej niż pszennej może niestety tak być.

Weronika

Dodano opinię: 12.02.2017

Czy już ugotowane kluski można zamrozić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.02.2017

Tak

mamita

Dodano opinię: 27.02.2017

Jak zrobić pierś z indyka na parze, żeby nie wyszła sucha? Już któryś raz wychodzi mi suchy twardawy wiór 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.02.2017

Za długo parujesz. 

kinia

Dodano opinię: 20.09.2017

A mozna zrobic dla 6,5 msc? diete musielismy rozszerzyc po 5. chodzi mi o kluski, kopytka, kluski slaskie

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.10.2017

Magda

Dodano opinię: 26.02.2018

Najlepsze na świecie 🙂
Jemy wszyscy

Monika

Dodano opinię: 21.07.2022

Polecam ciasto wrzucić do jednorazowego woreczka cukierniczego (lub jakiejkolwiek grubszej foliowej torebki), przyciąć większy otwór i w ten sposób wrzucać kluseczki. Sprawdza się przy rzadszym cieście, dzięki czemu są pyszniutkie i mięciutkie 🙂
W moim wykonaniu zamiast mąki pszennej użyłam kukurydzianej i pierwszy raz widziałam, żeby mała tak wpychała sobie jedzenie do buzi 😀

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2022

tak, to świetny patent

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek