Dziś ponownie z wizytą u Alicji i Kubusia. A że dwie pary rąk to nie jedna, więc popełniłyśmy razem coś ODROBINĘ bardziej pracochłonnego, jednak jak później przyznałyśmy-wcale nie było to ani trudne ani pochłaniające czas.
Składniki:
1 kg ziemniaków(lub więcej dla większych apetytów rodzinnych:));
Mąka ziemniaczana;
Jajko;
odrobina mąki pszennej.
Ziemniaki obrać, ugotować, gorące wycisnąć przez praskę. Lekko ostudzić. Włożyć do dużej miski, podzielić na 4 części i jedną z nich wyjąć. W to miejsce włożyć mąkę ziemniaczaną w ilości brakujących ziemniaków. Dołożyć wyjętą część, dodać jajko, wyrobić ciasto. Konsystencja ciasta może wydawać się za rzadka, jednak tak właśnie powinno być. Z lekko ciepłej masy tworzymy placuszki (takiej wielkości jak dużą kulkę chcemy uzyskać), na środek nakładamy nadzienie i zamykamy, zlepiając, a następnie tworząc kulkę. Odkładamy na posypany mąką pszenną blat lub stolnicę.
Kulki rzucamy na gotującą się wodę, czekamy aż wypłyną i gotujemy jeszcze przez minutę. Przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy wybranym ziołem. U mnie lubczyk.
W wersji dla rodziców posoliłam wodę, w której gotowałam kulasy.
Nadzienia:
Cebula;
Dowolna ilość soczewicy;
Dowolna ilość cielęciny;
Oliwa z oliwek;
Zioła.
Lekko szklimy drobno pokrojoną cebulkę.
Soczewicę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Blendujemy wraz z cebulką.
Mięso gotujemy w ziołach do miękkości. Blendujemy z cebulą.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą i pieprzem oraz większą ilością cebulki.
Opcjonalnie, całe danie można polać sosem pomidorowym.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (14)
JUsta
Dodano opinię: 01.02.2016
Miało byc co innego a padło na ten przepis i to byl strzał w dyche 😀 na 100% to danie bedzie często gościło na naszym stole! Synusiowi tez smakowało 🙂 zresztą on uwielbia różnorakie kluchy 😀
Daria
Dodano opinię: 18.07.2016
Właśnie robię i tak.sie zastanawiam… co mogę zrobić z tymi co mi zostaną mogę je np zamrozić???
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.07.2016
Możesz, ale najlepiej zostaw na następny dzień.
Laura
Dodano opinię: 12.06.2017
Której soczewicy użyć? Mam czerwoną i zieloną, czymś się różnią? Która będzie lepsza jako nadzienie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.06.2017
Zielona będzie lepsza. Róznią się np. w dlugosci gotowania, lekko w smaku.
Michalina
Dodano opinię: 25.01.2018
Czy te kluski można zamrozić? Jeśli tak, to czy najpierw je gotować do miękkości, tylko lekko obgotować, czy w ogole? jakie rozwiązanie byłoby najlepsze, by kluski po wrzuceniu na wrzątek z zamrażarki nie rozpadły się?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
MOzesz je ugotowac tak jak do zjedzenia, potem ostudzić i zamrozić, a potem tylko odgrzać:)
Dorota
Dodano opinię: 19.06.2019
Tylko z mięsem, wyglądają obiecująco.
martyna89
Dodano opinię: 18.10.2019
Czy można je zrobić wieczorem na obiad kolejnego dnia? Oczywiście będę je trzymać w lodówce, ale zastanawia mnie tylko to surowe jajo, nie jest to zbyt ryzykowne?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.10.2019
ugotuj i następnego dnia odgrzej
Kasia
Dodano opinię: 14.01.2020
przepis jest dziale bezglutenowym, czym zastapić mąkę pszenną ? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
większą ilością ziemniaczanej
Marta
Dodano opinię: 12.05.2021
Czy Musi być cielęcina ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
nie, może być mięso z rosołu