wersja dla jednej dorosłej osoby i dziecka
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej;
3 średniej wielkości ziemniaki;
3 łyżki mąki ziemniaczanej;
4 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej;
jajko;
maliny;
jogurt naturalny (opcjonalnie, do polania).
Ugotowaną kaszę zblenduj na gładko. Ziemniaki ugotuj i dokładnie rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do purre. Wymieszaj kaszę z mąką, jajkiem i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie i lekko kleiste. Formuj małe kulki, spłaszcz je i na każdy placek nałóż ok. 3 malin. Zlep dokładnie ciasto i delikatnie ukręć kuleczkę:) Gotuj we wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia. Wersję dla rodzica posypałam cukrem, można także polać knedle jogurtem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (20)
Monika Januszkiewicz – Ploch
Dodano opinię: 29.10.2014
czy mąkę pszenną można zastąpić mąką owsianą?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.10.2014
Tak:)
Marta Gardyna-Ciosek
Dodano opinię: 23.03.2015
Lato w „gębie” 😉
Agnieszka
Dodano opinię: 13.07.2015
Myślę, że mogę podać to danie 8 miesięcznej córce. Oczywiście bez jogurtu i cukru.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.07.2015
tak.
Pannacotta
Dodano opinię: 27.08.2015
U nas niestety niewypał. Zapomniałam zblendować kaszę jaglaną po ugotowaniu ;), ale dość mocno ją rozgniatałąm rękoma. Zrobiłam kluski z podwójnej porcji, w pierwszy dzień użyłam zblendowanych wiśni, drugiego dnia malin. Syn niechętnie jadł, mi bez jogurtu i syropu z agawy w ogóle nie smakowały. Ponadto kluski należy ugotować od razu tego samego dnia. Ja zostawiłam trochę ciasta na dzień następny i musiałam dodać naprawdę sporo mąki ziemniaczanej, by kluchy się nie rozpłynęły na talerzu. Po ugotowaniu wyszły gnioty. Jako, że kluski robiłam z podwójnej porcji to dałam pół na pół mąki pszennej pełnoziarnistej i mąki pszennej (zwykłej białej)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.08.2015
Mąka pszenna pełnoziarniasta na pewno dodała ”twardości” knedlom. Ja nigdy nie robię ciasta na drugi dzień, tylko na świeżo. Ale rozumiem, że coś poszło nie tak i smak nie był dla Was akceptowalny. Zapraszamy po inne przepisy:)
Hania
Dodano opinię: 28.07.2016
Nigdy nie robiłam pyz, pierogów i podobnych, a te knedle wyszły wyśmienite. Roczna córa tylko pociamkała, ale to nie jej klimaty, a starszy brat (niecałe 3 lata) zjadł 10 sztuk. Dobrze, że zrobiłam potrójną porcję 🙂 Dzięki wielkie!
Moni
Dodano opinię: 29.07.2016
PRZE-PYSZ-NE !!!!! Robiłam dziś z podwójnej ilości, najadłam się ja, mój synek, mąż, mama dostała 2 na wynos i dziecko koleżanki spróbowało 😉 Pycha!
Joan
Dodano opinię: 03.03.2017
Czy mrożone maliny się nadają?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.03.2017
Tak.
Dominika i spółka
Dodano opinię: 19.03.2017
Czy kaszę jaglaną ugotować na wodzie, czy mieszance wody z mlekiem roslinnym, czy na samym mleku?
P.S. Świetna robota. Gotuję z Wami już od trzech miesięcy i nie mogę się Was nachwalić. Przepisy rewelacyjne. Mój brzdąc zjada jak szalony, a i dzięki metodzie BLW z każdym dniem robi się coraz bardziej samodzielny.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.03.2017
Dziękujemy:) Bez znaczenia, może być na samej wodzie:)
Franka_Fran
Dodano opinię: 29.06.2017
Czy w wersji dla dzieci (w moim przypadku 9 mc) solicie kaszę i ziemniki podczas gotowania?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.07.2017
W ogole nie solimy ziemniaków czy kaszy podczas gotowania. Dosalamy na talerzu.
Marlena
Dodano opinię: 15.10.2018
Jak potraktować mrożone maliny, żeby użyć ich jako nadzienia? Dzień wcześniej odmrozic? Przegotować?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.11.2018
daj mrożone, chwilę dłużej gotuj knedle poprostu.
Ania
Dodano opinię: 19.10.2018
a co z ziemniakami? Wymieszac z kasza?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.10.2018
tak
Renata
Dodano opinię: 30.11.2018
Wyszły super. Zrobiłam z truskawkami, a polałam zmiksowanym bananem z resztą truskawek.