Składniki:
- ok 1 kg ziemniaków (14 średnich sztuk)
- 1 ½ szklanki mąki krupczatki/ pszennej
- ½ szklanki skrobi ziemniaczanej (plus mąka do podsypywania)
- wybrane sezonowe owoce a zimą mrożone
- opcjonalnie olej lniany/ roztopione masło i miód do polania knedli
Ziemniaki obierz i ugotuj w do miękkości w lekko osolonej wodzie (pomiń jeśli gotujesz dla niemowląt). Do dużej miski przełóż ugotowane, zimne ziemniaki i rozgnieć je dokładnie tłuczkiem. Dodaj mąkę, skrobię i całość dokładnie wymieszaj najpierw łyżką, a następnie zagniataj w dłoniach aż powstanie jednolita masa. W dużym garnku zagotuj wodę. Ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką lub skrobią. Odrywaj małe kawałki ciasta, a następnie spłaszczaj je i układaj na środku po jednej wiśni mrożonej. Zamknij placuszek i delikatnie „ukulaj” w dłoniach. Gotowe knedle wrzucaj delikatnie do wrzącej wody. Gotuj partiami na średnim ogniu ok 6-7 minut od momentu wypłynięcia. Odcedź, przełóż na talerz i polej olejem lnianym lub roztopionym masłem i miodem. Smacznego!
Pyszny, letni obiad gotowy!
Poprzednie
Następne
Poprzednie
Następne
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (1)
Agnieszka
Dodano opinię: 06.09.2022
Bez jajek? 🤔 Zawsze widziałam przepisy z jajkiem na knedle 😀