ok. 1 kg ziemniaków
szklanka mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
truskawki
Tu podałam proporcję na obiad dla 2 dorosłych + dziecko.
Ziemniaki gotujemy do miękkości, czekamy aż ostygną. Przepuszczamy przez maszynkę lub praskę, albo dusimy „ubijakiem” do puree:). Dodajemy rozbełtane jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą rąk. Ugniatamy ciasto, powinno być miękkie, gładkie, troszkę klejące. Następnie odrywamy kawałki ciasta, spłaszczmy, układamy truskawkę i zalepiamy jak pieroga (spójrz na zdjęcia). Turlamy tak by powstała zgrabna kuleczka:) Knedle gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek, od momentu wypłynięcia ok. 5min. Ja polałam jogurtem naturalnym. W wersji dla dorosłych posypałam cukrem:)
Pamiętajcie, że knedle mogą być z wierzchu już np.letnie, ale w środku owoc może być jeszcze gorący!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (25)
Kasia
Dodano opinię: 09.03.2016
Czy mrozone truskawki tez beda dobre?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.03.2016
Tak.
Dominika
Dodano opinię: 05.06.2016
Melduję, iż zrobiłam. Musiałam użyć dużo więcej mąki niż w przepisie a i tak stopień zaklejenia wszystkiego przeszedł moje najgorsze wyobrażenia. Może to wina ziemniaków? Wyszły pyszne i córka (17 mies.) pożarła od razu dwa.
Ola
Dodano opinię: 25.02.2021
Nie wina a zaleta ziemniaka. Ja nie dodaję jajka i jest ok 🙂
Monika & Franek
Dodano opinię: 08.06.2016
Knedle przepyszne 😉 Skorzystałam ze starych ziemniaków, więc propocje składników się zgadzały. Będę na pewno robiła częściej 😉
Aga
Dodano opinię: 08.06.2017
A czy można dać 10miesięcznemu dziecku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.06.2017
pewnie:)
Paula
Dodano opinię: 05.10.2017
takie knedle zapewne mozna spokojnie zamrozic, czy wtedy czas gotowania bedzie taki sam? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.10.2017
Nie mam pojęcia, zawsze robimy na świeżo:)
Bożena
Dodano opinię: 22.11.2017
Jaką mąkę mogę dodać zamiast pszennej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.11.2017
Orkiszową:)
Patrycja
Dodano opinię: 07.02.2018
PYSZNE!!!!!
Natalia
Dodano opinię: 21.05.2018
od którego miesiąca proponujecie podawać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.06.2018
koło 8
Ania
Dodano opinię: 29.06.2018
Robiłam dzisiaj i wyszły pyszne. Tylko musiałam dodać trochę więcej mąki. A ciasto powinno się trochę kleić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.06.2018
Tak
Paulina
Dodano opinię: 11.02.2019
Czy jajko można czymś zastąpić?lub pominąć? Córka ma.alergię
Paulina
Dodano opinię: 11.02.2019
Czy jajko można czymś zastąpić? Bądź pominąć?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.02.2019
w tym przepisie nie:(
Agatta
Dodano opinię: 11.07.2020
Przepyszne te knedle. Wersja z cukrem dla dorosłych smakowała mi niesamowicie? a i 9 miesięczny syn zajadał się swoimi?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
Cieszymy się.
Anoa
Dodano opinię: 28.01.2021
Czy ciasto na knedle można zrobić dzień wcześniej? I zostawić na noc w lodówce?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Tak.
Iwona
Dodano opinię: 29.06.2021
Coś jest nie tak z tym przepisem. Dałam 2x więcej mąki a i tak ciasto strasznie się kleiło i nie dało się z niego lepić. Podsypywalam jeszcze kulki dużą ilością mąki na stolnicy. Jakoś się udało, wyszły smaczne.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.07.2021
To pewnie wina ziemniaków. Trzeba kupować takie z przeznaczeniem na pierogi, kluski (często w marketach są opisane) i po ugotowaniu porządnie ostudzić.