Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

11 czerwca 2014

Knedle ziemniaczane z białym serem

Składniki: Porcja dla 2 dorosłych + 1 dziecko: ok. 1 kg ziemniaków 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej kostka twarogu półtłustego 2 jajka Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. Rozgniatamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Studzimy. W dużym garnku wstawiamy wodę, czekając aż zacznie się gotować robimy knedle… Ostudzone ziemniaki mieszamy...

Składniki:
Porcja dla 2 dorosłych + 1 dziecko:

ok. 1 kg ziemniaków
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
kostka twarogu półtłustego
2 jajka

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. Rozgniatamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Studzimy.
W dużym garnku wstawiamy wodę, czekając aż zacznie się gotować robimy knedle…
Ostudzone ziemniaki mieszamy z jajkami i mąką. Ciasto będzie z pewnością puszyste i klejące. Odrywamy kawałek, posypujemy sobie dłonie mąką i turlamy kulkę, którą spłaszczamy. Małą łyżeczką nakładamy trochę sera na środek powstałego placuszka i zalepiamy. Kulamy jeszcze raz w dłoniach, by powstała zgrabna kuleczka:) I tak dalej i tak dalej… aż ciasto nam się skończy. Zamiast sera lub z serem możemy dodać śliwki, truskawki, poziomki itp.
Wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 5 min od momentu wypłynięcia.
Dorosłym polewamy roztopionym masełkiem i posypujemy cukrem.
 

 

Ala testuje możliwości swoje i widelca:)  

 

 

 

 

Jednak rękoma łatwiej!  

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (6)

Gosia

Dodano opinię: 17.10.2015

Robimy dzisiaj na obiad…zapowiada się pyyyysznie

Ania:-)

Dodano opinię: 23.03.2017

Czy to ma być 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej? bo w skłądnikach jest tylko napisane 1/4 mąki ziemniaczanej 😛

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.04.2017

Tak.

Wiola

Dodano opinię: 31.03.2018

Nie wiem co się stało ale ciasto po prostu się rozpłynęło. Jeszcze w czasie formowania było ok ale już pod koniec ciasto w misce leciało tak że nie dało się lepić, podobnie pyzy ulepione zaczęły się rozpływać. Dodatek mąki nie pomógł. Jako pszennej użyłam orkiszowej. Obiad do wyrzucenia, wyszła zupa.

wiola

Dodano opinię: 11.04.2018

Dodałam swój komentarz ale zniknął…… knedle po prostu mi się rozpłynęły w rękach. Jako mąki pełnoziarnistej użyłam orkiszowej i zanim wrzuciłam je do garnka rozpłynęły się zarówno te gotowe kulki jaki ciasto w misce.
Na początku było ok…ale potem zupa.
aa…. czy mogę w końcu prosić o odpowiedź na moje pytania BLW tydzień ósmy, powtarzałam je już 2 razy ;P
Dodam że przepisy macie super i dużo korzystam.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.04.2018

Cześć Wiola, codziennie dostajemy ponad 100 komentarzy, staramy się odpowiadać, ale nie na każdy jesteśmy w stanie. Jeśli jest coś waznego pisz do nas maila:)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek