łyżka amarantusa ekspandowanego;
5 łyżek otrębów;
1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego;
4 łyżki wiórek kokosowych;
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Mleko podgrzewamy, dodajemy płatki, otręby, wiórki i gotujemy do momentu powstania bardzo gęstej konsystencji, tak by mleko zostało całkowicie wchłonięte. Dodajemy proszek do pieczenia i amarantus. Układamy łyżką niekształtne kulki na papierze do pieczenia i blaszce. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni do zbrązowienia.
Kokosanki w wersji dla dzieci nie wychodzą za bardzo słodkie, więc dla rodziców należy dodać np 2 łyżki cukru trzcinowego.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (11)
Ala
Dodano opinię: 27.08.2015
czy do wersji dla dzieci dla osłody można dodać banana czy masa może być zbyt rzadka, w sobotę urządzamy pierwsze urodziny synka i będą jeszcze 3 dziewczynki w wieku 1,5 roczku, 3 latka i roczek chciałabym zrobić małe przekąski dla nich mam w domu paczkę ryżu preparowanego czy macie może pomysł jakiś zdrowszy na takie szyszki z ryżu bo w necie to znalazłam tylko przepisy z dużą ilością cukry
pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.08.2015
Może daj malutko banana. A co do szyszek: https://alaantki.mda.pl/szyszki-amarantusowe/ Zmodyfikuj po swojemu:)
Iza
Dodano opinię: 31.01.2017
Czy zamiast amarantusa może być coś innego? Mam ekspandowane żyto i orkisz
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.02.2017
Tak.
Marta
Dodano opinię: 10.02.2017
Czy na wodzie też wyjdzie ok ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2017
Smak będzie slabszy.
Katarzyna
Dodano opinię: 07.05.2017
Dzień dobry, dlaczego z moich kokosanek wyszły rozpadające się placki? Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.05.2017
Niestety nie mamy pojecia.Może nastepnym razem.
Paulina
Dodano opinię: 05.07.2018
Ciasteczka niestety wyszły mi w środku mokre, a z zewnątrz są przypieczone. Raczej się nie nadają, prawda? Coś chyba zrobiłam nie tak.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.07.2018
Wiórki kokosowe zawsze dają taki wilgotny efekt:)
Dorota
Dodano opinię: 20.10.2021
Zrobiłam kokosanki i wyszły super. Używałam lidlomixa – kiedy mleko gotowało się z płatkami udało mi się posprzątać kuchnię, bo nie musiałam tego mieszać. To nie jest pierwszy Wasz przepis, który sobie przerobiłam na użytek robota i moim zdaniem świetnym pomysłem byłoby gdybyście oferowały już gotowe przepisy na takie roboty, żeby nie trzeba było zgadywać jak długo na jakich obrotach i w jakiej temperaturze przyrządzać.