Czego to się nie da zrobić z kaszy manny;) Tym razem ciastka. Lekko chrupiące po ostygnięciu, a w środku miękkie. Bardzo smaczny eksperyment:)
1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
2/3 szklanki mleka
1 jajko
3 łyżki wiórków kokosowych
3 płaskie łyżki masła lub oleju kokosowego w temp.pokojowej
1 laska wanilii
2 łyżki cukru kokosowego/syropu daktylowego
Nastaw piekarnik na 180’C. Kaszę zalej mlekiem i odstaw na 15 minut, by kasza wchłonęła płyn. Dodaj wiórki, cukier, masło/olej, ziarenka z laski wanilii i wymieszaj. Oddziel żółtko od bialka. Żółtko dodaj do masy i wymieszaj. Ubij pianę z białka. Dodaj do masy i wymieszaj łyżką lub ręką. Konsystencja powinna być gęsta, bardzo powoli spadająca z łyżki.
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Nakładaj za pomoca łyżki ciasto na blaszkę i spłaszczaj, by uformować ciastko. Piecz 15 minut kontrolując stopień zrumienienia. Studź na kratce.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (70)
Kasia
Dodano opinię: 19.11.2017
Czy może być syrop z agawy zamiast daktylowego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.11.2017
tak
Sportymum
Dodano opinię: 19.11.2017
Niestety mój synek nie może jeść jajka. Jeśli to usunę z przepisu to dam coś w zamian??bo tak się zastanawiam że ono jest chyba bardziej aby ciastka były puszyste niż aby się masa skleiła
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.12.2017
Niestety nie da się.
agr
Dodano opinię: 06.01.2018
Sportymum
Poczytaj o aquafabie i spróbuj z tym zrobić. Powinno nadać odpowiedniej puszystości 🙂
Nika
Dodano opinię: 07.01.2018
Może banan? W weganskich przepisach funkcjonuje zemiast jajka…
Aaa
Dodano opinię: 04.03.2018
Zamiast kurze jaja mogą być przepiorcze, są o wiele zdrowsze, oczywiście jeżeli dziecko nie jest uczulone
Iza
Dodano opinię: 24.04.2018
Woda z ciecierzycy! Działa tak samo jak jajko, można upiec nawet wegańskie bezy ?
Kasia
Dodano opinię: 20.11.2017
Czy piekarnik powinien być na termoobieg ustawiony? Czy ciastka lekko wyrastają?
Coś mi nie wyszło.. Wasze wyglądają apetycznie. No, ale nic to, będziemy próbować jeszcze raz
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.11.2017
Termoobieg. Ciastka raczej nie rosna.
Basia
Dodano opinię: 21.11.2017
Info dla alergikow..male wisialo na mnie niemilosiernie przez co zapomniałam dodac jajka:) i tak wyszly pyszne:)
Sylwia
Dodano opinię: 21.11.2017
Moje właśnie w piekarniku,troszkę nieudolnie zrobione bo z małą u nogi.
Za duże wyszly ale pachną obłędnie,mam nadzieję że tak smakuja
Ewa
Dodano opinię: 22.11.2017
Co można dać zamiast cukru kokosowego/syropu daktylowego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.11.2017
Inne słodziwo: miód, zmiksowane suszone owoce np. morele.
Julia
Dodano opinię: 22.11.2017
Co jeśli konsystencja jest jednak mniej gęsta? Czego dodać by ją zagęścić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.11.2017
Kaszy.
Justyna
Dodano opinię: 28.01.2018
Ja dodałam więcej wiórek 🙂
Maka
Dodano opinię: 24.11.2017
Nie mam wanilii a i cukru kokosowego. Może być miód?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.12.2017
Nie, bo wyjdzie inna konsystencja.
Magda
Dodano opinię: 15.01.2018
Kilka komentarzy wyżej na pytanie czym zastąpić cukier kokosowy jest odp ze miodem
Justyna
Dodano opinię: 28.01.2018
Ja użyłam syropu klonowego, dodałam więcej wiórek i wyszły dobre 🙂
Ola
Dodano opinię: 29.11.2017
Ile czasu można te ciastka przechowywać?:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.11.2017
max 2 dni
Ania
Dodano opinię: 29.11.2017
Czy mkzna użyć zwyklej kaszy manny? (Nie blyskawicznej) jak dlugo wtedy kaszę trzeba moczyc?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.11.2017
30min starczy.
Ewa
Dodano opinię: 01.12.2017
Czy mozna dac mleko kokosowe?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.12.2017
Tak
Joanna
Dodano opinię: 02.12.2017
Czy mleko ma być z lodówki, podgrzane, czy w temp. pokojowej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.12.2017
Wyjete chwilę wcześniej z lodówki.
Marta
Dodano opinię: 04.12.2017
Jakim innym olejem mozna zastapic olej kokosowy? Pozdrawiam serdecznie
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.12.2017
Rzepakowym.
Ania
Dodano opinię: 05.12.2017
A co zamiast jajka alergia u dziecka ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.12.2017
Iestety nie mam pomysłu, poniewaz z białka ubija się pianę.
Ewelina
Dodano opinię: 05.12.2017
Mnie nie wyszły, ale ja mam dwie lewe ręce do pieczenia i gotowania.
Chyba za luźne ciasto, rozpłynęły się po całej blaszce i praktycznie się połączyły.
Czekam – może chociaż smaczne będą – to sama zjem 😀
Magda
Dodano opinię: 06.12.2017
Ciastka smakuja jak widac na zdjeciu:-) Co ma chłopiec do picia w kubku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.12.2017
To akurat kawka mamusi:)
Magda
Dodano opinię: 06.12.2017
Mniam
Kamila
Dodano opinię: 07.12.2017
Ile czasu piec bez termoobiegu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.12.2017
Jakieś 3 min dlużej, ale kontroluj stopien zrumienienia, bo piekarnik piekarnikowinie jest równy.
Anna
Dodano opinię: 14.12.2017
Czy można zmodyfikować i dodać kaszę jaglaną? Pewnie zmieni się ilość mleka i czas namaczania?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.12.2017
Nie da się.
Kasia
Dodano opinię: 05.01.2018
Rewelacja ! Ja nie miałam wszystkich składników. Zamiast syropu dałam zblendowane suszone śliwki i daktyle. Masło mi wpłynęło ale wyszły super ?
Ilona
Dodano opinię: 06.01.2018
Pycha i mamie i synkowi smakowało?
MamaMani
Dodano opinię: 10.01.2018
Pyszota! 😉
Najlepsze ciastka świata! Właśnie piekę i jem na ciepło 🙂 co prawda mało słodkie (może takie mają być a może przez mój miód z granata) ale są przepyszne!!!!
Magda
Dodano opinię: 23.01.2018
Przepyszne! 😀
Emilia
Dodano opinię: 26.01.2018
Czy mogę użyć wiórków z których robiłam mleko kokosowe? Nigdy nie mam pomysly co z nich wytworzyć
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
Tak
Madzia
Dodano opinię: 29.01.2018
ktoś wie ile mogą mieć kalorii? Młody nie zjadł za to rodzice mieli ucztę 🙂
Katarzyna
Dodano opinię: 11.02.2018
Ja z małymi pomocnika i zrobiłam wariację na temat tych ciastek, z mrożonymi owocami i w foremkach. Pyszne, ale dłużej się pieką, niż Twoje 😉
dorota
Dodano opinię: 18.02.2018
Do swoich dodałam płatki migdałowe i wyszły jak „chrupiący budyń”. Super przepis
Justyna
Dodano opinię: 19.02.2018
Zrobiłam dziś wyszły pyszne ale nie wyglądają tak ładnie jak Wasze . Może to kwestia wiórek bo moje były drobne bardzo .
Paula
Dodano opinię: 10.05.2018
Szkoda ze dopiero w komentarzach jest mowa o pieczeniu w termoobiegu… nie czytałam komentarzy a sam przepis i ciastka niestety nie wyszły :-/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.05.2018
Powodem raczej nie był brak termoobiegu. Oże następnym razem.
Kasia
Dodano opinię: 28.06.2018
U nas bez słodziłda i wanilii, robią się 😀
Gosia
Dodano opinię: 19.09.2018
w ogóle niesłodkie 🙁
Kornelia
Dodano opinię: 03.10.2018
Pychotka, ja nie miałam wszystkich składników i tak zamiast cukru dodałam miodzmiodzik a jajko zamieniłam na 3 łyżki masła orzechowego. Konsystencja idealna na ciastka. Polecam
Julia
Dodano opinię: 19.12.2018
Zapomniałam dodać żółtka i też wyszły bardzo dobre 🙂
Marta
Dodano opinię: 22.05.2019
Ciasteczka są super ? Dziękujemy za przepis. Moi chłopcy byli zachwyceni. Dopiero wczoraj odkryłam Wasze przepisy i żałuję że dopiero teraz ? Jutro testujemy ciasteczka owsiane ?.
Paulina
Dodano opinię: 20.03.2020
Jak przechowywac ciastka? Wczoraj byly pyszne i chrupiace, ale byl wieczor, wiec schowalam je do sloika… dzis rano niestety juz gumowate… 🙁
Mama Antka
Dodano opinię: 03.04.2020
U nas w domu nie lubimy kokosu … Czy mogę zastąpić go zmielonymi orzechami ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
To ciastka kokosowe:)
Iza
Dodano opinię: 04.04.2020
Może być syrop klonowy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2020
tak
Mama Natalia
Dodano opinię: 21.05.2020
Moje drugie podejście do tych ciastek zakończyło się sukcesem ? tym razem użyłam cukru kokosowego (poprzednio było coś płynnego- miód albo syrop klonowy) i chyba to on jest odpowiedzialny, tzn słodziwo musi być suche ?
Monika
Dodano opinię: 24.11.2020
Czy w Waszych ciastkach tez tak masło bulgotała naokoło ? :O
Monia
Dodano opinię: 19.01.2021
A gdzie kupujecie cukier kokosowy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
W lokalnym sklepie, zdarza się w marketach na działach ze zdrową żywnością
Ania
Dodano opinię: 17.02.2021
Dodałam olej kokosowy,który niestety wypłynął w trakcie pieczenia 🙁 poza tym ciastka wyglądają chyba ok haha co mogło być powodem tego rozlania tłuszczu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Nie wiem.
Natalia
Dodano opinię: 06.02.2022
Wyszly super 👌🏼 Zamiast cukru namoczylam rodzynki i zurawine, potem to zmiksowalam i dodalam do masy.