1/4 szklanki ziaren amarantusa;
1/4 szklanki wybranych płatków (u mnie gryczane);
4 łyżki mleka kokosowego;
gruszka.
Ziarna amarantusa płuczemy i gotujemy około 15 minut w wodzie pod przykryciem, następnie dodajemy płatki i mleko kokosowe i gotujemy nadal około 5,10 minut. W zależności od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać, możemy dodać lub ująć mleka kokosowego. Z tych proporcji powinna wyjść gęsta konsystencja, która nie spadnie maluchowi z łyżeczki.
Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do amarantusa i wymieszać.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (4)
Renia
Dodano opinię: 25.01.2018
Witam, mleko kokosowe takie z puszki czy takie robione domowe? Jest to dość spora różnica smakowa:) czy takie mleko kokosowe z puszki można podać 7 miesięcznemu dziecku w daniu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
Tak, my dajemy z puszki, albo z kartonika.
Monia
Dodano opinię: 27.01.2018
Rozumiem że chodzi o amarantus ekspandowany tak?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.01.2018
Tak jak w tytule i przepisie „ziarna amarantuea” czyli nie amarantus ekspandowany.