Kawałek łososia;
Mleko kokosowe;
Zioła;
Cytryna;
Czosnek;
koper;
fasolka szparagowa.
Piekarnik nastawić na 200 stopni. Łososia skropić sokiem z cytryny, natrzeć odrobiną czosnku, posypać ziołami, koperkiem. Wyłożyć do małego naczynia żaroodpornego. Zalać mlekiem kokosowym w ilości zależnej od wielkości ryby. Tak, by sięgało do ¼ jej wysokości. Dołożyć kilka fasolek szparagowych. Zapiekać przez 30 minut.
W tym czasie ugotować ryż. Polecamy ryż sypki, nie ten z woreczków. Gotując w woreczku, całe dobrodziejstwo ryżu wylewam wraz z wodą.
Wersję dla rodziców i dla dziecka przygotowałam łącznie. Doprawiłam solą i pieprzem dopiero na talerzu.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (15)
Eryczek-Guziczek
Dodano opinię: 17.11.2014
Tylko gdzie na Śląsku kupić dobrego łososia z dzikiego połowu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.11.2014
My jemy bardziej oswojonego-made in biedronka;)
KaEs
Dodano opinię: 17.01.2015
Czyli takiego z norweskiej akwakultury…hodowlany, najgorsza postać łososia niestety 🙁 Przed chiwlą czytałam i mój plan na pierwszego łososia dla młodego wziął w łeb 🙁
https://hipokrates2012.wordpress.com/2013/11/23/losos-dziki-vs-losos-z-farmy/
Kati.life.pl
Dodano opinię: 09.10.2015
Witam, dzikiego łososia można kupić w Tesco. Mrożony (ale inny nie ma szans do nas dojechać). Cena ok 40 zł/kg. Jest z glazurą,ale bez tragedii – ok 15 % wagi.
Monika
Dodano opinię: 19.03.2016
Bardzo smaczne! Cała rodzina zjadła a córka jeszcze chciała dokładkę 🙂 Zrobiłam sama mleko kokosowe, nie umiałam znaleźć Waszego przepisu na mleko… Może podpowiecie co zrobić z wiorkami, które zostały po zrobieniu mleka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.03.2016
Dodaj jako składnik do wybranych ciastek zbożowych.
Kasia
Dodano opinię: 29.11.2016
Czym zastąpić cytrynę bo właśnie się skończyła 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.11.2016
Możesz pominąć.
Aga
Dodano opinię: 04.02.2017
hmm a co to oznacza: "Gotując w woreczku, całe dobrodziejstwo ryżu wylewam wraz z wodą." Można ryż wypłukać przed gotowaniem, żeby pozbyć się np skrobi. Ryż się wtedy mniej klei. Gotując w woreczku cieżko wypłukać. Ale jakie dobrodziejstwo wylewasz?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.02.2017
Podczas gotowania z ryżu uwalniają się jego wartosci i pozostaja w wodzie, która potem wylewasz.. Gdy gotujesz bez woreczka, ryz wchlania caly płyn i zostają one w produkcie. To jak z ziemniakami. Lepiej robic na parze niz w wodzie.
Ilona
Dodano opinię: 23.02.2018
Wspaniałe danie, gotujemy już któryś z kolei raz. Łączymy tego łososia z pure marchewkowo-ziemniaczanym z innego przepisu, smakuje wybornie. Dziękujemy za ten i wiele innych przepisów, bo korzystamy z nich niemal codziennie.
Ania
Dodano opinię: 18.04.2018
Mleko kokosowe z puszki czy roślinne?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.04.2018
Z puszki
Karolina
Dodano opinię: 22.11.2019
Zapiekać tzn jaka temperatura?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
180’C