Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

06 kwietnia 2014

„Kokosowy łosoś”

Kawałek łososia; Mleko kokosowe; Zioła; Cytryna; Czosnek; koper; fasolka szparagowa. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Łososia skropić sokiem z cytryny, natrzeć odrobiną czosnku, posypać ziołami, koperkiem. Wyłożyć do małego naczynia żaroodpornego. Zalać mlekiem kokosowym w ilości zależnej od wielkości ryby. Tak, by sięgało do ¼ jej wysokości. Dołożyć kilka fasolek szparagowych. Zapiekać przez 30 minut....

Kawałek łososia;
Mleko kokosowe;
Zioła;
Cytryna;
Czosnek;
koper;
fasolka szparagowa.
Piekarnik nastawić na 200 stopni. Łososia skropić sokiem z cytryny, natrzeć odrobiną czosnku, posypać ziołami, koperkiem. Wyłożyć do małego naczynia żaroodpornego. Zalać mlekiem kokosowym w ilości zależnej od wielkości ryby. Tak, by sięgało do ¼ jej wysokości. Dołożyć kilka fasolek szparagowych. Zapiekać przez 30 minut.
W tym czasie ugotować ryż. Polecamy ryż sypki, nie ten z woreczków. Gotując w woreczku, całe dobrodziejstwo ryżu wylewam wraz z wodą.

Wersję dla rodziców i dla dziecka przygotowałam łącznie. Doprawiłam solą i pieprzem dopiero na talerzu. 


Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (15)

Eryczek-Guziczek

Dodano opinię: 17.11.2014

Tylko gdzie na Śląsku kupić dobrego łososia z dzikiego połowu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.11.2014

My jemy bardziej oswojonego-made in biedronka;)

KaEs

Dodano opinię: 17.01.2015

Czyli takiego z norweskiej akwakultury…hodowlany, najgorsza postać łososia niestety 🙁 Przed chiwlą czytałam i mój plan na pierwszego łososia dla młodego wziął w łeb 🙁
https://hipokrates2012.wordpress.com/2013/11/23/losos-dziki-vs-losos-z-farmy/

Kati.life.pl

Dodano opinię: 09.10.2015

Witam, dzikiego łososia można kupić w Tesco. Mrożony (ale inny nie ma szans do nas dojechać). Cena ok 40 zł/kg. Jest z glazurą,ale bez tragedii – ok 15 % wagi.

Monika

Dodano opinię: 19.03.2016

Bardzo smaczne! Cała rodzina zjadła a córka jeszcze chciała dokładkę 🙂 Zrobiłam sama mleko kokosowe, nie umiałam znaleźć Waszego przepisu na mleko… Może podpowiecie co zrobić z wiorkami, które zostały po zrobieniu mleka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.03.2016

Dodaj jako składnik do wybranych ciastek zbożowych.

Kasia

Dodano opinię: 29.11.2016

Czym zastąpić cytrynę bo właśnie się skończyła 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.11.2016

Możesz pominąć.

Aga

Dodano opinię: 04.02.2017

hmm a co to oznacza: "Gotując w woreczku, całe dobrodziejstwo ryżu wylewam wraz z wodą." Można ryż wypłukać przed gotowaniem, żeby pozbyć się np skrobi. Ryż się wtedy mniej klei. Gotując w woreczku cieżko wypłukać. Ale jakie dobrodziejstwo wylewasz?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.02.2017

Podczas gotowania z ryżu uwalniają się jego wartosci i pozostaja w wodzie, która potem wylewasz.. Gdy gotujesz bez woreczka, ryz wchlania caly płyn i zostają one w produkcie. To jak z ziemniakami. Lepiej robic na parze niz w wodzie. 

Ilona

Dodano opinię: 23.02.2018

Wspaniałe danie, gotujemy już któryś z kolei raz. Łączymy tego łososia z pure marchewkowo-ziemniaczanym z innego przepisu, smakuje wybornie. Dziękujemy za ten i wiele innych przepisów, bo korzystamy z nich niemal codziennie.

Ania

Dodano opinię: 18.04.2018

Mleko kokosowe z puszki czy roślinne?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.04.2018

Z puszki

Karolina

Dodano opinię: 22.11.2019

Zapiekać tzn jaka temperatura?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

180’C

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek