Ten omlet zrobi wrażenie na każdym dziecku. A wrażenie, to połowa sukcesu. Jeśli się spodoba, to jakby spróbował:) Warzywa jako składnik to niewątpliwy atut. Koniecznie spróbujcie!
Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem. Przygotuj patelnię (o średnicy ok.25 cm) z odczepianą rączką lub inne naczynie, np. blaszkę do tarty.
Szpinak i buraka osobno zblenduj w misie malaksera. Warzywa przełóż do osobnych miseczek. Oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do większej miski. Dodaj słodziwo (jeśli chcesz) i miksuj żółtka, aż masa stanie się puszysta. Do masy dodaj mleko i mąki przesiane przez sitko. Zmiksuj całość. Ubij białka na sztywną pianę. Za pomocą łyżki dodaj ją do masy i wymieszaj delikatnie, by składniki się połączyły. Rozdziel masę na 3 równe części, dodając ją do szpinaku, buraka. Do trzeciej porcji dodaj kurkumę i pierz. Wymieszaj dokładnie (uważaj, kurkuma bardzo barwi ubrania i ręce). Patelnię wysmaruj olejem. Na środek patelni wylewaj po jednej łyżce każdego koloru, nakładając masę jedną na drugą. Powstaną nachodzące na siebie koła. Postępuj tak do końca wszystkich kolorów. Wstaw patelnię do piekarnika* i piecz 15 minut. Kontroluj stopień zrumienienia omletu, pamiętając, że każdy piekarnik jest inny. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na wytrawnie: z twarogiem, warzywami, hummusem czy wędliną lub na słodko z miodem i owocami.
*Omlet możesz usmażyć na patelni, zrób to na małym ogniu pod przykryciem. Nie podnoś pokrywki, to góra zetnie się idealnie.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)