Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

12 kwietnia 2014

Kopytka

Składniki: Jeśli danie ma być TYLKO dla dziecka, to wystarczy: 1 dużżżży ziemniak, albo 2-3 małe1łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 żółtko, lub całe jajkogarść rodzynek i żurawiny (może być, nie musi) Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.Rodzynki i żurawinę płuczemy w wodzie, siekamy na drobne kawałki i namaczamy ok 10min.  Pyrki (tak, tak moi...

Składniki:

Jeśli danie ma być TYLKO dla dziecka, to wystarczy:

1 dużżżży ziemniak, albo 2-3 małe
1łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko, lub całe jajko
garść rodzynek i żurawiny (może być, nie musi)

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
Rodzynki i żurawinę płuczemy w wodzie, siekamy na drobne kawałki i namaczamy ok 10min. 
Pyrki (tak, tak moi drodzy po poznańsku musi być!) już się ugotowały, więc odcedzamy i dusimy widelcem. Szybciutko wstawiamy wodę na kopytka (można kapnąć trochę oliwy z oliwek do wody, żeby kopytka nam się nie sklejały podczas gotowania) i działamy dalej.
Do ziemniaków dodajemy posiekane rodzynki i żurawinę, mąki, żółtko i wszystko ręką mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto wydaje nam się być zbyt klejące można dodać troszkę mąki, ale bez przesady, żeby nie wyszły twarde kopyta:)
Odrywamy kawałek ciasta i na stolnicy posypanej mąką rolujemy wałek grubości palca np. wskazującego:) Następnie kroimy kopytka nożem po skosie i wrzucamy do gotującej się wody.
gotujemy ok 5min od wypłynięcia.
Ja dziś podałam z malinkami:)

Jeśli rodzice też chcą jeść takie kopytka, wystarczy zwiększyć ilość ziemniaków i mąki, trudno dokładnie określić proporcje, ale na ok 1kg ziemniaków potrzeba 1-2 jajka + 4łyżki mąki ziemniaczanej +3 łyżki mąki pszennej:)

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (14)

Asia

Dodano opinię: 20.07.2016

Trafiony przepis! Szybki i łatwy a kluseczki przypadły synkowi do gustu. Zrobiłam wersję ze świętymi ziołami, ktore dodałam do ciasta.

Asia

Dodano opinię: 07.03.2017

a czy można np. dodać biały ser ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.03.2017

Tak.

Arli

Dodano opinię: 29.04.2017

mogą być morele suszone zamiast rodzynek?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.05.2017

tak

Olga

Dodano opinię: 17.07.2017

Jak po poznańsku to szagówy 🙂 pozdrawiam

Kasia

Dodano opinię: 15.08.2017

A czy mogłabym się dowiedzieć czemu jest to przepis powyżej 8miesiecy? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.08.2017

To stary wpis, kiedyś naszym starszakom dopiero po 8m dawałyśmy takie „skomplikowane” danie:) Dziś byćmy otagowały 7m+ jeśli dziecko sobie dobrze radzi z gryzieniem to sobie poradzi.

Ewelina

Dodano opinię: 30.10.2017

Jaką mąkę mogę dać zamiast pszennej? Może być kokosowa, ryżowa albo gryczana? Pozdrawiam i dziękuję za inspiracje. Świetny blog!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2017

orkiszowa:)

Ewelina

Dodano opinię: 30.10.2017

Ale orkisz to też pszenica 🙁 mały nie toleruje więc muszę coś innego kombinować…

Liliana

Dodano opinię: 13.02.2019

Można bez jajka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.02.2019

Nie próbowałyśmy

Ania

Dodano opinię: 06.08.2021

Moja mama takim starym przepisem na kopytka uczyła mnie, żebym ziemniaki, już kłócone (u nas się ziemniaki kłóci 🙂 ) dała do miski podzieliła sobie to na 4 części, jedna część wyciągnęła i do tej dziurki wsypała mąki tak na równo z ziemniakami. No i jajek to już zależy od ilości ogólnej ziemniaków i mąki, jak jest mniej to 1, jak więcej to 2-3.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek