Składniki:
ok. 1 1/4 szklanki mleka owsianego (może być inne lub woda)
ok. 1/2 szklanki kaszy jaglanej (kaszę wypłucz pod gorącą wodą)
garść suszonej żurawiny (posiekana na małe kawałki)
garść malin
Mleko zagotować w małym garnuszku, dodać kaszę jaglaną i posiekaną żurawinę. Gotować pod przykryciem,nie mieszając, na bardzo małym ogniu ok 18-20min. Następnie moża zblendować lekko kaszę i wyłożyć na talerzyk i rozsmarować, na grubość ok 2-3 cm. Łyżką wygładzić powierzchnię i "wtykać":) maliny jak na załączonym zdjęciu. Gdy kasza ostygnie, pozostawić na noc lub kilka godzin w lodówce. Ja zawsze robię taką jaglankę wieczorem, rano tylko podgrzewam na suchej patelni/ w garnku z odrobiną mleka/ w mikrofali. Gdy podgrzejcie całość można kroić w kostki. Dzisiejsza kasza lekko się "rozchodziła" ale to wina malin, które puściły w nocy sok:)
Jaglanka rozsmarowana na płaskim talerzyku, zaraz wyląduje w lodówce na całą noc:) |
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (12)
Sylwia
Dodano opinię: 03.08.2015
Co to za patent na jaglanke? Po wejściu w link pokazuje mi sie błąd .
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.08.2015
Przepraszamy, podany link już nie istnieje:(
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.08.2015
Zaktualizowałam wpis, tak by był jasny i zrozumiały:) Pozdrawiam!
Sylwia
Dodano opinię: 04.08.2015
Dziękuję. Biorę się w takim razie do roboty 😀
Justyna
Dodano opinię: 30.08.2016
Hej, mam pytanie, jaką żurawinę dodajecie do potraw? Suszoną bez cukru? W sklepie tylko ta z cukrem, a niestety boję się kupić bezcukrową, bo mam wrażenie, że będzie za kwaśna.
Przepisy cudne, codziennie z Wami gotuję i czasem zjemy wszyscy (jest nas 5), czasem tylko ja 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.09.2016
Hej, nie bój się kwaśnej żrawiny:) Zawsze można lekko dosłodzić dla dorosłych np.miodem, a dzieci często kochają się w kwaśnych smakach:)
Bernadeta
Dodano opinię: 03.02.2018
probuje sie zabrać za te kostki, ale nie rozumiem jak mam je odgrzac: mam gotowe kostki położyć wprost na patelni, lub zanurzyć je bezpośrednio w ciepłym mleku? Nie rozejdą się?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.02.2018
Tak, możesz zanurzyć w ciepłym, i po kilku chwilach wyjąć.
Paulina
Dodano opinię: 11.03.2019
a gdzie można kupić żurawinę bez cukru? wszędzie spotykam tą słodzoną;(
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.03.2019
my też nie znalazłysmy, dlatego sporadycznie podajemy:)
Marcelina
Dodano opinię: 07.09.2020
można tam żurawinę zastąpić daktylami?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.09.2020
Tak