Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

06 maja 2014

Kostki jaglane z malinami i żurawiną

Składniki: ok. 1 1/4 szklanki mleka owsianego (może być inne lub woda) ok. 1/2 szklanki kaszy jaglanej (kaszę wypłucz pod gorącą wodą) garść suszonej żurawiny (posiekana na małe kawałki) garść malin Mleko zagotować w małym garnuszku, dodać kaszę jaglaną i posiekaną żurawinę. Gotować pod przykryciem,nie mieszając, na bardzo małym ogniu ok 18-20min. Następnie moża zblendować...

Składniki:
ok. 1 1/4 szklanki mleka owsianego (może być inne lub woda)
ok. 1/2 szklanki kaszy jaglanej (kaszę wypłucz pod gorącą wodą)
garść suszonej żurawiny (posiekana na małe kawałki)
garść malin

Mleko zagotować w małym garnuszku, dodać kaszę jaglaną i posiekaną żurawinę. Gotować pod przykryciem,nie mieszając, na bardzo małym ogniu ok 18-20min. Następnie moża zblendować lekko kaszę i wyłożyć na talerzyk i rozsmarować, na grubość ok 2-3 cm. Łyżką wygładzić powierzchnię i "wtykać":) maliny jak na załączonym zdjęciu. Gdy kasza ostygnie, pozostawić na noc lub kilka godzin w lodówce. Ja zawsze robię taką jaglankę wieczorem, rano tylko podgrzewam na suchej patelni/ w garnku z odrobiną mleka/ w mikrofali. Gdy podgrzejcie całość można kroić w kostki. Dzisiejsza kasza lekko się "rozchodziła" ale to wina malin, które puściły w nocy sok:)
 

 

 

 

 

Jaglanka rozsmarowana na płaskim talerzyku, zaraz wyląduje w lodówce na całą noc:)

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (12)

Sylwia

Dodano opinię: 03.08.2015

Co to za patent na jaglanke? Po wejściu w link pokazuje mi sie błąd . 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.08.2015

Przepraszamy, podany link już nie istnieje:(

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.08.2015

Zaktualizowałam wpis, tak by był jasny i zrozumiały:) Pozdrawiam!

Sylwia

Dodano opinię: 04.08.2015

Dziękuję. Biorę się w takim razie  do roboty 😀 

Justyna

Dodano opinię: 30.08.2016

Hej, mam pytanie, jaką żurawinę dodajecie do potraw? Suszoną bez cukru? W sklepie tylko ta z cukrem, a niestety boję się kupić bezcukrową, bo mam wrażenie, że będzie za kwaśna.

 

Przepisy cudne, codziennie z Wami gotuję i czasem zjemy wszyscy (jest nas 5), czasem tylko ja 😉 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.09.2016

Hej, nie bój się kwaśnej żrawiny:) Zawsze można lekko dosłodzić dla dorosłych np.miodem, a dzieci często kochają się w kwaśnych smakach:)

Bernadeta

Dodano opinię: 03.02.2018

probuje sie zabrać za te kostki, ale nie rozumiem jak mam je odgrzac: mam gotowe kostki położyć wprost na patelni, lub zanurzyć je bezpośrednio w ciepłym mleku? Nie rozejdą się?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.02.2018

Tak, możesz zanurzyć w ciepłym, i po kilku chwilach wyjąć.

Paulina

Dodano opinię: 11.03.2019

a gdzie można kupić żurawinę bez cukru? wszędzie spotykam tą słodzoną;(

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.03.2019

my też nie znalazłysmy, dlatego sporadycznie podajemy:)

Marcelina

Dodano opinię: 07.09.2020

można tam żurawinę zastąpić daktylami?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.09.2020

Tak

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek