jajko;
2 łyżki bułki tartej/kaszy manny/kromka chleba;
duży pomidor lub 2 małe;
1-2 ząbków czosnku;
bazylia, oregano, mięta(dużo);
1/2 łyżeczki cynamonu;
ser mozzarella/ser biały/serek wiejski.
Mięso mielone, jajko i bułkę wymieszać ze sobą, pomidor zetrzeć na grubych oczkach tarki (przekroić na pół i ścierać, by skórka pozostała w dłoni), listki ziół porwać, czosnek wycisnąć. Dodać wszystko do masy mięsnej i wyrabiać. Ser pokroić w grubszą kostkę. Mięso układać na dłoni, rozpłaszczać, na środek układać kawałek sera i zamykać, tworzą kotlet. Piec 20 minut w 200 stopniach,a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 i kontynuować pieczenie jeszcze przez 10 minut.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą i pieprzem.
Dziękuję za inspirację wujkowi Piotrkowi – najlepszemu kucharzowi w Warszawie i Wrocławiu:)!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (37)
Anonymous
Dodano opinię: 10.02.2015
nie mogę znaleźć na blogu potraw z wołowiną, czy można ją podawać 11miesięcznemu dziecku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.02.2015
Jakoś tak się dzieje,że faktycznie wołowina u nas nie gości.Tzn. w naszej kuchni tak,ale na blog jakoś jeszcze nie dotarła:)Nadrobimy:)Co do podawania wołowiny-myślę,że można podać, Ja podawałam. W razie wątpliwości, zapytaj dobrego pediatrę.
Madzik
Dodano opinię: 23.09.2015
kolejna rzecz, która robiłam z waszej strony:) dzięki wam mogę robić obiady dla siebie jak i zarówno dla dzeci. Oszczędzam czas i pieniądze 🙂 jest mega pysznie
Marlena
Dodano opinię: 21.10.2015
Fantastyczne!!! Z dań mięsnych aktualnie nr1. Cynamon mnie trochę przerażał, ale zaufałam i bardzo dobrze. Kotleciki są wyśmienite. U nas z mielonego z łopatki. Polecam wszystkim wypróbować. A Wam dziękuję – dzięki Waszym pomysłom gotuję chętnie, zdrowo i smacznie 🙂
Agnieszka
Dodano opinię: 17.01.2016
Witam, mam pewną wątpliwość co do podawania jajka. Słyszłam, żeby poczatkowo podawać dziecku pół żółtka potem ćwierć jajka i tak dalej aż dojdziemy do całego. W przepisach na dania jajeczne widzę,że podaje Pani całe jajko, tak więc nie wiem czy mogę od razu podać jajko w całości czy wprowadzać stopniowo?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.01.2016
Witaj,wg najnowszych zaleceń,jajko podaje się w całości.
asia
Dodano opinię: 19.01.2016
Też czytałam o takim "dawkowaniu". Dwa razy podałam do zupki/obiadku a po dłuższej przerwie poprostu zrobiłam jajecznicę z cebulką (młoda miała 11 miesięcy). Pewnie dla dziecie BLW to późno ale moja córka nie była w tym systemie karmiona 🙂
Agnieszka
Dodano opinię: 10.10.2016
Chętnie to robić ale czy dla rocznego dziecka mozna podawac ser mozarella? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.10.2016
Tak.
Ewelina
Dodano opinię: 11.10.2016
Witam:-) mam wielką ochotę wypróbować te kotleciki ale czy je należy piec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym? Na papierze do pieczenia? Pod przykryciem czy nie? Podpowiedzcie proszę.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.10.2016
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bez przykrycia.
Basia
Dodano opinię: 12.12.2016
Od jakiego wieku maluszki mogą jeść to danie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.12.2016
Powyżej 9 miesiąca.
Iza
Dodano opinię: 28.03.2017
Właśnie zrobiłam i od razu spróbowałam. Są bajeczne ! Dziękuję 🙂
Mag
Dodano opinię: 07.04.2017
Czy mogą być pomidory z puszki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.04.2017
Tak, ale odsącz je.
KasiaZie
Dodano opinię: 27.06.2017
A z moich wypłynął ser podczas pieczenia 🙁 może za małe ulepiłam? Albo za duże kostki sera…
Marta
Dodano opinię: 29.06.2021
W moich także wypłynął ser ze środka
Natalia
Dodano opinię: 07.01.2018
Te kotleciki są genialne! Robię je już któryś raz i smakują całej rodzinie ☺️
Ania
Dodano opinię: 18.01.2018
Może dziwne pytanie ale mozzarella biała (kulki) czy żółta? 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.01.2018
Kulki, ale jak nie masz, kombinuj.
Asia
Dodano opinię: 15.05.2018
Dzień dobry,
W książce jest odwrotny czas pieczenia- 20 minut w 180. Jak powinno być? 🙂
Gosia
Dodano opinię: 04.06.2018
Wyszły b.smaczne:) wyglądem jednak zupełnie inna bajka. Zrobiłam z indyka i przez to torchę suche ale tez wyszły bardzo blade a Wasze tak ładnie przypieczone. Obtaczalyscie jeszcze w bułce tartej przez pieczeniem?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.06.2018
Nie, nie są w niczym obtoczone.
Natalia
Dodano opinię: 07.09.2018
U nas cielęce -wyszły super 🙂
Bogna
Dodano opinię: 10.10.2018
Czy te kotleciki można zamrażać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2018
Tak
Magdusha
Dodano opinię: 12.10.2018
Robiłam z wołowiny kilka razy i za każdym razem wyśmienite i znikają z talerza wybrednej 2 latki w zaskakującym tempie 🙂
Aga
Dodano opinię: 25.11.2018
Czy mozzarelle moge zastapic np szyszka owcza lub koza? Mamy bmk
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.11.2018
Tak
Justa
Dodano opinię: 01.01.2019
Niezmiennie genialne. Po mocniejszym doprawieniu, nadaje sie na danie popisowe dla tesciow;) Podaje z zielonymi kluseczkami szpinakowymi. Bomba!:)
Asia
Dodano opinię: 11.03.2019
Kotleciki są przepyszne!
Karolina
Dodano opinię: 13.10.2019
Dziękuję za kolejny super przepis ?
Czy kotleciki piec z termoobiegiem? I czy skropić je olejem?
Dziękuję!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.10.2019
z termoobiegiem, skrapiać nie musisz.
Renata
Dodano opinię: 24.10.2019
Przepis wydaje się bajecznie prosty i jestem ciekawa smaku, ale niestety mozzarella w trakcie pieczenia wylała się z kotletów. Co zrobiłam nie tak? Jest to mięso wołowe.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.10.2019
za słabo docisnęłaś podczas formowania
Renata
Dodano opinię: 05.11.2019
Dziękuję za odpowiedź. Następnym razem zwrócę na to uwagę. 🙂
W smaku i konsystencji wyszły dobre, a ta nutka cynamonu jest super!