1 szklanka kaszy pęczak;
2 szklanki wody;
Łyżka mąki pełnoziarnistej;
Jajko.
2 marchewki;
Pół większej cukinii;
Pół ząbka czosnku;
Natka pietruszki;
Koperek;
Zioła;
Kaszę ugotować do miękkości i wchłonięcia całej wody. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Odcisnąć sok. Do kaszy dodać warzywa, mąkę, jajko, zioła, koperek, pietruszkę. Wymieszać. Formować kulki. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
Wersję dla rodziców posoliłam, dodałam pieprz i większą ilość czosnku. Podałam z sosem koperkowym i czosnkowym na jogurcie greckim.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (9)
Gosia
Dodano opinię: 06.08.2015
Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem ale ciasto wogóle się nie kleiło było bardzo sypkie i nie dało się formować kulek hmmm nie wiem w czym popełniłam błąd.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.08.2015
Byćmoże kasza pęczak była ugotowana na bardzo sypko… Ciężko stwierdzić. Moze następnym razem się uda:)Pozdawiamy!
Małgosia
Dodano opinię: 28.06.2016
też mi się słabo kleiły, dodałam trochę białka z jajka (akurat miałam białko ale jajko też pewnie moze być)
Ania
Dodano opinię: 16.08.2021
W przepisie jest jajko 🙂
Agnieszka
Dodano opinię: 05.09.2016
znalazałam sposób na rozpadające się kulki 🙂
wsypałam wszystkie składniki do małej szklanki, przyklepałam łyżka i wyłożylam na blachę, cała masa wyjechała, piekły się i zamiast kulek były małe "kopce kreta" 🙂 ale masa była zbita 🙂
Ola
Dodano opinię: 12.10.2017
Ten sam problem co u poprzedniczki 🙁 Słabo mi wychodzą wszelkie pulpeciki z Waszych przepisów ?
Paulina
Dodano opinię: 27.09.2018
Jakimi przyprawami przyprawiacie? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.10.2018
co akurat pod ręką:) Ziola prowansalskie, bazylia, oregano
Paula
Dodano opinię: 22.04.2020
U nas wyszły? z tym, że wcześniej kasze moczyłam ok 1 godz przed ugotowaniem i do masy dodałam 2 kopiaste łyżki mąki ? a z powodu deficytu marchewkowego (miałam tylko 1) starłam połowę papryki czerwonej