Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Posmaruj papier olejem. Nastaw piekarnik na 190’C.
Cukinie umyj, osusz i pokrój w krążki.
W głębokiej miseczce rozkłóć jajka. Dodaj parmezan, mąkę, wyciśnięty przez praskę czosnek, oregano, pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie tak, by nie było grudek z mąki.
Nasyp bułkę do drugiej miseczki.
Maczaj krążki z cukinii w jajku a następnie obtaczaj w bułce. Układaj na blaszce. Skrop krążki olejem (koniecznie!) i zapiekaj je z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika około 15 minut do zrumienienia. Możesz w połowie tego czasu przewrócić je na druga stronę.
Starszym dzieciom i dorosłym krążki z cukinii możesz dosolić i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Później nadmiar oleju odsącz na ręczniku papierowym. Szczerze mówić, ta wersja jest zdecydowanie smaczniejsza:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (45)
Marta
Dodano opinię: 16.07.2018
Od kiedy podajecie swoim dzieciom parmezan? Moja córka ma 10 m-cy, zastanawiam się czy już może, czy pominąć
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2018
Po 12 miesiącu, ale decyzja należy do Ciebie.
Natalia
Dodano opinię: 15.05.2021
Trochę to mylące
Marta
Dodano opinię: 17.07.2018
Przepis już dziś sprawdzony. Super danie! Ja miałam tylko 2 duże jaja, a i tak mi dużo rozbełtanego zostało, że wykorzystałam również kalafiora. Polecam i taką wersję, bo kalafior wyszedł lekko chrupiący i palce lizać.
Natka
Dodano opinię: 18.07.2018
Marta, a kalafior piekłaś surowy czy blanszowany?
Natka
Dodano opinię: 18.07.2018
Dzisiaj spróbujemy 🙂 A póki co – na drugie śniadanie placki twarogowe z kaszy manny ze szczypiorkiem 😀
Mała Mi
Dodano opinię: 18.07.2018
Czy jajka mozna zastapic siemieniem lnianym? Jeżeli tak to odpowiednio 3 łyżki ?
magda, mama alergika :)
Dodano opinię: 27.08.2018
jajka, najlatwiej zamienic mąką z ciecierzycy rozrobioną z wodą na konsystencję rozkłóconego jajka. pominęłabym wtedy zwykłą makę, ktora jest w przepisie.
Ania F
Dodano opinię: 19.07.2018
Dziewczyny ale pycha danie. Nie znalam go wcześniej. Szybkie, smaczne i na ciepło. Kocham Was za takie przepisy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.07.2018
??? Na zdrowie i do usług:)
Gosia
Dodano opinię: 22.07.2018
Czym zastąpić parmezan?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Może grana padano, albo go po prostu pominąc.
magda, mama alergika :)
Dodano opinię: 27.08.2018
platkami drozdzowymi nieaktywnymi.
Agata
Dodano opinię: 28.07.2018
Czy żółty ser (gouda / edamski) mógłby ewentualnie zastąpić parmezan, czy to już nie to samo? Mam wielką ochotę zrobić te krążki, niestety brakuje mi tego jednego składnika…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2018
Można, choć zapewne zmieni to konsystencję.
Agnieszka
Dodano opinię: 19.10.2018
Dziś zrobiłam te krążki na obiad. Nie dodałam czosnku, i dwa razy obtaczałam w jajku i bułce, ale i tak mojej 13-miesięcznej córce bardzo smakowało. Mi może nawet i bardziej. Nie wiedziałam, że cukinia może być taka dobra. Polecam 🙂
Evi
Dodano opinię: 05.12.2018
Krążki z cukinii pyszne?u nas zostało jajko i panierka, więc wykorzystałam pieczarki – oczywiście dla siebie ?, palce lizać. Pieczarki zwykle smazylam w głębokim oleju z żółtym serem, choć taka wersja rownież baaaardzo mi smakuje. Super te Wasze dania???
Ewa
Dodano opinię: 31.12.2018
Super przepis! Zrobiłam na święta. Zajadała ze smakiem nie tylko córka, ale i goście.
Alicja
Dodano opinię: 23.01.2019
Czy one sa w skórce? Dziecko moze zjeść skurke? I srodek te ziarenka tez moze jesc?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.01.2019
Tak, może. Nie usuwamy ziaren, kesli cukinia jest mała
Natalia
Dodano opinię: 15.02.2019
U mnie coś to oregano i parmezan nie trzymał się z jajkiem to znaczy na cukini po moczeniu zostawało tylko jajko a reszta w misce. Może za rzadkie cis zrobiłam?
Agata
Dodano opinię: 14.04.2019
Da się je zrobić również na patelni?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.04.2019
Tak
Karolina
Dodano opinię: 24.05.2019
A czym zastąpić parmezan? Jakiś inny ser się nada?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.06.2019
Tak, drobno tarty
Agnieszka
Dodano opinię: 18.06.2019
Pierwszy raz jedlismy takie danie, dosyc dziwne bylo, ale o wiele wiecej krazkow moj syn zjadl na drugi dzien 🙂
Agnieszka
Dodano opinię: 29.05.2020
Nie wiem dlaczego bardzo mało jajka zostawało na cukinii, jakby było za rzadkie? Od jajka grudkowała mi się bułka, dlaczego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.05.2020
może za mało roztrzepane to jajko?
Monika
Dodano opinię: 30.06.2020
dziecko ma 21 miesięcy czy może zjeść takie krążki smażone na patelni?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.07.2020
Tak.
ewa
Dodano opinię: 13.08.2020
czy 10 miesięczne dziecko może jest te placuszki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.08.2020
Oczywiście
Olga
Dodano opinię: 08.01.2021
Czy danie z opcją z patelni nadaje się dla 13 miesięcznego Szkraba?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Tak.
Dorotty
Dodano opinię: 16.07.2021
Jest pycha! Nie lubię cukinii z patelni, bo pije za dużo tłuszczu, a z piekarnika wychodzi idealne. Fasolka szparagowa z tą panierką jest chyba jeszcze smaczniejsza, nawet ziemniaki z wczorajszego obiadu dają rade :*
Ula
Dodano opinię: 31.08.2021
Bardzo smaczne. Jajko słabo mi się trzymało więc najpierw w bułce obtaczałam a potem w jajku i bułce jeszcze raz i wyszło super. Tak samo zrobiłam kilka plasterków papryki i też bardzo smaczne były.
Agnieszka
Dodano opinię: 02.09.2021
Ależ te krążki są pyszniutkie!!!???Pycha, dzięki za przepis!!!
Monika
Dodano opinię: 14.09.2021
a czym można zastąpić bułkę tartą? 😉 dziękuję bardzo!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Np. płatki owsiane
Monik
Dodano opinię: 19.10.2021
Panierka smakowo Ok, ja dałam suszone pomidory, bo nie miałam oregano i cheddar zamiast parmezanu. Faktycznie nie trzyma się cukinii i spływa, ale dwa razy maczałam w jajku i bułce i było Ok. Fajny przepis. Mojej 14miesiecznej córce bardzo smakowało.
Martyna
Dodano opinię: 03.12.2021
Czy tak jak pisze przy porcja moze jesc to 9 miesieczne dziecko?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
tak.
Martyna
Dodano opinię: 08.12.2021
Czy tak jak pisze u góry przepisu, że można podawać to od 9 miesiąca to prawda?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Tak.
Julita
Dodano opinię: 09.12.2021
Dziecku nie smakowały, sama je jadłam. Ja tam lubię wszystko, ale dałam więcej sera i mąki, trochę posoliłam. Mi zupełnie 2 jajka wystarczyły.