ok 5 łyżek soczewicy czerwonej
ryż (tyle ile wspólnie zjecie)
1 cebula
5-6 łyżek ugotowanej dyni
kmin rzymski
pieprz
oliwa z oliwek
natka pietruszki
Soczewicę za rada Ani:) dokładnie płuczemy, i wrzucamy do wrzątku. Wody w garnku musi być tyle by przykryła soczewicę, ale nie za wiele bo chcemy uzyskać gęstą papkę, a nie zupę:)
Jeśli więc podczas gotowania woda za szybko wyparuje, można trochę dolać, a jeśli będzie jej za duż to pogotuj trochę dłużej aż wyparuje. Gotowałam ok 15minut.
W tym samym czasie na patelni z rozgrzaną kroplą oliwy rozmrażała się dynia (pod przykryciem, czasem dolewałam odrobinę wody).
Cebulę pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam na oliwie i wymieszałam razem z gotową soczewicą i dynią. Doprawiłam kminkiem i pieprzem do smaku. Na koniec dodałam posiekaną natkę pietruszki.
Soczewicę równie dobrze można podać z ziemniakami 🙂 Dziś podałam z ryżem.
Dorośli mogą sobie doprawić solą do smaku.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (3)
nina
Dodano opinię: 30.10.2015
A jeśli mogę spytać, co to za ryż, że tak ładnie się skleił? Do sushi? Mi nawet ten do sushi się rozpadał.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.11.2015
Zwykły ryż biały, chyba sonko, po prostu dłużej gotowany:)
Jagna
Dodano opinię: 22.01.2017
W sumie nie widziałam czego mam się spodziewać po tym daniu ale wyszło rewelacyjne. Zajadaliśmy się ze smakiem :)Co prawda dynia była pieczona a nie gotowana ale wyszło spoko.