Świetne danie na początek rozszerzania diety. Niewiele składników, gęsta konsystencja, idealna do nauki samodzielnego jedzenia łyżka, czy po prostu maczania pieczywa lub paluszku. Pycha.
Groszek gotujemy wg. czasu podanego na opakowaniu. Warzywa gotujemy na parze, bądź w wodzie w łupinach, obieramy po ugotowaniu. Wrzucamy wszystko do jednego naczynia, dodajemy koperek, łyżeczkę oliwy z oliwek i blendujemy tak, by osiągnąć konsystencję gęstego kremu. Podajemy z grzankami z ulubionego chlebka.
Duże grzanki ułatwią dziecku nabieranie kremu. Można też ugotować makaron np. świderki i dodać do kremu.
Grzanki zrobiłam na suchej, teflonowej patelni (można dodać trochę oleju lub oliwy i rozdrobniony czosnek, ale dla maluszka, zdrowszy będzie po prostu sam chleb, bez smażonych dodatków…)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (10)
Żania
Dodano opinię: 14.02.2016
Ciekawa zupa 🙂 planuje ja zrobić. ale chyba nie odważę się podać jej w ten sposób 😉
A cóż to za fartuszek? Te z IKEI niestety przesiąkają
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.02.2016
Jakiś stary chyba z canpol, podaj w miseczce:))
Magda
Dodano opinię: 04.07.2017
Czy można zrobić taki krem używając groszku z puszki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.07.2017
nie, lepiej mrożony
Agata
Dodano opinię: 21.02.2019
Czy grzanki nie będą zbyt twarde dla prawie 8 miesięcznego dziecka? Nie podrapie sobie podniebienia wkładając do buzi?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.02.2019
Zdrowy 8 miesieczniak powinien sobie z nimi poradzic.
Asia
Dodano opinię: 11.07.2019
Czy można to zawekowac na wyjazd na wakacje ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.07.2019
tak
Angelika
Dodano opinię: 03.10.2019
Dlaczego do kremu z kukurydzy może być kukurydza z puszki? A w kremie z groszku groszek nie może być z puszki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.10.2019
Bo groszek konserwowy ma inny smak, serio:))