Mięso królika ma wyjątkowy smak. Odpowiednio zrobione jest niezwykle smaczne. Często nas o nie pytacie, bo jest polecane dla niemowląt. A tu nie ma co kombinować. Warzywa, mięso i pieczemy. Zobaczcie.
Składniki:
- mięso z królika (u mnie comber, skoki)
- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1 duża cebula
- 1 główka czosnku
- 1/2 kalafiora
- 3 gałązki lubczyku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki papryki w proszku
- opcjonalnie sól (dla dziecka powyżej roku)
- woda/bulion do podlania mięsa
- 1 łyżka masła
Nastaw piekarnik na 190’C. W naczyniu do pieczenia ułóż mięso, posyp je przyprawami i wetrzyj w mięso. Cebulę obierz i pokrój w piórka, marchewkę i pietruszkę w talarki, czosnek podziel na ząbki i każdy przekrój na pół, kalafior podziel na różyczki. Poukładaj warzywa i lubczyk ciasno pomiędzy mięsem i całość zalej wodą, tak by przykrywała 3/4 wysokości mięsa i warzyw. Przykryj naczynie (możesz papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika. Piecz około 50 minut. W połowie czasu obróć mięso i polej sosem, który powstał podczas pieczenia. Wyjmij naczynie i dodaj w kilku miejscach masło. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 15 minut.
Wyjmij i ostudź. Danie podaj, np. z kaszą gryczaną. Możesz zabielić sos śmietaną i posypać koperkiem.
Lubczyk nadaje mięsu super smak, ale jeśli go nie masz, użyj natki pietruszki i 1 łyżeczki suszonego lubczyku.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (10)
Olga
Dodano opinię: 24.09.2020
Gdzie kupujecie dobrego królika?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.09.2020
Lidl
Monika
Dodano opinię: 14.10.2020
Jak podać 8 miesięcznemu dziecku tak przygotowane mięso? Obrać od kości i do ręki? Czy zblendowac z warzywami?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.10.2020
Zalezy od umiejętności. Możesz od kości większe kawałki oderwać i dać do ręki lub posiekać i wymieszać z warzywami.
Mama Zosi
Dodano opinię: 07.11.2020
Czy zamiast piec, mogę tę potrawę udusić? Mam awarię piekarnika ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.11.2020
Pewnie.
Ania
Dodano opinię: 09.01.2021
Czy mięso powinno być takie, hmmm… gumowate?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Raczej powinien się rozpadać w ustach. Dużo niestety zależy od jakości mięsa i wieku królika.
Magdalena
Dodano opinię: 06.12.2021
Ile w gramach tego królika?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Kupujemy tuszkę w lidlu