Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

24 września 2020

Królik duszony z warzywami w piekarniku

Mięso królika ma wyjątkowy smak. Odpowiednio zrobione jest niezwykle smaczne. Często nas o nie pytacie, bo jest polecane dla niemowląt. A tu nie ma co kombinować. Warzywa, mięso i pieczemy. Zobaczcie. Składniki: mięso z królika (u mnie comber, skoki) 2 marchewki 1 mała pietruszka 1 duża cebula 1 główka czosnku 1/2 kalafiora 3 gałązki lubczyku...

Mięso królika ma wyjątkowy smak. Odpowiednio zrobione jest niezwykle smaczne. Często nas o nie pytacie, bo jest polecane dla niemowląt. A tu nie ma co kombinować. Warzywa, mięso i pieczemy. Zobaczcie.

Składniki:

  • mięso z królika (u mnie comber, skoki)
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 kalafiora
  • 3 gałązki lubczyku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki papryki w proszku
  • opcjonalnie sól (dla dziecka powyżej roku)
  • woda/bulion do podlania mięsa
  • 1 łyżka masła

Nastaw piekarnik na 190’C. W naczyniu do pieczenia ułóż mięso, posyp je przyprawami i wetrzyj w mięso. Cebulę obierz i pokrój w piórka, marchewkę i pietruszkę w talarki, czosnek podziel na ząbki i każdy przekrój na pół, kalafior podziel na różyczki. Poukładaj warzywa i lubczyk ciasno pomiędzy mięsem i całość zalej wodą, tak by przykrywała 3/4 wysokości mięsa i warzyw. Przykryj naczynie (możesz papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika. Piecz około 50 minut. W połowie czasu obróć mięso i polej sosem, który powstał podczas pieczenia. Wyjmij naczynie i dodaj w kilku miejscach masło. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 15 minut. 

Wyjmij i ostudź. Danie podaj, np. z kaszą gryczaną. Możesz zabielić sos śmietaną i posypać koperkiem. 

Lubczyk nadaje mięsu super smak, ale jeśli go nie masz, użyj natki pietruszki i 1 łyżeczki suszonego lubczyku. 









zobacz nasze zestawy prezentowe

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (10)

Olga

Dodano opinię: 24.09.2020

Gdzie kupujecie dobrego królika?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.09.2020

Lidl

Monika

Dodano opinię: 14.10.2020

Jak podać 8 miesięcznemu dziecku tak przygotowane mięso? Obrać od kości i do ręki? Czy zblendowac z warzywami?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.10.2020

Zalezy od umiejętności. Możesz od kości większe kawałki oderwać i dać do ręki lub posiekać i wymieszać z warzywami.

Mama Zosi

Dodano opinię: 07.11.2020

Czy zamiast piec, mogę tę potrawę udusić? Mam awarię piekarnika ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.11.2020

Pewnie.

Ania

Dodano opinię: 09.01.2021

Czy mięso powinno być takie, hmmm… gumowate?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Raczej powinien się rozpadać w ustach. Dużo niestety zależy od jakości mięsa i wieku królika.

Magdalena

Dodano opinię: 06.12.2021

Ile w gramach tego królika?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Kupujemy tuszkę w lidlu

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek