Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

14 lipca 2018

Obiad + deser: Ryba w ziołowym parmezanie i sałatka z cukinii + Kruche babeczki z kremem kokosowym i owocami

Alaantkoweblw to miejsce w sieci, gdzie spotykają się świadomi zdrowego odżywiania czytelnicy, a raczej w 99% czytelniczki. Kiedy Netto Polska poprosiło nas o udział w wyzwaniu i przygotowaniu fit obiadu i dietetycznego deseru, nie miałyśmy z tym zadaniem żadnego problemu. Co to dla nas, skoro nasz blog ocieka wręcz od takich właśnie przepisów! A co...

Alaantkoweblw to miejsce w sieci, gdzie spotykają się świadomi zdrowego odżywiania czytelnicy, a raczej w 99% czytelniczki. Kiedy Netto Polska poprosiło nas o udział w wyzwaniu i przygotowaniu fit obiadu i dietetycznego deseru, nie miałyśmy z tym zadaniem żadnego problemu. Co to dla nas, skoro nasz blog ocieka wręcz od takich właśnie przepisów!

A co jeśli do tej pory Wasza dieta wcale nie była fit? Warto od początku kierować się kilkoma podstawowymi zasadami, które dietę mogą zmienić na zdrowszą np. : zamiast majonezu – jogurt, zamiast zabielonej zupy – zupa bez dodatku śmietany i mąki, zamiast kupnych słodyczy z dodatkiem utwardzonych olejów – domowe wypieki, zamiast słonych przekąsek – świeże warzywa i owoce, itd…

Ale czy deser może być dietetyczny? No pewnie! Przekonajcie się sami, jak pysznie smakują kruche babeczki na bezglutenowym spodzie z kremem z mleka kokosowego i sezonowymi owocami! Białą mąkę pszenną, zamieniłyśmy na dwa rodzaje mąk bezglutenowych, cukier biały został wykluczony na rzecz niewielkiej ilości cukru kokosowego, a słodka mleczna czekolada została wyparta przez prawdziwą, gorzką czekoladę. Taki deser jest naprawdę pyszny i może być dietetyczny, pod warunkiem, że nie zjecie wszystkiego od razu 🙂

Czas przygotowania: 1h 15min

Ilość sztuk: 12

Składniki:

na mini spody:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej;
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • szczypta soli;
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 1 jajko
  • 3/4 kostki masła (150g) + masło do posmarowania foremek;
  • 1 łyżka zimnej wody

masa budyniowa:

  • 1 szklanka płynnego mleka kokosowego;
  • 1/3 szklanki mleka krowiego;
  • 1 łyżka ulubionego cukru kokosowego;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;

dodatki:

  • 70 g gorzkiej czekolady minimum 70%;
  • pół szklanki świeżych borówek;
  • pół szklanki świeżych malin;
  • pół szklanki pokrojonego w kostkę świeżego mango;
  • listki melisy i mięty do dekoracji.

Połącz mąkę ziemniaczaną z kukurydzianą oraz cukrem kokosowym, a następnie przesiej i przesyp na stolnicę. Dodaj szczyptę soli. Zimne masło posiekaj w kostkę lub zetrzyj na grubych oczkach tarki, dodaj do mąki. Całość posiekaj nożem na stolnicy, by powstała ”kruszonka”. Dodaj jajko i 1 łyżkę wody, a następnie szybko i energicznie zagniataj ciasto, by powstała jednolita kula. Owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Rozgrzej piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Przygotuj metalowe foremki do mini tart lub formę do muffinek (patrz na zdjęcia). Wysmaruj je masłem.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok 4 mm. Za pomocą szklanki (o większej średnicy niż Twoje foremki) wykrawaj koła i wciskaj je delikatnie w foremki tak by spód był nieco grubszy niż boki.

Przed pieczeniem obciąż ciasto np. surowym ryżem (zerknij niżej na zdjęcia). W tym celu umieść nad ciastem np. papilotki do muffinek, wsyp po 2 łyżki ryżu na każdą z nich (dzięki temu powstaną ciekawe wzorki na kruchym cieście po upieczeniu) i wstaw formę do rozgrzanego piekarnika na środkowy poziom. Piecz 15 minut, a następnie zdejmij papilotki z ryżem i piecz jeszcze ok 3 minut, by babeczki lekko się zrumieniły.

Kruche babeczki wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.

Przygotuj masę budyniową:

W szklance połącz mleko krowie i mąkę ziemniaczaną. W rondelku wymieszaj 1 szklankę mleka kokosowego z 1 łyżką cukru kokosowego. Doprowadź do wrzenia i powoli wlewaj mieszankę mleka krowiego z mąką ziemniaczaną. Energicznie mieszaj całość trzepaczką. Zmniejsz ogień, by budyń nie przypalił się. Gotuj jeszcze ok. 1 min cały czas mieszając, a następnie przełóż masę na płaski talerz i pozostaw do ostygnięcia (zamieszaj ją od czasu do czasu, by nie powstał kożuch i grudki).

Przygotuj polewę czekoladową:

Czekoladę połam na małe kawałki, przełóż do szklanej miseczki i umieść nad garnkiem z wrzącą (cały czas gotującą się) wodą. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

Owoce i zioła umyj i osusz. Mango pokrój na małe kosteczki.

Przygotuj kruche babeczki:

Wyjmij delikatnie kruche spody z formy i ułóż je na kratce. Do każdej babeczki wlej pół łyżeczki gorzkiej, płynnej czekolady. Następnie do każdej babeczki przełóż 1 czubatą łyżkę masy budyniowej. Teraz układaj ulubione owoce na masie, lekko dociskając do środka, by zmieściło się ich jak najwięcej. Udekoruj listami świeżej melisy i mięty.

Kruche babeczki przechowuj max 2 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

 

Wpis powstał w ramach współpracy z Netto Polska.

 

 

Ryba i sałatka z cukinii czyli zapraszamy Was na coś wyjątkowego. Znacie nas, wiecie, że gotujemy zdrowo, że pilnujemy, byście nie musieli stać godzinami przy garach i że zawsze staramy się, by było smacznie. Lubimy o Was się troszczyć. Dziś dodatkowo zadbałyśmy, by było elegancko i fit. Taki obiad w sam raz na romantyczny posiłek, zapowiedzianą wizytę teściowej? (a co, niech widzi, jak smacznie, zdrowo i pięknie gotujecie!), czy jakieś rodzinne święto. Będzie baaaardzo zdrowo i hm…. nie bójmy się tego powiedzieć – ekskluzywnie BLW;)

Przepis na babeczki i rybę z sałatką przygotowałyśmy dla Netto Polska w ramach kuchennych pojedynków blogerów. Super zakupy i super zabawa. Dziękujemh Wam, Kochani Czytelnicy, za głosy i wyrazy sympatii podczas tych działań.

Zapraszamy na zakupy do Netto i do realizacji naszych przepisów. Teraz rybka:

Czas przygotowania: 30 minut

ilość porcji: 4

Składniki na rybę

  • ryba – 400 g filetu (dorsz, halibut);
  • 50 g tartego parmezanu;
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • łyżka posiekanego koperku;
  • gałązka rozmarynu;
  • 1 mały ząbek czosnku;
  • ½ limonki;
  • 1 jajko;
  • szczypta pieprzu;
  • olej rzepakowy do smażenia.

Pokrój filety ryby na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny i dopraw pieprzem.
Posiekaj rozmaryn. Dodaj zioła, wyciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą do parmezanu i zamieszaj.
Rozkłóć jajko za pomocą widelca.
Rozgrzej olej na patelni. Maczaj rybę w jajku, obtaczaj w panierce i kładź na patelnię. Smaż rybę z obu stron do zrumienienia (około 3 minut na jednej stronie). Nie przewracaj ryby kilka razy, bo panierka zacznie odpadać.

Jeśli nie chcesz smażyć ryby, możesz ją upiec. Będzie nieco dłużej ale zdrowiej. Rozgrzej piekarnik do 190’C z termoobiegiem, połóż opanierowaną rybę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop olejem. Piecz około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Sałatka z cukinii – składniki:

  • 1 cukinia;
  • ¼ papryki czerwonej;
  • ¼ papryki żółtej;
  • gałązka bazylii;
  • gałązka mięty
  • ½ limonki;
  • szczypta pieprzu;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotuj sos. Pokrój w drobną kostkę paprykę i posiekaj zioła. Przełóż je do miski, w której będziesz podawać sałatkę i zalej oliwą, oraz wyciśniętym sokiem z limonki. Dopraw pieprzem i wymieszaj.
Cukinię umyj i obierz. Za pomocą obieraka zrób tagliatelle z cukinii. Tak przygotowaną cukinię, przełóż na gotowy sos.

Sałatka z cukinii powinna być podana w postaci niewymieszanej. łączy się ją z sosem tuż przed zjedzeniem.

Wpis powstał w ramach współpracy z Netto Polska

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (12)

Ewaldenka

Dodano opinię: 19.07.2018

Czy mleko kokosowe ma być z puszki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.07.2018

Tak

Meg

Dodano opinię: 25.07.2018

Dla zainteresowanych, z mieszanki mąk pełnoziarnistej graham, i orkiszowj oraz białej pszennej też wychodzą; łącznie 300g. Wystarczy 150g masła. Jak macie papilotki, nie trzeba ich smarować dodatkowo tłuszczem. Smak mleka koko wyczuwalny. Teraz zrobiłabym budyń na zwykłym mleku. Ciekawy przepis. Dziękuję. Pracochłonny ale efekt śliczny.

iwona

Dodano opinię: 27.09.2018

Czy ciasto można zrobić dzień wcześniej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.09.2018

Kruche, tak.

Meg

Dodano opinię: 25.09.2020

A budyń można zrobić wieczorem, zaś rano wypełnić i ozdobić? Ciasto kruche można wieczorem napełnić czekoladą?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.10.2020

Tak. Jedynie nie polecam napełniania wieczorem budyniem, bo mogą rozmięknąć.

Meg

Dodano opinię: 25.09.2020

A można wszystko zrobić wieczorem i schować do lodówki gotowe babeczki aby rano zanieść do konsumpcji? 🙂 Nie zmiękną za bardzo?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.10.2020

Bezpieczniej przygotować krem i babeczki wieczorem a złożyć rano.

Meg

Dodano opinię: 02.10.2020

Dziękuję. Będę próbować.

Magda

Dodano opinię: 23.06.2019

Czy ciastko kruche mozna zrobic na bazie maki pszennej? Bedzie smaczne?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.06.2019

tak można:)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek