Składniki: ok. 30 sztuk
4 łyżki gęstego miodu;
1 3/4 szklanki mąki orkiszowej + mąka do podsypywania ciasta;
1 jajko;
100 g twardego masła;
opcjonalnie 2 łyżeczki cynamonu (dodaj jeśli chcesz by Twoje ciasteczka miały jego smak, jeśli nie dodasz cynamonu, będą po prostu zwykłymi kruchymi ciasteczkami i też wyjdą BARDZOOOO pyszne).
Masło zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę, dodać mąkę, rozbite jajko, miód i cynamon. Całość zagniatać rękoma do momentu, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i nie będzie się kleić do rąk (od czasu do czasu można podsypać niewielką ilością mąki). Uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą lub siatkę:) i odłożyć na małą godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość ok. 5 – 6 mm i wykrawać ciasteczka.
Piec przez 8 min. w 200’C z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika. Smacznego:)
Zamiast mąki orkiszowej możesz użyć pszennej.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (44)
Anonymous
Dodano opinię: 05.02.2015
Czy można uzyc innej mąki, orkiszowej brakuje na stanie:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.02.2015
Jasne, że tak nawet zwykłej pszennej:)
Anonymous
Dodano opinię: 05.02.2015
a co jeśli dziec za maly na miod?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.02.2015
MOżna go zastąpić taką samą ilością syropu daktylowego *samodzielne wykonanie tak jak tu ze śliwek;
http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/07/syrop-z-suszonych-owocow.html
Anonymous
Dodano opinię: 05.02.2015
tak myslalam, ale wolalam zapytać specjalistki 🙂 już nie raz robiłam syrop daktylowy z alaantkowego
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.02.2015
Smacznego:)
gohgoh
Dodano opinię: 05.02.2015
Przepyszne ciasteczka !
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.02.2015
Dziękuję:)
Anonymous
Dodano opinię: 06.03.2015
Dziewczyny zamiast mąki orkiszowej dodałam pszenną z pełnego przemiału w tych samych proporcjach, ale ciasteczka wyszły za ciężkie:/ czy należy zmniejszać ilość jeśli zamieniam mąki? buziaki!:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.03.2015
Mąka orkiszowa jest cięższa zdecydowanie,więc moze następnym razem albo pomieszaj mąki,albo spróbuj dodać mniej. Pozdrawiamy!:)
Aleksandra
Dodano opinię: 30.06.2015
Czy zamiast miodu można użyć zmiksowanych daktyli? W jakiej ilości?
Magda
Dodano opinię: 15.09.2015
Dziewczyny, zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, ale po wyjęciu z lodówki ciasta nie da się rozwałkowć, klei się do wałka i nie ma mowy o wykrawaniu ciastek – co mam zrobić jakas rada ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.09.2015
Dodaj więcej mąki:)
Agnieszka
Dodano opinię: 11.10.2015
Witam, przepisy są świetne mam tylko problem z tymi w których jest masło bo mój maluch nie moze go jeść czy za każdym razem mogę go zastąpić olejem ? Czy wyjdą mi ciastka kruche na oleju ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.10.2015
Zastąp masło olejem kokosowym. Idealnie się do tego nadaje przy wypiekach. Ma dobrą konsystencję i idealny smak. schłodzony jes twardy. A ile zdrowia!
Magda
Dodano opinię: 14.09.2018
Olej kokosowy nie jest zdrowy.
Megi
Dodano opinię: 23.10.2015
Nie mam orkiszowej, ale mam amarantusowa, jaglana, gryczana..ktora najlepsza zamiast?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.10.2015
Hmm, spróbuj z pszenną 🙂 albo jaglaną, gryczana nie jest smaczna w słodkich ciachach, a amarantusowej dodaje się najwyżej 20% co wypieków.
Mahda
Dodano opinię: 30.11.2015
Hej ho! Czy jest jakiś termim w którym trzeba zjeść kruche ciastka? Mam ochotę upiec na zapas, ale nie wiem jaki zapas czasowy jest zdrowy 🙂 tydzień? dwa? miesiąc? Będę wdzięczna za odpowiedź, jeśli wiecie oczywiście 🙂 Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.12.2015
Do 7 dni zamnięte w szczelnym pojemniku.
Ania
Dodano opinię: 06.12.2015
Wyszedł mi lekki zakalec, nie wiem jaka może być przyczyna? Złe proporcje? Musiałam dać więcej mąki, bo ciasto się bardzo kleiło do rąk. Ciasto przygotowałam wieczorem i w lodówce leżało 12h, rano robiłyśmy ciasteczka, może to od tego nie wyszły?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.12.2015
Pierwszy raz spotykam sie z tym by w ciastkach kruchych był zakalec. Byc może zbyt długie lezakowanie w zimnie się do tego przyczyniło;/
Marta mama Jasia
Dodano opinię: 09.12.2015
Takie pytanie, a jak by się sprawdziła mąka kukurydziana?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.12.2015
Lubimy ją,ale w wypiekach bywa trudna. Niemniej jednak nie próbowałyśmy przy ciasteczkach. Spróbuj i daj znać:)
Megi
Dodano opinię: 09.12.2015
Czemu ta jaglana jest taka nie dobra??? Gorzkie wyszly jak pierun…wywalilam a na pszennej bomba!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.12.2015
Różne mąki różnie smakują:) Może na drugi raz zrób pół na pół:)
Karola
Dodano opinię: 04.04.2016
Mój maluch ma równo rok czy mogę już dać miód?nie za dużo będzie go w tych ciastkach na początek wprowadzania miodu? I mam tylko zwykły lipowy
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.04.2016
Możesz. W jednym ciasteczku, które dziecko zje, będzie go niewiele, więc nie krępuj się:) Ale polecamy wprowadzać miód w czystej postaci, bo po pbróbce traci wiele wartosci.
MamaDyzia
Dodano opinię: 20.10.2016
Pyszne!!! Szybko i łatwo się robi. Tylko w moim piekarniku to 180 stopni bo inaczej czarne jak smoła
Ania
Dodano opinię: 26.10.2016
Pycha pycha pycha!!!! Za kazdym razem jak cos od Was gotuje mysle, ze koniecznie musze Wam napisac, ze Wasza ksiazka jest moja biblia kuchenna. 🙂 I niniejszym to czynie 🙂 Pysznie, zdrowo, szybko, kolorowo tylko achy i echy:) Jestescie nasza inspiracja 🙂 Fajnie, ze jestescie:-) Pozdrawiamy!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.10.2016
Niezwykle nam miło czytać takie słowa. DZIEKUJEMY!
Edyta
Dodano opinię: 03.11.2016
Pyszności ☺ słodkie, chociaż dałam mniej miodu i trochę się spiekły, bo jedne były zbyt cienkie, więc radzę robić grubsze niż cieńsze ☺ kolejny przepis do wielokrotnego użycia
Sara W.
Dodano opinię: 25.04.2017
Zrobiłam, wyszły pyszne! 🙂
Alicja
Dodano opinię: 25.10.2017
Ciasto zrobione, chłodzi się w lodówce, zapowiadają się bardzo aromatycznie 🙂 . Mam pytanie, czy część ciasta (w wersji nieupieczonej) można zamrozić? Bo to chyba trochę za dużo dla nas na raz 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.10.2017
Jasne:)
Edi
Dodano opinię: 12.12.2017
Spróbuję tego przepisu na ciastka z maszynki. Moja mama dawała suszone owoce, orzechy, wiórki kokosowe bądź kakao i pamiętam, że najlepiej wchodziły na ciepło 😉
Kasia
Dodano opinię: 01.11.2018
WItam . A czy takie ciasteczka nie będą za twarde dla 8iomiesiecznego malucha ? 😉 pozdrawiam Kasia
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.11.2018
to zalezy tylko od tego jakie ono ma umiejętności, nie możemy tego stwierdzić.
Basia
Dodano opinię: 29.05.2019
A czy zamiast miodu /córka ma dopiero 8 miesięcy/ mogę użyć syropu klonowego ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.06.2019
tak
Ula
Dodano opinię: 04.12.2019
Z dodatkiem mąki kokosowej i wanilii 🙂 mniam
Mama Natalia
Dodano opinię: 06.02.2022
Tyle razy kiedyś robiłam te ciasteczka, pyszne, u nas zawsze bez cynamonu ale słodzone syropem klonowym, także nazywam je klonowe, natomiast dawno już ich nie robiłam i dziś coś schrzanilam, ale nie wiem co, bo niby zgodnie z przepisem, może jednak dałam za mało masła, może zdawało mi się że tyle co trzeba a po ciężkiej nocy z roczną córcią po prostu nie styknelo coś w mózgu;) smakują dobrze tylko twarde ciasto było mega i trochę suche wyszły
Kasia
Dodano opinię: 13.04.2022
Czy zamiast mąki pszennej można zastosować mąkę migdałową? Robiłam juz kilka razy te ciasteczka z tradycyjnego przepisu i były świetne. Zastanawiam się czy po takiej zmianie mają szanse wyjść równie dobre. Myślałam, zeby po upieczeniu skropić je delikatnie wodą różaną.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
Eksperymentuj i koniecznie daj znać