Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

27 stycznia 2020

Kruche ciasteczka owsiane

Zobacz wszystkie nasze bestsellerowe ebooki: Kochamy ciastka! To deser idealny:) Błyskawiczny w przygotowaniu, smaczny i jest go dużo;) A przemycić można w nim tyle zdrowia, ile tylko te maleństwa pomieścić mogą:). 1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka mąki pszennej, 3 łyżki amarantusa ekspandowanego, 2 łyżki pestek dyni, 2 łyżki sezamu, 2 łyżki rodzynek, 1 jajko, 100 g...

Zobacz wszystkie nasze bestsellerowe ebooki:

Kochamy ciastka! To deser idealny:) Błyskawiczny w przygotowaniu, smaczny i jest go dużo;) A przemycić można w nim tyle zdrowia, ile tylko te maleństwa pomieścić mogą:).

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 2 łyżki sezamu,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 1 jajko,
  • 100 g zimnego masła,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki syropu daktylowego lub innego słodziwa

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.

Namocz przez 10 min rodzynki w gorącej wodzie. Odcedź.

Płatki owsiane i pestki dyni zblenduj, ale nie na proszek. Masło pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do nich amarantus, sezam, mąkę, posiekane rodzynki i zimne masło. Wyrób ciasto rękoma. Dodaj cynamon, jajko i syrop daktylowy. Wyrób ponownie. Odrywaj ciasto po kawałku, formuj rękoma kulki wielkosci orzecha włoskiego i spłaszczaj na dłoni, nadając kształt ciastka. Układaj na blaszce w niewielkich odległosciach od siebie. Piecz około  15 minut kontrolując stopień zrumienienia.

Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasteczka, dodaj więcej słodziwa.

IMG_1518

 


Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (73)

Aga

Dodano opinię: 05.10.2015

Właśnie ostatnio pomyslałam, że przydałby się przepis na owsiane ciasteczka i proszę – oto są 🙂
Powiedzcie tylko czy mogę dać mąkę orkiszową pełnoziarnistą?

Pozdrawiam,

Aga

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.10.2015

Jasne:)

Gosia

Dodano opinię: 05.10.2015

No to idziemy z Mają pichcić

Edyta

Dodano opinię: 05.10.2015

A czy w ramach słodziwa można dać banana?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.10.2015

Możesz, ale konsystencja ciastka może się zmienić. 

Edyta

Dodano opinię: 28.08.2016

Nie miałam rodzynek i dałam całego banana, nejtarynke i wiórki kokosowe. Smak i konsystencja super.

Felicja

Dodano opinię: 05.10.2015

Wyglądają super. Na pewno takie zrobię. Można dodać miodu? A co można dać zamiast rodzynek?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.10.2015

Można, ale pamiętaj, że w wysokich temperaturach miód traci swoje wartości, więc najlepiej go nie podgrzewać. Zamiast rodzynek możesz użyć innych suszonych owoców np żurawiny.

doriss

Dodano opinię: 06.10.2015

Pychotka wczoraj robiliśmy Makuś pomagał

bladykot

Dodano opinię: 06.10.2015

Wow akurat wszystkie skladniki miałam w domu i cistka już się pieka. 

Żółwia mama

Dodano opinię: 06.10.2015

Mąka kokosowa się nada? mam nietolerancję glutenu.. a też bym chciała podskubnąć synkowi 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.10.2015

Eksperymentuj:) Ja nie robiłam, ale dlaczego miałyby nie wyjść:) daj znać, jak wyszły:)

Iwona

Dodano opinię: 07.10.2015

zamiast masła olej kokosowy? wyjdzie? nie możemy nabiału 🙁 jeśli tak to w proporcjach takich jak masło?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.10.2015

Jasne, że olej koko!!:) 

Iwona

Dodano opinię: 08.10.2015

no i wyszły na oleju koko 🙂 pychotka 🙂 następny razem dodam połówkę banana żeby były mniej sypkie i ze 2 łyżki żurawinki co by je dosłodzić :)) mniam 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.10.2015

No, piękne! Cudnie, że zaryzykowałaś:) pozdrawiamy!!

Just

Dodano opinię: 07.10.2015

U nas zamiast dyni pestki słonecznika a zamiast rodzynek suszone śliwki i miód do poslodzenia- czekany:)

Magdalena

Dodano opinię: 07.10.2015

Dziewczyny a co w zamian za maslo?? My na diecie bezmlecznej.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.10.2015

Olej kokosowy takiej konsystenci.

Magdalena

Dodano opinię: 07.10.2015

Super, dziekuje:)

Ania K.

Dodano opinię: 07.10.2015

Faktycznie kruche te ciasteczka 🙂 ale dzieciaki wpałaszowały w mgnieniu oka

Aga

Dodano opinię: 13.10.2015

Co mozna dodac zamiast amarantusa akurat nie mam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.10.2015

W jego miejsce np więcej sezamu lub płatków.

Inok

Dodano opinię: 15.10.2015

Dziewczyny – jesteście boskie! Bez Was nigdy bym nie uwierzyła, że zdrowe jedzenie może być AŻ TAK dobre! U nas wobec braków w składnikach : w miejsce sezamu i dyni – słonecznik, a mąka pół na pół owsiana i razowa. Wyszły idealne 🙂 Wcinamy z moim roczniakiem jedno za drugim 🙂

Pannacotta

Dodano opinię: 24.10.2015

Fajne te ciasteczka, tylko bardzo suche mi wyszły,

Aga i Zuzia

Dodano opinię: 25.10.2015

ciasteczka pyszne, robiłam je już chyba 3 razy z różnymi kombinacjami zależnie od tego co znalazłam w szafce, tylko tak jak poprzedniczka uważam że są trochę suche i dolewam ciut wody i jest super;) a córeczka uwielbia wsypywać składniki a później robi dziury w ciastkach gdy kładziemy na blachę;p

aga i zuzia

Dodano opinię: 02.11.2015

robiłam wczoraj kolejne;)bardziej rodzicom się chciało coś zjeść ale dziecię dzielnie pomagało;)

dodałam do płatków owsianych i mąki wiórki kokosowe i siekane daktyle- jak dla nas najlepsza wersja!;)zjedzone po wyjęciu z piekarnika;)

Ania

Dodano opinię: 04.12.2015

Moja modyfikacja: Mąka – pół na pół z orkiszową, 1łyzka syropu daktylowego, 1 łyżka miodu. pycha! Sztuk 22.

Ulla

Dodano opinię: 07.12.2015

Dziewczyny ile czasu można przechowywać w szczelnym opakowaniu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.12.2015

MAx 3 dni:)

Monika

Dodano opinię: 11.01.2016

Zamiast syropu daktylowego użyłam domowej roboty syropu z mniszka lekarskiego. Pyszny syrop, a do tego zwalcza przeziębienie.Polecam.

Karola

Dodano opinię: 18.03.2016

a można coś więcej o tym syropie?>?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.03.2016

krychula

Dodano opinię: 04.03.2016

a co można zamiast jajka? 

o bananie pisałyście że zmieni konsystencje – robić zamiennik jajka z mielonego lnu? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.03.2016

Próbuj… 

Viola

Dodano opinię: 13.07.2020

Czy to dobrze, jeżeli moje ciasteczka, gdy je formuję są bardzo kruche?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

powinny się trzymać w trakcie formowania.

Asia

Dodano opinię: 15.04.2016

Czego jeszcze używacie do dosładzania potraw dla maluszka, tak od 7-8 miesiąca? Widziałam w przepisach syrop daktylowy, co jeszcze może być?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2016

Cukier kokosowy, banany, w ogóle owoce, suszone owoce w całości lub zblendowane z wodą, ksylitol ale rzadko.Jeszcze stewia jest, ale nie smakuje nam. 

Mini

Dodano opinię: 02.11.2016

Czy to możliwe żeby mi wyszedł zakalec?…. 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.11.2016

Wszystko jest możliwe w kuchni matki:)

Karolina

Dodano opinię: 29.11.2016

A czy jako słodziwa można użyć syropu klonowego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.11.2016

Tak

Marysia

Dodano opinię: 14.12.2016

Od którego momentu (wieku dziecka) można podawać te ciasteczka? Czy sądzicie, że mogę je dać mojej córce, która za kilka dni skończy 7 miesięcy? Czy to za wcześnie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.12.2016

Za wcześnie. Najszybciej po 9 miesiącu.

Marysia

Dodano opinię: 15.12.2016

Dziękuję. Zatem jeszcze trochę poczekamy:)

ola

Dodano opinię: 12.01.2017

Mamy uczulenie na białko – zamaist masłą chciałąm użyć oleju. Ale nie wiem ile. 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.01.2017

Tyle samo zimnego oleju kokosowego.

Mama Ani

Dodano opinię: 20.01.2019

Ciasteczka są przepyszne. Zajadamy się właśnie nimi. Po raz kolejny skorzystałam z Waszego przepisu i się nie zawiodłam. Dodałam miodu, bo tylko to ze słodkości w domu było, ekspandowane ziarno jaglane i masło klarowane zamiast zwykłego. Dziękuję i pozdrawiam

Karo

Dodano opinię: 07.02.2019

Wyszły pyszne, tę porcję dziecię zabierze jako przekąskę na balik, ale na pewno będę je robić częściej, bo smakują wszystkim, bez wyjątku.

Karolina

Dodano opinię: 07.02.2019

Wyszły pyszne ❤

Mama Marysi

Dodano opinię: 20.08.2019

Ciastka genialne. Długo szukałam przepisu na owsiane ciastka a ten jest idealny 🙂 za pierwszym razem nie miałam jajek w domu więc dodałam łyżkę jogurtu naturalnego żeby skleić ciasto plus odrobinę sody. Wyszły miękkie a jednocześnie kruche. Robiłam już z maki pełnoziarnistej i gryczanej, z suszonymi morelami i sliwkami. Zawsze wychodzą pyszne 🙂 polecam

AnaR

Dodano opinię: 24.09.2019

Ciasteczka idealne?

Ania

Dodano opinię: 07.11.2019

Fajnie gdyby nie były tak suche, kością w gardle stają niestety 🙁

Kasia

Dodano opinię: 27.01.2020

To dodaj banana, beda miękciejsze… ☺️

Gosia

Dodano opinię: 27.01.2020

Super przepis napewno wyprobuje. Mam jeszcze pytanie w innym temacie. Moja córeczka ma 14 miesięcy i nie chce chodzić w bucikach. Ma buty ze smyka ocieplane. Czy możecie mi polecić buciki na taki wiek, żeby były wygodne i ciepłe. Jakie buty nosiła Tola w tym wieku i jak przekonać dziecko do butów?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2020

Tola nosi Emelki. To bardzo wygodne buty.

Ania S.

Dodano opinię: 27.01.2020

A czym można zastąpić amarantusa? Ciasteczka wyglądają pysznie i z moją 2.5 latka na pewno je zrobimy☺️

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2020

innymi zbożami ekspandowanymi

Mama C

Dodano opinię: 28.01.2020

A ja mam pytanie czy zamiast 1 jajka mozna dodac np 2 lub 3 zoltka?
Czy to nie spowoduje ze beda jeszcze bardziej suche?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2020

zmieni to proporcje

Aga

Dodano opinię: 29.01.2020

Bardzo smaczne, ale bardzo suche.
Dodałam trochę mąki kokosowej, dała ciekawy posmak.

Dan

Dodano opinię: 30.01.2020

Zapomniałam o jajku ? a są już w piekarniku… ??? Pewnie po nich

Aśka

Dodano opinię: 03.02.2020

Czy może być syrop klonowy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

tak

Joanna i Madzia

Dodano opinię: 04.03.2020

Zrobione. Zamiast sezamu dałam wiórki kokosowe. Jako słodziwo syrop klonowy. Jak dla nas wystarczajaco słodkie. Pyszne, kruche.

Mama Tobiaszka

Dodano opinię: 29.04.2020

A my właśnie zajadamy z synkiem Wasze ciacha na świeżym powietrzu 😉 dziękujemy Wam za kolejny bombowy przepis! Ciacha są pyszneeeee, nie mialam pestek dyni i dałam daktyle 😉 mój dwulatek coś ostatnio nie chce jeść mimo że jadł wszystko do tej pory… Staram się przemycać mu jak najwięcej wartościowych składnikowi i dzięki Waszym przepisom jakoś mi się to udaje :))) nie wiem ile zjadł tych ciastek, niech je na zdrowie 😀 wczoraj kupiłam Wasza najnowszą książkę i nie mogę się już doczekać!!! Dziękujemy!!!

Marlena

Dodano opinię: 23.05.2020

Niestety ale mam amarantus nie eskpandowny. Co robić? Czy do czegoś się nada? ?‍♀️

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.05.2020

tak, mamy przepis na blogu z ziarnami amarantusa

Ala

Dodano opinię: 15.10.2020

A można je mrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.10.2020

Lepiej zamknąć w słoiku lub szczelnym opakowaniu.

Ola

Dodano opinię: 22.11.2020

Czy można dodać posiekaną gorzka czekolade ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Pewnie.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek