Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

26 listopada 2017

Najłatwiejsze i najpyszniejsze ciacha owsiane

Udowodnić Wam, że da się jednocześnie „zajmować” dzieckiem, mieszać ciasto, piec nie brudząc rąk i jeszcze robić zdjęcia? A po 14 minutach usiąść z kawką i chrupać owsiane ciacha?  Zobaczcie jak to robię! <podczas pieczenia nie ucierpiało żadne dziecko, don’t worry>. Te ciastka wyglądają i smakują jak sklepowe:) Czekam na Wasze zdjęcia gotowani z dzieckiem:D:D:D...

Udowodnić Wam, że da się jednocześnie „zajmować” dzieckiem, mieszać ciasto, piec nie brudząc rąk i jeszcze robić zdjęcia? A po 14 minutach usiąść z kawką i chrupać owsiane ciacha?  Zobaczcie jak to robię! <podczas pieczenia nie ucierpiało żadne dziecko, don’t worry>. Te ciastka wyglądają i smakują jak sklepowe:)
Czekam na Wasze zdjęcia gotowani z dzieckiem:D:D:D

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich;
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej;
  • 3 łyżki masła orzechowego lub zmielonych orzechów*;
  • 1 jajko;
  • 100g miękkiego masła;
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego (albo innego słodziwa np. miodu czy syropu daktylowego) (można dać 1/3 szklanki wtedy będą delikatnie słodkie).
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • szczypta soli himalajskiej (bo płatki owsiane lubią sól);
  • opcjonalnie kilka krople ekstraktu waniliowego i pół łyżeczki kakao.

*Zamiast orzechów/ masła orzechowego możecie dodać słonecznik/ płatki migdałowe/ amarantus ekspandowany/ bakalie/ kawałki gorzkiej czekoladki czy co tam Wam w duszy gra:)

Piekarnik nastaw na 180 °C z funkcją grzania góra – dół. Blachę  wyłóż papierem do pieczenia. Najlepiej przygotuj sobie dwie blachy, na każdą po 8 ciastek.

Do jednej misko wsyp: mąkę, płatki, kakao, proszek i sodę oraz szczyptę soli. Wymieszaj.
Do drugiej miski przełóż: miękkie masło, wybrane słodziwo, jajko, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy. Wymieszaj porządnie mikserem na jednolitą masę. Miksuj ok 5 minut. Wsyp teraz wszystkie suche składniki i ponownie zmiksuj, aż składniki dobrze się połączą.

(patrz na zdjęcia). Ciasto zagnieć rękoma, by powstała jedna kula. Przełóż całe „ciasto” na rozłożony arkusz papieru do pieczenia, złóż papier, rozwałkuj ciasto na grubość ok 1-2 cm i wykrawaj ciastka szklanką. Przekładaj na blachę.

Układaj ciastka w dużych odstępach bo one jeszcze uuuurosną:)
Piecz 14 minut na środkowym poziomie piekarnika. Gotowe:)

 

Ciastka oznaczyłam 12+ bo myślę, że to taka słodka przekąska właśnie dla starszych bobasów około 12miesiąca ze względu na cukier koko, dużo masła itd. Ale wiadomo, dziecko nie pochłonie całego ciacha na raz (chyba?) więc jeśli chcecie, możecie dać spróbować młodszemu.

Ciasteczka przechowuj w zamkniętej puszcze czy innym pojemniku max 2-3 dni. Na drugi dzień robią się trochę miękkie i jeszcze smaczniejsze!

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (67)

Agnieszka

Dodano opinię: 27.11.2017

Czym zastąpić można masło? Olej kokosowy w takiej samej ilości?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.12.2017

Tak

Asia

Dodano opinię: 27.11.2017

A czy masło orzechowe jest konieczne?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.12.2017

Nie, ale wzbogaca smak:)

Magda

Dodano opinię: 27.11.2017

Czym mogę zastąpić jajko?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.12.2017

Nie można tu zastąpić jajka, ew możesz spróbować rozgniecionym bananem, ale nie gwarantuje że wyjdą.

Bożka

Dodano opinię: 27.11.2017

Czy zamiast masła może być olej koko? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.12.2017

Tak

Pe

Dodano opinię: 27.11.2017

Witam,
Czy można czymś zastąpić masło orzechowe/orzechy, żeby móc podać alergikowi 🙂 ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.12.2017

Mozesz pominąć.Albo dodać zmielone migdały.

Bożka

Dodano opinię: 27.11.2017

My na przylepkę do nóg mamy 😉

Agata

Dodano opinię: 27.11.2017

Przepis fantastyczny! Sama pokusiłam się dzisiaj o jego wykonanie z 2-latką i 6 miesiecznym bobasem – również nikt nie ucierpiał 😀 W moim piekarniku 12-13 min pieczenia jest wystarczające, przy 15 min ciasteczka były już za mocno przypieczone od dołu. Ale z pewnością przepis trafi na listę top w moim domu 🙂

Kasia

Dodano opinię: 27.11.2017

A mąkę pszenną można zamienić na jakąś inną?:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.12.2017

Tak, eksperymentuj.

Anna

Dodano opinię: 27.11.2017

Tak miksujecie 5 minut i te dzieci Wasze sobie siedzą, bawią się i pozwalają na 5 minut spokojnego miksowania? Chce na to przepis 😉

Agnieszka

Dodano opinię: 28.03.2019

Polecam mikser stojący z misą 🙂

Magda

Dodano opinię: 28.11.2017

ile kakao trzeba dodac?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.12.2017

Jak w przepisie, pół łyżeczki

Agnieszka

Dodano opinię: 28.11.2017

Miałam wszystkie skladniki to zrobilam, smaczne aczkolwiek spodziewalam sie czegoś lepszego. Mam nadzieję że jutro będą lepsze 🙂 córka (1,5 roku) jakoś próbowała ale nie chciała ugryźć. Pomimo że blw stosujemy prawie od roku niewiele rzeczy lubi, a szkoda.

Ewelina

Dodano opinię: 28.11.2017

A czym mogłabym zastąpić masło? Jestem na diecie bez bmk.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.12.2017

Olejem koko w stałej konsystencji

Kasia

Dodano opinię: 29.11.2017

Mi się udało zrobić ciasto z bobasem na rękach (parę dni temu odkrył chodzenie i zatrzymanie go w inny sposób graniczy z cudem), a na blaszkę wykładałam z młodym w huśtawce.
U mnie pieczenia 12 min w zupełności wystarczy.

Dominika

Dodano opinię: 30.11.2017

Popełniłam i ja! Są absolutnie pyszne, choć, jak na alaantkowe standardy, dość słodkie (następnym razem wsypię jednak 1/3 szklanki cukru) 😛 Korzystając z okazji, serdecznie dziękuję za wszystko to, co Panie robią. Od stycznia, czyli od momentu rozszerzania diety córki, to wyjątkowe miejsce w sieci jest dla mnie ogromną inspiracją! Pozdrawiam 🙂

Elamela

Dodano opinię: 07.12.2017

Wyszły genialne a to już drugie podejście, pominęłam sodę i proszek bo w pierwszych za bardzo czułam ich smak i dodałam trochę jabłek pokrojonych w kosteczkę? Polecam wszystkim!

Anita

Dodano opinię: 07.12.2017

Ciacha przepyszne! Następnym razem dodam suszone morele i rodzynki ? pychotka!

Ania

Dodano opinię: 12.12.2017

Moja Młodzież, 14miesięczna, w czasie przygotowywania siedziała na blacie próbując wybierać z miski płatki owsiane. Ciacha upieczone. Pycha!! Doskonały przepis!!

Alicja

Dodano opinię: 01.01.2018

A czy można zrobić ciasto jednego dnia a upiec następnego? Oczywiście przechowując ciasto w lodówce 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2018

Nie próbowałyśmy takich numerów, ale wątpię by było równie dobre.

Malgosia

Dodano opinię: 16.01.2018

dlaczego te ciastka sa od 12+ miesiecy? oraz moja masa wyszla bardziej kleista (ciapowata) nie taka jak na zdjeciu wyzej, co moglo byc przyczyna?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

Są dość twarde, dlatego dałam po 12. Może masło miałas inne, np. osełkę i dlatego bardziej zaczęło ciasto pływać.

Bogna

Dodano opinię: 23.02.2018

Ciacha pycha :))) Co prawda nie miałam mąki pełnoziarnistej, dałam żytnią i kokosową, a płatki górskie i błyskawiczne wymieszałam. No i robiłam mała filiżanką, a nie szklanką (coby było ciastek więcej :p) więc też trzymałam chwilę krócej.

Mama Natalia

Dodano opinię: 08.09.2018

Wyszły pyszne, robiłam ze słonecznikiem bo nie miałam orzechów, poslodzilam miodem. Tylko ja leniwa jestem, nie chciało mi się walkowac więc po prostu z zagniecionego ciasta odrywalam kawałki i rozplaszczalam w dłoni. Wyszły mi 24 Ciastka, może mniejsze robiłam. Bardzo dziękuję za przepis☺️

Meg

Dodano opinię: 26.09.2018

Zrobilam. zamiast masła orzechowego, z rodzynkami i słonecznikiem , po 2 łyżki. W moim piekarniku wystarczyło ok. 8 min .Pychota. Polecam.

Dorotty

Dodano opinię: 19.10.2018

Zjedliśmy wszystkie jajka na śniadanie, więc dałam 2 banany zamiast i wyszło fajnie (może się komuś to info przyda). Tylko nad słodkością muszę jeszcze popracować, myślę, że dałam za mało cukru (wiadomo, banany są słodkie i trochę się przestraszyłam, że będzie tego za dużo). Następnym razem może więcej rodzynek albo żurawiny?
Dziękuję za przepis.

Magdusha

Dodano opinię: 18.12.2018

Czy można oznaczyć ten przepis żeby był w kategorii ‚ciasta i ciastka’? Bo tam się nie wyświetla i zawsze muszę się naszukać ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2018

zrobione

Monika

Dodano opinię: 05.01.2019

Czy masło można zastąpić serkiem mascarpone?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.01.2019

Można olejem koko.

Jula

Dodano opinię: 06.01.2019

Czy pasta z daktyli zamiast cukru będzie okej? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.01.2019

oczywiście:)

Marcelina

Dodano opinię: 29.01.2019

A ja zapomniałam dodać mąkę 🙂 ale i tak wyszły dobre. Jutro robię z mąką, pewnie będę jeszcze lepsze.

Pauoina

Dodano opinię: 28.02.2019

Moje wychodzą za każdym razem strasznie suche. Aż ciężko sie je… Co moge robić źle? Albo jak sprawic żeby były mniej suche?

Paulina

Dodano opinię: 28.02.2019

Nie wiem czemu mój komentarz się nie pojawił ?
Zastanawiałam się w nim dlaczego moje ciastka są strasznie suche. Aż ciężko się je. Czy wasze też takie są ? Może coś robię nie tak? Choć według przepisu…

Kinga

Dodano opinię: 05.04.2019

Pyyyyyszne 🙂 ile mogą stać te ciastka? Ile dzienne może ich zjeść 1,5 roczne dziecko? Pytam bo są tak dobre, że mój syn mógłby jeść wszystkie :p

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2019

Wszystko z umiarem?

Monika.

Dodano opinię: 17.10.2019

Zrobilam z zwykla maka bo nie mialam pelnoziarnistej no i dodalam nasionka chia i zorawine. Za slodziwo mialam miod , wyszly przepyyyyszne !! Zagoszcza na stale u nas na pewno 🙂

Sandra

Dodano opinię: 04.12.2019

Ciasteczka są mega super !juz jak się piękny to pachniało ze aż ciężko poczekać aż wystygna. Wyszły takie dobre ze dziś zrobiłam znowu.mięciutkie są i dziwie się ze ktoś pisał se ciężko je jeść. Mój półtora rocznik wcina ze mną. Kolejny przepis trafia do mojego zeszytu z ulubionymi ?

Agata

Dodano opinię: 31.12.2019

A czy wyrosną bez proszku do pieczenia i bez sody? Tak się niefortunnie składa, że kupiłam wszystkie składniki oprócz proszku i sody echhh….

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

nie

Justyna

Dodano opinię: 12.01.2020

Pyszne! Robię kolejny raz, tym razem z suszoną żurawiną, polecam!

Blanka

Dodano opinię: 13.01.2020

A mi wyszly takie bardzo, bardzo suche 🙁 co może być tego przyczyną?

Marta

Dodano opinię: 29.01.2020

Chyba coś mi nie poszło z konsystencją, ponieważ nie dało się ich wykrawać, musiałam robić kulki i spłaszczać. Może dlatego że masło było za zimne. Ale nie ważne. Ciastka są pyszne i na pewno w czasie, gdy rezygnujemy rodzinnie z cukru, jeszcze nie raz upiekę te albo inne z Waszego bloga ☺️

Ewa

Dodano opinię: 04.03.2020

Dodałam masło migdałowe zamiast orzechowego i odrobine startej gorzkiej czekolady (ok 15g). Wyszły przepyszne. Cała trójka się zajada!

marta

Dodano opinię: 27.03.2020

Ciasto wyszło bardzo suche:/

Kasia

Dodano opinię: 23.04.2020

Pychotka 😉 lepsze jak ze sklepu i synek też zajada 😉

Kasia

Dodano opinię: 09.05.2020

Ja niechcący zrobiłam wersję leniwą, bo zanim doczytałam do końca przepis, to wszystkie składniki włożyłam do jednej miski i po prostu zagniotłam – bez miksowania ? nie wyjęłam też wałka, tylko rozpłaszczyłam dłonią i wycięłam serduszka, co by moja pociecha wiedziała jak bardzo ją kocham ? wyszły super! Zjadłam dwa, jeszcze ciepłe ? Aha i dałam mąkę żytnią i wszystkie składniki (oprócz jajka) podzieliłam na pół ? polecam!

Asia

Dodano opinię: 25.07.2020

Zrobiłam z połowy porcji, z jedną dużą łyżką miodu. Masa nie była zwarta, jak na zdjęciach powyżej, musiałam wykładać na blachę łyżką. Piekłam 10 minut, a i tak wyszły suche. Poczekam do rana, może w pojemniku zrobią się miękkie,

Marta

Dodano opinię: 02.10.2020

Ciacha są przepychota ? moja roczna niejadka chętnie je zjada. Trochę zmodyfikowałam przepis ale i tak są pycha! Zamiast mąki pełnoziarnistej dałam pszenną tortową na pół z kukurydzianą , zamiast 3 łyżek masła orzech dałam 1 łyżkę ( tylko tyle mi zostało ?) + 1 łyżkę oliwy rzepak- len, no i dodałam jeszcze 2 łyżeczki kawy inki o smaku korzennym . Mniami ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.10.2020

Super

Sławina

Dodano opinię: 04.02.2021

witajcie, zrobiłam dziś te ciasteczka, rewelacja. dałam więcej kakao len mielony zamiast jajek bo mi zabrakło. wyszły rewelacyjnie. dziękuję 🙂
rzadko mam czas gotować czego żałuję i muszę robić to na raty i w dużych zapasach. Które z ciasteczek na Waszej stronie nadaje się do przechowywania w słoju bądź puszce więcej niż 3 dni? Czego to kwestia, że powinno się je przechowywać tylko te kilka dni? Marzy mi się przygotować zapas ciasteczek i batoników z Waszych przepisów na zapas, na czarną godzinę. Będę wdzięczna za taki wpis 🙂 lub odpowiedź tutaj

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Większość kruchych i tych bez dodatku świeżych owoców.

Aga

Dodano opinię: 14.02.2021

Ciasteczka pyszne. Moje wyszły mięciutkie – zamiast suchych płatków owsianych dałam polpe pozostałą po produkcji domowego mleka owsianego ;). Możliwość modyfikacji składników w przepisie jest tak ogromna jak ilość kombinacji do wygrania 6 w totka ;). Tylko tutaj każdy wybór skutkuje pysznymi ciasteczkami :). Polecam ten przepis ☆☆☆☆☆

PAM

Dodano opinię: 16.05.2021

Dzień dobry ,

Mam w domu dużo domowej roboty dzemow, czy można dodać zamiast masła orzechowego? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Warto spróbować.

Monika

Dodano opinię: 07.11.2021

Cześć, jak komuś wyszły suche ciasteczka to polecam je zrobić znacznie grubsze, tj grubsze niż takie „pieguski”. Ja pierwsza partie zrobiłam dość cienka, wyykrawana i wyszły właśnie bardzo suche. Druga robiłam już rozplaszczajac kulki, sporo grubsze i wyszły miękkie. Poza tym jak inni dodają ok 12min wystarczy w piekarniku.

Natalia

Dodano opinię: 14.05.2022

Zrobiłam dziś, ale sama nie wiem… Użyłam miodu jako słodziwa. Wyszły jakieś takie suche, nijakie…
Nie wiem, co mogłam zrobić źle… Może lepsze byłyby z cukrem trzcinowym…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

To przez miód- wyszły podobne do pierniczków.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek