Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

18 kwietnia 2014

„Kruche rogaliki z gruchą”

3 szklanki mąki pszennej (polecam pół na pół z pełnoziarnistą, ale mi się skończyła); 250 g. masła; Pół szklanki mleka roślinnego; Gruszka. Mąkę z zimnym masłem wyrobić, dolać mleko i nadal wyrabiać. Podzielić ciasto na mniej więcej 3 części, każdą z nich rozwałkować na koła wielkości talerza obiadowego. Podzielić nożem okrąg na 8 trójkątów. Na...

3 szklanki mąki pszennej (polecam pół na pół z pełnoziarnistą, ale mi się skończyła);
250 g. masła;
Pół szklanki mleka roślinnego;
Gruszka.

Mąkę z zimnym masłem wyrobić, dolać mleko i nadal wyrabiać. Podzielić ciasto na mniej więcej 3 części, każdą z nich rozwałkować na koła wielkości talerza obiadowego. Podzielić nożem okrąg na 8 trójkątów. Na szerszy koniec każdego trójkąta położyć malutki kawałek gruszki i zwijać lekko dociskając, by ciasto się skleiło. Dwa końce skleić i wywinąć w dół, by powstał rogalik. Posmarować rogaliki rozbełtanym jajkiem, można posypać wiórkami kokosowymi(jednak lubią się przypalać). Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pamiętajmy, że każdy piekarnik jest innym, więc już po 20 minutach obserwujmy rogaliki, czy się nie przypalają. 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (24)

Marta

Dodano opinię: 27.02.2015

Najlepsze ciastka na świecie! Koniecznie z mąką pełnoziarnistą, dużo lepszy smak. Bez grama cukru a niebo w gębie:) No i ta gruszka.. Z innymi owocami już tak dobrze nie smakują:P Uwielbiam i polecam! 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.02.2015

Cudownie słyszeć nam,że smakują:)

Marlena

Dodano opinię: 08.08.2015

Kilka dni temu u nas… zapomniałam posmarować jajkiem, nie posypałam wiórkami… a i tak bardzo nam smakowały.

Natalia

Dodano opinię: 26.10.2015

Witam,

Czy zamiast mleka roślinnego mogę użyć zwyklego mleka uht ?

pozdrawiam

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.10.2015

Tak:)

Kasia

Dodano opinię: 16.04.2016

a czy maka bezglutenowa nada sie???

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2016

Nigdy nie robiłam, ale wg mnie tak, próbuj! Eksperymenty rozwijają:)

Kinga

Dodano opinię: 27.09.2016

Pyszne, wręcz wspaniałe! W wersji "dla dorosłych" posypuję z wierzchu grubym cukrem. Niebo w gębie, przepis dołączam do zestawu wypieków "zawsze można zrobić, na pewno będą smakować". 🙂 Dzięki! 

Bogusia

Dodano opinię: 17.10.2016

jak długo można je przechowywać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.10.2016

KIlka dni.

Kasia

Dodano opinię: 18.10.2020

Czy muszą być w lodówce?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.10.2020

Upieczone rogaliki można przechowywać poza lodówką

Natalia

Dodano opinię: 28.01.2017

Uwielbiamy! Jak tylko sie kończą  mąż sie dopytuje kiedy będę piekła znowu. Roczny synek sie zajada , choć dopiero ma jednego ząbka. Nawet sąsiadka przyszła po przepis ???? 

 

Katarzyna

Dodano opinię: 24.03.2017

Czy można czymś zastąpić masło?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2017

Olejem kokosowym z lodówki.

Kamila

Dodano opinię: 09.03.2018

czy tyle samo oleju co masła ma być czy inne proporcje?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.03.2018

Tyle samo

Mery

Dodano opinię: 04.08.2017

Nada sie mleko migdalowe?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.08.2017

Tak.

Liwia

Dodano opinię: 02.11.2017

Piekłam dzisiaj z mąki gryczanej, proporcje te same. W środku mus z jabłka i mango. Wyszły pyszne 🙂

Ania F

Dodano opinię: 19.02.2018

Mi wyszedł zakalec. Zrobiłam z mąki pszennej typ 450 i pełnoziarnistej. Przy owocach ciasto zostało mokre ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.02.2018

Czasem tak bywa. Może następnym razem.

Kasia

Dodano opinię: 27.09.2019

Czy mleko kokosowe z puszki może być?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

tak

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek