3 szklanki mąki pszennej (polecam pół na pół z pełnoziarnistą, ale mi się skończyła);
250 g. masła;
Pół szklanki mleka roślinnego;
Gruszka.
Mąkę z zimnym masłem wyrobić, dolać mleko i nadal wyrabiać. Podzielić ciasto na mniej więcej 3 części, każdą z nich rozwałkować na koła wielkości talerza obiadowego. Podzielić nożem okrąg na 8 trójkątów. Na szerszy koniec każdego trójkąta położyć malutki kawałek gruszki i zwijać lekko dociskając, by ciasto się skleiło. Dwa końce skleić i wywinąć w dół, by powstał rogalik. Posmarować rogaliki rozbełtanym jajkiem, można posypać wiórkami kokosowymi(jednak lubią się przypalać). Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pamiętajmy, że każdy piekarnik jest innym, więc już po 20 minutach obserwujmy rogaliki, czy się nie przypalają.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (24)
Marta
Dodano opinię: 27.02.2015
Najlepsze ciastka na świecie! Koniecznie z mąką pełnoziarnistą, dużo lepszy smak. Bez grama cukru a niebo w gębie:) No i ta gruszka.. Z innymi owocami już tak dobrze nie smakują:P Uwielbiam i polecam! 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.02.2015
Cudownie słyszeć nam,że smakują:)
Marlena
Dodano opinię: 08.08.2015
Kilka dni temu u nas… zapomniałam posmarować jajkiem, nie posypałam wiórkami… a i tak bardzo nam smakowały.
Natalia
Dodano opinię: 26.10.2015
Witam,
Czy zamiast mleka roślinnego mogę użyć zwyklego mleka uht ?
pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.10.2015
Tak:)
Kasia
Dodano opinię: 16.04.2016
a czy maka bezglutenowa nada sie???
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2016
Nigdy nie robiłam, ale wg mnie tak, próbuj! Eksperymenty rozwijają:)
Kinga
Dodano opinię: 27.09.2016
Pyszne, wręcz wspaniałe! W wersji "dla dorosłych" posypuję z wierzchu grubym cukrem. Niebo w gębie, przepis dołączam do zestawu wypieków "zawsze można zrobić, na pewno będą smakować". 🙂 Dzięki!
Bogusia
Dodano opinię: 17.10.2016
jak długo można je przechowywać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.10.2016
KIlka dni.
Kasia
Dodano opinię: 18.10.2020
Czy muszą być w lodówce?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.10.2020
Upieczone rogaliki można przechowywać poza lodówką
Natalia
Dodano opinię: 28.01.2017
Uwielbiamy! Jak tylko sie kończą mąż sie dopytuje kiedy będę piekła znowu. Roczny synek sie zajada , choć dopiero ma jednego ząbka. Nawet sąsiadka przyszła po przepis ????
Katarzyna
Dodano opinię: 24.03.2017
Czy można czymś zastąpić masło?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.04.2017
Olejem kokosowym z lodówki.
Kamila
Dodano opinię: 09.03.2018
czy tyle samo oleju co masła ma być czy inne proporcje?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2018
Tyle samo
Mery
Dodano opinię: 04.08.2017
Nada sie mleko migdalowe?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.08.2017
Tak.
Liwia
Dodano opinię: 02.11.2017
Piekłam dzisiaj z mąki gryczanej, proporcje te same. W środku mus z jabłka i mango. Wyszły pyszne 🙂
Ania F
Dodano opinię: 19.02.2018
Mi wyszedł zakalec. Zrobiłam z mąki pszennej typ 450 i pełnoziarnistej. Przy owocach ciasto zostało mokre ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.02.2018
Czasem tak bywa. Może następnym razem.
Kasia
Dodano opinię: 27.09.2019
Czy mleko kokosowe z puszki może być?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
tak