Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

16 lipca 2014

Kruche, amarantusowe babeczki ze śliwkami

kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej; szklanka mąki amarantusowej *; żółtko; 200 g. zimnego masła; łyżka stewii; 2 łyżki zimnego mleka roślinnego; nadzienie:3 łyżki płatków owsianych. około 7 śliwek; łyżka syropu klonowego; łyżka mąki kukurydzianej(może być ziemniaczana); 2 łyżki amarantusa ekspandowanego. Składniki na ciasto zagnieść i odłożyć na około 2,3 godziny do lodówki. Śliwki umyć...

kruche ciasto:

2 szklanki mąki pszennej;

szklanka mąki amarantusowej *;
żółtko;
200 g. zimnego masła;
łyżka stewii;
2 łyżki zimnego mleka roślinnego;
nadzienie:
3 łyżki płatków owsianych.
około 7 śliwek;
łyżka syropu klonowego;
łyżka mąki kukurydzianej(może być ziemniaczana);
2 łyżki amarantusa ekspandowanego.
Składniki na ciasto zagnieść i odłożyć na około 2,3 godziny do lodówki.
Śliwki umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać amarantus ekspandowany i syrop klonowy. Wymieszać. 
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując mąka. Wycinać większe kółka (np. za pomocą dużego kubka) i wyklejać nimi foremki na babeczki lub blaszkę na muffinki. Dno wyłożonego ciasta posypać odrobiną płatków (zdj. 1), na nie wyłożyć śliwki, wypełniając całe babeczki (zdj. 2). Z pozostałego ciasta rolować cienkie wałeczki i układać kratkę na wierzchu babeczek (zdj. 3). Posmarować rozkłóconym białkiem. 
Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut.
Jeśli lubicie bardziej słodkie, polecam, dosłodzić śliwki większą ilością syropu. 
Inspiracja z wybitnego bloga „Moje wypieki”.
* Jeśli nie macie mąki amarantusowej, można użyć szklankę pszennej.

zdjęcie nr 1

zdjęcie nr 2 

zdjęcie nr 3

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (16)

Magdalena

Dodano opinię: 08.03.2016

Chciałam zapytać o rodzaj stewii, która powinna być użyta. Spotkałam się z dwoma, zieloną (sproszkowane liście, bardzo słodka) i białą (wygląda jak drobny cukier i jest tak samo słodka). Nie wiem jak pozyskiwania jest ta biała i czy jest "bezpieczna". Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.03.2016

Biała w proszku. 

Magdalena

Dodano opinię: 02.10.2016

Czy zamiennie za stewie moze byc syrop daktylowy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.10.2016

Tak.

Anulka

Dodano opinię: 04.02.2017

 

Czy można zastąpić mąkę amarantusową zwykłą mąką przenną? Czy jakąś inną? Czy nie wyjdą?:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.02.2017

Zwyklą pszenną.

karmar

Dodano opinię: 26.03.2017

pytnie, czy zamiast mąki amarantusowej można użyc jaglaną ?? 😉

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2017

Tak.

Kasia

Dodano opinię: 27.06.2018

Czy zamiast płatków owsianych można użyć jaglanych?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.06.2018

Nie

Anna

Dodano opinię: 28.09.2018

Czy zamiast mleka roślinnego można użyć zwykłego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.09.2018

Tak

Klaudia

Dodano opinię: 26.07.2019

Jeśli chodzi o stewię i syrop klonowy, nie mam ani jednego ani drugiego czy można użyć miodu lub zwykłego cukru?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.08.2019

tak, ale miód po 12m:)

Marta

Dodano opinię: 08.06.2020

Można śliwki zastąpić czereśniami? Mam dużo czereśni i nie wiem co z nimi zrobić..

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Oczywiście.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek