Płatki owsiane zapiekane ze śliwkami to idealny deser o tej porze roku. Śliwki wciąż królują, a to danie jest tak szybkie w przygotowaniu, że aż chce się je robić:)
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
120 g ciepłego masła
3 łyżki sezamu
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki zblendowanych orzechów
3 łyzki amarantusa ekspandowanego
3 łyżki syropu daktylowego (lub innego słodziwa)
około 10 dużych śliwek
Płatki wyrób z masłem jak na kruszonkę. Dodaj mąkę, sezam, wiórki, orzechy, amarantus i 2 łyżki syropu daktylowego. Wszystko wyrób ręką. Ciasto będzie się kruszyć, ale nie przejmuj się tym, tak ma być.
Śliwki umyj, wydryluj i pokrój np. w ósemki. Zalej 1 łyżką syropu i wymieszaj.
Wyłóż blaszkę ( 37 cm x 25 cm ) papierem do pieczenia i przełóz na nią ciasto (zostaw około 2,3 łyżek), dociskając. Pokryj ciasto śliwkami i posyp pozostałym ciastem jak kruszonką.
Piecz w 160'C przez 50 minut.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (44)
lena
Dodano opinię: 14.09.2015
Świetne ciasto:)
Agatowa
Dodano opinię: 14.09.2015
Czy można w tym przepisie masło zastąpić np. olejem kokosowym? Chciałabym zrobić wersję wegańską 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.09.2015
olej kokosowy może się sprawdzić, ale w gęstej konsystencji.
Agattka
Dodano opinię: 18.09.2015
czym można zasąpić orzechy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.09.2015
Pomin i dodaj tyle innego skladnika np.amarantusa.
Ola.
Dodano opinię: 23.09.2015
Pyszne! Uwielbiam takie przepisy:)
doriss
Dodano opinię: 06.10.2015
Super robilismy już 3 razy i zapomniał za pierwszym razem dac mąke i tez było super tak ze mąki już nie daje
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.10.2015
Piękny!!!:)
Ala
Dodano opinię: 21.10.2015
Mi wyszło "za kruche",rozpada sie w rękach a nie w buzi:/ do tego pieczone w 160 stopniach dalej było blade po 50 minutach i musiałam podkrecić na 200 stopni. Pytania dwa-czego dac wiećej /mniej i o jakiej pojemności szklance mówimy?
pozdrawiam!
Natalia
Dodano opinię: 14.11.2017
u mnie tak samo – wyszło za kruche, rozpada się :/ W smaku jest pyszne! Ale czego można dodać / dać więcej, żeby się związało?
Pozdrawiam!
Karolina
Dodano opinię: 19.11.2015
Witajcie. Mam problem z podziałem przepisów wg. wieku Ali i Antka. Myślałam, że można się sugerować tym opisem a widzę po zdjęciach, że są starsi niż 8-9 miesięcy. Trochę to wprowadza w błąd. Uwielbiam Wasz blog i myślałam, że będę się wzorować na wieku Ali i Antka komponując jadłospis dla swojego dziecka. Może mogłybyście podpisywać zdjęcia zgodnie z wiekiem? Oczywiście wszsytko inne jest cudne blog, książka…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.11.2015
Witaj:) Podział wg wieku Ali i Antka, nie oznacza, że daną potrawę podałyśmy pierwszy raz, gdy zdjęcie powstało a przepis pojawił się na blogu, tylko oznacza, że w podanym wieku nasze dzieci już to jadły. Przepisy, które umieszczamy niejednokrotnie nasze dzieci jedzą już od dawna i ten wiek podajemy. Decyzję o tym, czy rodzic w tym wieku poda potrawę dziecku pozostawiamy Wam:) Pozdrawiamy!
Karolina
Dodano opinię: 19.11.2015
okej teraz rozumiem 🙂 chodzi o to, że fajnie widzieć, że nie jest się jedyną matką-wariatką 😉 podającą np. placek ze śliwkami takiemu maluchowi. Moja kuzynka ma córkę starszą od mojego Antka o dwa miesiące i ostatnio zaszalała podając kromkę z masłem OCZYWIŚCIE BEZ SKÓRKI !!! (mała w grudniu skonczy rok)… Dziękuję, że jesteście. Podnosicie na duchu 🙂
Jagna
Dodano opinię: 22.08.2016
U nas miał być podwieczorek a wyszła z tego dania kolacja bo nie zauważyłam, że piecze się je aż 50 min a ja i tak musiałam potrzymać dłużej. Więc było więcej dla mnie i męża bo synek nie doczekał i poszedł spać:) Pyszne 🙂 Ale mam pytanie – pieczecie w piekarniku z termoobiegiem czy bez?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.08.2016
Z termoobiegiem.
Anna
Dodano opinię: 26.09.2016
a bez termoobiegu w zwykłym gazowym piekarniku przez ile piec? pozdrawiam:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.10.2016
Jakieś 5 min krócej, ale kontroluj stopień zarumienienia, bo każdy piekarnik jest inny.
Ola
Dodano opinię: 26.09.2016
Czy można jako słodziwo dać miód, lub zrobić bez słodziwa? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.09.2016
Tak. Ale pamietaj, że miód traci wartosci w wysokich temperaturach.
Anna
Dodano opinię: 30.08.2019
Ale z miodem to chyba nie dla dziecka 8m?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.09.2019
miód po 12 m.
Anna
Dodano opinię: 30.09.2016
Dlaczego nie odpowiadacie na wszystkie pytania..? Proszę o odpowiedz:) Bardzo lubię wasz blog i często się nim inspiruję. Dziękuję!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.10.2016
Aniu, czasem dostajemy 30-40 komenatrzy na blogu, fb, mailu dziennie. Serio. Jesteśmy we dwie, mamy pracę zawodową i inne zobowiązania, a blogo to nasza pasja a nie praca więc wybacz jeśli czasem nie mamy tyle czasu ile chcieliby czytelnicy:)
Agnieszka 4*a
Dodano opinię: 26.10.2016
Miałam troche śliwek w lodówce, wiec podjeliśmy próbę i … figa. Wyszło zasybkie, pewnie proporcje sie pochrzaniły, bo szklanka szklance nie równa, ponieważ jedyne masło jakie było jeszcze w domu spokojnie mogłoby robić za młotek poratowałam się olejem rzepakowym i wyszło, tylko … starszy (3latek zdegenerowany przez babcie słodyczami) podziubał, bo było dla niego za kwaśne, a młodszy (roczek) zaczął się krztusić tak ze prawie zawału dostałam, koniec końców mój leniuszek trochę popróbował zajadać sam łpakami więc robimy przynajmniej jakiś postęp
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.10.2016
Niestety konsystencja masła a oleju to wielka różnica i zapewne dlatego nie wyszło:). Ale może następnym razem:) Pozdrawiamy!
Aleksandra
Dodano opinię: 21.07.2017
A jak sprawa wygląda z suszonymi kupnymi śliwkami? Może nie do tego dania, ale tak mi się przypomniało 😉
No i żelatyna. Można? Jakieś galaretki czy ptasie mleczko ze śmietany 30?
Dzieć ma 8.5 msca
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.07.2017
Suszone sliwki i suszone owoce jak najbardziej w tym wieku można. Żelatyna w potrawie tez może być, no przecież dziecko zje jej niekwiele no i przecież tez nie codziennie.
Aleksandra
Dodano opinię: 22.07.2017
oczywiście, że niewiele 🙂 ale nie znalazłam żadnego przepisu z galaretką ani ptasim mleczkiem, a ostatnio sobie zrobiłam, więc się zastanawiałam, czy mogę jej dać 🙂
a o te śliwki pytam, bo daję, jako słodziow rodzynki i tak pomyślałam, że śliwki też by były dobre, ale nie byłam pewna 🙂
Aleksandra
Dodano opinię: 22.07.2017
w składzie ślwiek jest sorbinian potasu…. nie zaszkodzi?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.07.2017
Szukaj takiego, który ma lepszy skład.
Aleksandra
Dodano opinię: 23.07.2017
Ok 😉
Gosia
Dodano opinię: 03.10.2017
ZAwsze sadzilam ze orzechy podajemy dziecku dopiero po 1 roku zycia?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.10.2017
W całości – tak, ale w proszku mozna wcześniej.m
Ewa
Dodano opinię: 29.12.2017
Ja dziś zrobiłam wersję zimową z pomarańczami, cynamonem, skórką cytrynową i pomarańczową. Zamiast sezamu i orzechów dałam więcej kokosu i zmielone migdały, które mi zostały z mleka migdałowego. Zrobiłam dwie wersje – bez cukru dla Małego i z cukrem dla gości. Użyłam tych keksowych foremek, wyszło cudnie!
Marta
Dodano opinię: 04.02.2018
Czy mogę dodać mrożone śliwki? Czy rozmrozic je wczesniej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.02.2018
Rozmrozić
Aga
Dodano opinię: 29.03.2018
W smaku przepyszne, ale niestety tak jak i kilku wcześniej wypowiadającym się osobom, wyszło zbyt kruche i rozpada się przy próbie krojenia.
Justyna
Dodano opinię: 29.08.2018
U nas jak zawsze freestyle i zamienniki zamienników, a i tak wyszło super – mąka krupczatka, migdały, gryka ekspandowana, syrop z daktyli 🙂 nie wiem czy mąż zdążył zapakować coś do pracy 😀
Izabela
Dodano opinię: 21.08.2019
Zrobiłam jako z niczym problemu nie było to wyszedł dość kruchy… Da się zjeść ale…. Może wina pojemności szklanki? A może czegoś innego? Możecie doradzić?
Marta
Dodano opinię: 19.09.2020
Dzień dobry, a co z tym mlekiem?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.09.2020
W przepisie nie ma mleka.
Naczelny
Dodano opinię: 04.10.2020
4. Przypaliło się. ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.10.2020
Szkoda 🙁 czasem trzeba pokombinować z temperaturą i czasem pieczenia- niestety każdy piekarnik piecze inaczej. Jesli spiekł się wierzch, to warto kontrolować i przykryć pod koniec pieczenia papierem do pieczenia.
Tita
Dodano opinię: 18.12.2020
Dziewczyny, kocham ten przepis 🙂
Robię jego różne wersje- ze śliwkami, z jabłkami i cynamonem, z malinami, z porzeczkami 😉
Gdy nie mam np wiórków czy sezamu to zastępuję nasionami chia czy siemieniem lnianym i też wychodzi pysznie.
Dzięki za mega przepis! I w dodatku ekspresowo się go przygotowuje 🙂