1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej;
25 g. drożdży;
2 jajka;
szklanka mleka roślinnego;
Opcjonalnie 1/2 łyżeczki cukru;
2 słodkie jabłka.
Szklankę letniego mleka wlewamy do miski, wrzucamy do niego pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po upływie tego czasu dodajemy resztę mąki, jajka i drobno pokrojone jabłka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Z powstałego ciasta smażymy racuchy na patelni bez tłuszczu.
Wersję dla rodziców dosmaczyłam łyżką cukru i podałam z cukrem pudrem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (21)
Dziewczyny same w domu, czyli nasz jadłospis na 5 dni | MAMORKI.com
Dodano opinię: 03.09.2015
[…] Kukurydziane racuchy drożdżowe […]
emini
Dodano opinię: 26.11.2015
Pytanie jesli nie mamy akurat swiezych drozdzy to ile dodac suchych?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.11.2015
7g drożdży instant na 25 g świeżych
Paula
Dodano opinię: 05.02.2016
A czy mozna pominac cukier badz czyms innym slodkim zastapic?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.02.2016
Można pominąć.
Kasia
Dodano opinię: 11.04.2016
Czym można zastąpić mleko roślinne? Zwykłym? czy wówczas nadal będzie to danie 8+?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.04.2016
Tak, możesz zastąpić np.krowim i nadal będzie to 8+
Kinga
Dodano opinię: 22.11.2016
Całkiem smaczne racuszki, choć w wersji dla dorosłych dałabym kwaśne jabłka i bardziej dosłodziła ciasto (choćby miodem). Cukier puder wymieszałam z cynamonem.
Kinga
Dodano opinię: 22.11.2016
Mleko roślinne zastąpiłam krowim bezlaktozowym 🙂
Anna
Dodano opinię: 10.12.2016
Ile mniej wiećej sztuk wychodzi z przepisu, zakładając, że będą takiej wielkości jak na zdjeciu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.12.2016
Około 8.
Marysia
Dodano opinię: 05.01.2017
Czy na zwykłej mące pszennej/orkiszowej też wyjdą? Bo kukurydzianej u mnie aurat brak 😀
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.01.2017
Tak.
Kasia
Dodano opinię: 30.05.2017
Zrobiłam racuchy. Uzylam mleka sojowego i jaj przepiorczych bo nie moge kurzych. Wyszły bardzo dobre! Chrupiące! Naprawde super pyszny slodki zdrowy deser. Jedyna uwaga to dosc wytrawne dodalabym cukier mimo wszystko. Ale z duza iloscia dzemu pycha. Polecam!
Joanna
Dodano opinię: 27.06.2017
Nam raczej nie posmakowały. Moja córa zjadła kęs po czym reszta wylądowała na ziemi, choć lubi jeść. Są wytrawne, rzeczywiście. Z tej porcji wyszło mi 13 dużych racuchów. Spróbuję je zrobić za jakiś czas, chyba że znajdę coś innego z mąki kukurydzianej.
Amrita
Dodano opinię: 14.08.2017
Właśnie zrobiłam. Nie miałam jabłek, dodałam zamiast malin prosto z ogrodu. Wyszły przepyszne. Szczególnie zajadał się mąż, który nie może glutenu. Proste w wykonaniu i bardzo smaczne.
Ewelina
Dodano opinię: 18.02.2020
Przepis wypróbowany, niestety totalnie nie nasz smak ani mój ani syna. Wolimy jednak inne wersje ruchów, na pewno bez drożdży i na innej mące.
Ola
Dodano opinię: 28.05.2020
Czy Wam też wychodzą takie suche? Taka uroda mąki kukurydzianej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.05.2020
taka jej uroda:)
Becia94p
Dodano opinię: 01.06.2021
Musiałam dodać 0,5 szkalnki mąki bo wyszły za rzadkie. Moja córcia 1,5 roku woli wytrawnie niż słodko a te dla niej okazaly się idealne. Mimo najedzonego brzuszka wsunęła z ochota jeszcze placuszka. 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.06.2021
Cieszymy się, że smakowało