szklanka maślanki;
3 łyżki amarantusa ekspandowanego;
2/3 szklanki mąki kukurydzianej;
jajko;
łyżeczka sody;
łyżka oliwy;
jagody.
3 łyżki amarantusa ekspandowanego;
2/3 szklanki mąki kukurydzianej;
jajko;
łyżeczka sody;
łyżka oliwy;
jagody.
Składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki. Jagody wypłukać i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Smażyć na patelni bez tłuszczu.
Wersję dla rodziców posłodziłam syropem klonowy.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (21)
Anonymous
Dodano opinię: 14.01.2015
Bez niczego a potem z serkiem i jogurtem tez są pyszne 😉
Kasia
Dodano opinię: 30.06.2015
Jakiej konsystencji ma być ciasto przed smażeniem? To jest 2 lub 3 szklanki czy dwie trzecie szklanki?
Zrobiłam ale jakieś twarde są strasznie a przecież jest soda wiec powinny być fajne pulchne.
Małgosia
Dodano opinię: 02.07.2015
Dostałam dzisiaj jagody i od razu mi przyszły do głowy te placki, bo juz wcześniej widziałam ten przepis. Nie miałam maślanki, więc dodałam kefiru. Wyszły super!
Marlena
Dodano opinię: 25.07.2015
Zamiast maślanki jogurt grecki, bo tylko to miałam. Wyszły pyszne. Wersję dla dorosłych dosłodziłam miodem. Na pewno jeszcze wiele razy zagoszczą na naszym stole.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.07.2015
uwielbiamy jakmodyfikujecie nasze przepisy. Dzielcie się zdjęciami!:)
Marlena
Dodano opinię: 27.07.2015
Następnym razem może zdążę zrobić zdjęcia zanim wszystkie znikną 😉
Wczoraj Szwagierka dzwoni ze sklepu: co mam kupić na te pyszne placuszki ? 🙂
kolejny przepis poszedł w świat:) zobaczymy co dzisiaj powiedzą na krakersy serowe – mam na nie ogromnego smaka.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.07.2015
ha ha ha, uwielbiamy takie komenatrze:) Dziękujemy!
Pannacotta
Dodano opinię: 09.08.2015
Smaczne placuchy. Musiałam dodać dużo więcej mąki niż w przepisie i racuchy zrobiłam z borówką amerykańską 🙂 Dla mnie super, czekam na recenzję mojego 14 miesięcznego synka 😉
Edyta
Dodano opinię: 25.01.2017
Czym mogę zastąpić maślankę? Dziecko ma alergie. Może być mleko odyfikowane? Te szklanki to ilu ml?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.01.2017
Mlekiem roślinnym.
Mag
Dodano opinię: 22.08.2017
Przepis można dodać też w kategorii: placki, łatwiej będzie znaleźć 🙂
Sylwia
Dodano opinię: 29.01.2019
Ile sody, jeśli robię z dwóch porcji?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.02.2019
Jak z dwóch porcji to wszyskiego x 2
Kamila
Dodano opinię: 05.07.2019
Bardzo bardzo smaczne!!!! Jedne z najlepszych placuszkow, jakie robilysmy z córeczką ?
Gosia
Dodano opinię: 08.02.2020
Da radę z jogurtu i mąki owsianej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
Próbuj.
Kasia
Dodano opinię: 11.09.2020
A można dodać kefir zamiast maślanki?:) I czy jest szansa, że wyjdą z piekarnika?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.09.2020
Kefir- jak najbardziej. Z piekarnika nie próbowałyśmy, ale może warte eksperymentu 😉
Marta
Dodano opinię: 27.10.2020
Zrobilam z jasnej maki orkiszowej i kefiru. Rewelacja ❤❤❤
Patrycja
Dodano opinię: 16.05.2021
A czy placki wyjdą bez sody?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Tak, ale nie będą takie puszyste. Możesz w zamian ubić osobno białko na sztywno i delikatnie wymieszać z masą na koniec.