kasza gryczana
pierś z indyka
marchew
pietruszka korzeń
ziemniaki
cukinia
tymianek suszony
oliwa z oliwek
Marchew, ziemniaki, pietruszkę i cukinię myjemy, obieramy kroimy w słupki lub talarki, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy tymiankiem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość do piekarnika na 175’C aż warzywka będą miękkie.
Kaszę gryczaną gotujemy wg instrukcji producenta (a nawet dłużej żeby uzyskać super miękkość;P ). Pierś z indyka gotujemy na parze bądź normalnie w wodzie, a następnie kroimy na bardzo małe kawałeczki lub siekamy blenderem na „wiórki” Mieszamy indyka z kaszą formując zgrabne dla małych rączek kuleczki. Nie poparzcie sobie rąk!
Dziecku dajemy tylko te warzywa, które się zbytnio nie przypaliły:) Resztę zjada głodny ojciec, który wrócił z pracy:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (3)
BeBe
Dodano opinię: 28.11.2016
Kuleczki totalnie mi nie wyszły ;/ Jedna wielka rozsypka ;/ Nie wiem co zrobiłam źle. Może za dużo kaszy? Albo za mało? Co klejące w tym przepisie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.11.2016
Czy formowałaś gorącą kaszę czy zimną? Zawsze trzeba gorącą by się skleiła, poiwnna byc bardzo miękka, prawie rozgotowana, a nie sypka.
Mylo
Dodano opinię: 18.01.2020
Gotowałam kaszę chyba że 40 min ? nie mogłam sobie poradzić z ulepieniem kulek, choć z poświęceniem patrzyłam sobie dłonie. Ale potraktowałam kaszę blenderem, takim ręcznym, i już się wszystko kleiło ? Dzidzia (zaraz 10 miesięcy) zajadała aż się uszy trzęsły, zjadła 4!