3 łyżki płatków orkiszowych;
szklanka wody;
łyżka jogurtu naturalnego lub 1/3 banana;
5 dużych owoców suszonej żurawiny.
Płatki i owoce wrzucamy do wody, gotujemy do miękkości (ok. 6-7min). Odcedzamy z nadmiaru wody. Lekko blendujemy (ale nie na idealnie gładką masę, nie chcemy papki, chodzi o rozdrobnienie płatków i owoców ). Dodajemy jogurt, czekamy aż płatki trochę ostygną (stają się wtedy bardziej zwarte). Lekko przestudzoną masę mieszamy rękoma:) i turlamy małe kulki. Dla jeszcze lepszej przyczepności można kuleczki obtoczyć np. w wiórkach kokosowych lub amarantusie ekspandowanym.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (8)
Aga
Dodano opinię: 07.02.2016
Czy ta żurawina to taka suszona leśna, bez cukru ? Zakupiłam ostatnio taką w sklepie ekologicznym, ale jest dość kwaśna..
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.02.2016
Tak:)
Kasia
Dodano opinię: 30.09.2016
Czy z innych płatków też można zrobić takie kuleczki? ( jag;anych albo ryżowych?)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.10.2016
Jasne.
Magda
Dodano opinię: 29.05.2017
a jakich jeszcze owoców suszonych można dodać dla rocznych maluchów?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.06.2017
Morele, daktyle, figi, rodzynki:)
Ola
Dodano opinię: 13.06.2018
Dziewczyny, czy mogę podać amarantus ekspandowany 7-miesięcznemu maluchowi (chodzi mi o ryzyko zakrztuszenia się kuleczkami)? Chciałam tez dorzucić go np. do smoothie owocowego (ew. kasze jaglana ekspandowana). Z góry dziekuje pięknie!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.06.2018
Jak najbardziej możesz.