Szybka marynata, krótki masaż, by natrzeć nią kuraka, relaks w lodówce, szybki rzut do worka i czas na nabieranie opalenizny w piekarniku:) To naprawdę nie będzie pracochłonna potrawa:)…
- 1 Kurczak Zagrodowy
- około 20 oliwek
- 10 suszonych pomidorów
- listki oregano z połowy doniczki
- Listki z 4 gałązek bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
Wszystkie składniki na marynatę zblendować lub rozgnieść w moździerzu. Natrzeć mięso marynatą i odstawić na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc, by mięso dobrze przeszło marynatą.
Przed pieczeniem zdjąć nadmiar marynaty z mięsa. Kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia, związać go i nakłuć iglą w kilku miejscach worek. Piec z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika przez pierwsze 15 minut w 200 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec mięso około 1,5 godziny (w zależności od ciężaru kurczaka – na każdy kg mięsa – 60 minut pieczenia).
Wersję dla dorosłych można wzbogacić o dodatkowe 2 ząbki czosnku i ostrą paprykę w proszku, lub posiekaną połowę papryczki chili (bez nasionek).
Świeże zioła można zastąpić suszonymi: 1/2 łyżka bazylii, 1 łyżka oregano.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (25)
Marlena
Dodano opinię: 18.07.2015
Reakcja Męża: to naprawdę jest bez soli? Niemożliwe!
No i ta radość, że można Synowi coś ,,podrzucić” bezkarnie ze swojego talerza 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.07.2015
:)Bezcenne, to prawda:)
Kasia Ka.
Dodano opinię: 20.07.2015
Mam pytanie co do suszonych pomidorów. Rzadko z takowych korzystam, ale te z którymi miałam do czynienia zwykle były bardzo słone. Czy korzystacie właśnie z takich, dostępnych w większości sklepów czy kupujecie jakieś "specjalne"? Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.07.2015
Te bez zalezwy, kupione w woreczku, jak wszystkie inne suszone owoce mają mniej soli. W tymprzypadku używałam jednak w zalewie. Taka ilość na całego kuraka,to kropla w morzu:)
Kasia Ka
Dodano opinię: 01.08.2015
dziękuję bardzo za odpowiedź! 🙂
BoBoLo
Dodano opinię: 01.08.2015
Dlaczego trzeba ściągnąć "nadmiar marynaty"? Można ją jakoś wykorzystać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.08.2015
Nadmiar marynaty często się przypala, ale sa tacy, któzy ją zostawiają im nie przeszkadza:)Nie wiem, jak mogłabyś wykorzystać ją ponownie – może do zamarynowaniainnego mięsa?
BoBoLo
Dodano opinię: 05.08.2015
Dzięki za odpowiedź – zauważyłam, że nadmiar się przypala 😉 a wykorzystanie podpowiem – kurczaka podawałam z makaronem i właśnie do mkaronu dodałam marynatę. Dla mnie super 🙂
Abra
Dodano opinię: 11.04.2019
Do makaronu marynata w której leżał surowy kurczak??? gotowała to Pani jakoś?
Gosia
Dodano opinię: 15.10.2015
A ile w jakiej temperaturze należy piec kurczaka jeśli nie mamy termoobiegu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.10.2015
Możesz spróbować w takiej samej temp., tylko na krótszy czas zostaw worek rozcięty.
Gosia
Dodano opinię: 16.10.2015
Dziękuję dziewczyny! Piekarnik już się grzeje więc dziś kurak na obiad 🙂 To już 5 Wasz przepis który próbujemy w ciągu trzech dni, do tej pory niezawodnie smakowały domownikom. Dla mnie są bardzo dużą pomocą w komponowaniu posiłków. Gdybyście zawitały kiedyś do Krakowa to z największą przyjemnością przyjdę na Wasze warsztaty 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.10.2015
Na pewno kiedyś zawitamy do Krakowa:) Pozdrawiamy!:)
AnnaK
Dodano opinię: 16.10.2015
Przepyszny ten kurczak. Syn nie docenił, bo niezbyt mięsożerny, ale rodzice owszem.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.10.2015
Antek też roślinożerny:)
Elmirka
Dodano opinię: 13.11.2015
Pyszny!!! Wszystkim bardzo smakował 🙂
Agnieszka
Dodano opinię: 02.02.2016
Czy takiego kurczaka można zrobić w piekarniku na opcji grill.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.02.2016
Myślę,że tak,tylko kontroluj proces pieczenia.
matka_galganka
Dodano opinię: 11.08.2016
Kurczak faktycznie jest niesamowity. Przetrzymalam go chwile dluzej i kurczak byl tak fajniemupieczony, ze rozpadal sie w dloniach :). A z marynaty zrobilam rowniez sos do makaronu dodajac swiezego pomidora i jutro obiad z glowy 😉
Agnieszka
Dodano opinię: 21.06.2018
Czy zielone oliwki mozna zastapic czarnymi?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.06.2018
tak, ale mają trochę inny smak.
Paulina
Dodano opinię: 06.12.2018
Niesamowite!!! Dziewczyny ja nie umiem piec, mam zepsuty piekarnik a kurczak wyszedł przepyszny. Czy to napewno ja przygotowywałam, czy mikolajkowy cud?? A czas przygotowania poprostu zawrotnie szybki, idealne jak dla mamy, która czasami ginie w bałaganie i nie ma siły myśleć o obiadkach. Dziękuję, że wrzucacie te przepisy i myślicie o innych mamach.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.12.2018
Dziękujemy za miłe słowa <3
Monika
Dodano opinię: 14.04.2020
Oliwki dla niemowlaka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.06.2020
Rekomendujemy to danie dla dzieci od 9mca 🙂