Stało się. Wakacje się skończyły, zaraz pożegna nas też lato wraz ze swoimi pysznościami w postaci warzyw i owoców. Cóż… Nie czas na łzy. Trzeba zatrzymać co się da.
Często otrzymujemy od Was pytania, jak doprawiać dziecku potrawy. Widzimy, że boicie się tego, a przecież wcale nie trzeba używać soli, by podkreślić w ciekawy sposób smak potrawy. Do tego najcudowniejsze są zioła.
Firmy proponują nam wachlarz różnorodnych ziół suszonych, mamy też wybór w postaci ziół doniczkowych, ale powiemy Wam, że smakują zupełnie inaczej od tych, które rosły w słońcu. Dlatego my mrozimy zioła. To genialne rozwiązanie i bardzo proste.
Wystarczy zerwać wybrane zioła lub kupić w zaufanym miejscu. My mamy z działki. Następnie myjemy je, osuszamy z wilgoci, obrywamy listki i…
I teraz, zależy do czego potrzebujemy tych ziół. My bazylię, oregano i koperek wrzucamy do minimalaksera, który je ładnie sieka, a lubczyk mrozimy w całości, ponieważ używamy go tylko do rosołu.
Zioła mrozimy w plastikowych pojemnikach, które odpowiednio podpisujemy. Zimą wystarczy taki pojemniczek otworzyc, zeskrobać widelcem odpowiednią ilość ziół i tadam!:) Gotowe! Zielone lato w zimowej potrawie;).
Bardzo polecamy!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (12)
zyciejakmuzykablog.wordpress.com
Dodano opinię: 02.09.2016
Kazdy Wasz nowy wpis jest ciekawy i pachnąc. Sama chciałabym mieć ogródek, to wieloletnie moje marzenie, chocby malutki 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2016
Dziękujemy za miłe słowa:)
Pauliną
Dodano opinię: 07.09.2016
Ja mrożę tylko koperek i natkę pietruszki. Zainpirowalyscie mnie do zamrożenia innych ziół. Jak myślicie mięta mrożona to dobry pomysł?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.09.2016
Jasne!
Ania
Dodano opinię: 09.09.2016
fajny wpis i świeta racja warto zachować letnie skarby na zimę, co roku mroziłam koperek i suszyłam bazylię i mietę tym razm zmrożę te zioła 🙂 Pozdrawiam
Magda
Dodano opinię: 05.08.2017
A czy szczypiorek da się zamrozić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.08.2017
Umyj, osusz, drobno posiekaj i włóż do pojemniczka. Będzie dobry:)
Magda
Dodano opinię: 06.08.2017
Dzieki 🙂 sprawdze 🙂
Monika
Dodano opinię: 11.09.2017
a można zamrozić listki bazyli bez siekania?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.09.2017
No jasne.
Karolina
Dodano opinię: 03.03.2021
A lubczyk świeży ? Czy można podawać od początku rozszerzania diety ? Pozdrawiam.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Oczywiście. Kochamy lubczyk.