Przed przystąpieniem do wykonania sernika, koniecznie przeczytaj cały opis.
na tortownicę o średnicy ok 22 cm (jeśli używasz większej np. 26 cm lub więcej) podwój ilość wszystkich składników (poza jajkami, użyj 5 jajek)
Obierz mango, usuń pestkę, zblenduj mango na mus. Odmierz pół szklanki (pozostały mus możesz zjeść, lub polać nim sernik przed zjedzeniem).
Piekarnik nastaw na 160’C z termoobiegiem.
W dużej misce połącz żółtka, miękkie masło pocięte na kawałki, miód/ syrop/ inne słodziwo i całość utrzyj mikserem, aż masło całkiem się rozpadnie i powstanie kremowa masa. Dodaj ser, 2/3 opakowania budyniu, ekstrakt z wanilii , ponownie chwilę wymieszaj mikserem, dodaj 1/2 szklanki musu z mango, wymieszaj mikserem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (26)
gin
Dodano opinię: 17.01.2015
Mmm, z mango musiał smakować bajecznie 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.01.2015
Dokładnie tak:)
Anonymous
Dodano opinię: 09.02.2015
Hej 🙂 myślicie że wyjdzie jeslidam maliny zamiast mango?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.02.2015
1) nie będzie to już sernik z mango, 2)maliny są dość kwaśne, a mango bardzo słodziutkie, więc nie wiem jakby to smakowało… NIe polecam jednym zdaniem:P
Anonymous
Dodano opinię: 10.02.2015
Witam. Mam prostokatna blache o wymiarach 30 na 26 czy skladniki podwoic ? pozdrawiam
Anonymous
Dodano opinię: 14.02.2015
Hej, chyba uzależniłam się od tego sernika. Robię go już 5 raz i na pewno nie ostatni 😀 Tym razem idziemy z nim na urodziny mojego chrześniaka. Pycha!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.02.2015
Hihihi, super, cieszę się, że tak Wam smakuje:)
Gosia
Dodano opinię: 28.02.2015
Robiłam dwa razy. Ze spodem z herbatników i bez ( Ten sam pojemnik sera, na dwa razy). Za pierwszym razem wyszedł mniej smaczny(ale to wina mango) ale zwarty, rówwniutki. Za drugim razem, bez spodu była pod spodem płyn, choć po wysuszeniu był pyszny. Czy ta opcja bez spodu była przez Was pieczona? Co mogło być nie tak
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.03.2015
Wszystko jest okej, niestety ja mam podobnie i mam wrażenie że to wina sera, bo nawet gdy jest tej samej formy to raz jest bardziej ”zwarty” raz mniej. Poza tym sernik ze spodem z ciastek ma to do siebie tez spód ”wpija” płyn, a gdy brak spodu to płyn może pozostać:)
Gosia
Dodano opinię: 01.03.2015
Dziękuję 🙂 Tak myślałam,że właśnie spód płyn „wypije” ale chciałam się upewnić. No nic będę próbować aż dojdę do perfekcji bo jest faktycznie pyszny.
Czy ekstrakt waniliowy to aromat waniliowy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.03.2015
Okej:)
NIe, ekstrakt jest smaczniejszy, ale ja też czasem używam aromat:)
Anonymous
Dodano opinię: 01.04.2015
na probe przed świętami pierwszy raz zrobiłam, wg przepisu i wyszedł mi taki „mokry”, ma byc taki ? i jak termoobieg włączony to sam czy z grzaniem na dole? bo dalam sam. ale po mimo tego dobry jest i zmusem i bez 🙂 dziękuje za przepis
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.04.2015
Hej, u mnie też z tą suchością- mokrością jest różnie- a to za dużo mango, a to innej firmy ser, bardziej wodnity. Wszystko zależy od tego jaki sernik lubisz, jeśli bardziej suchy, daj więcej budyniu i/lub mniej mango:) W ogóle zauwazyłam, że serniki często na drugi dzień są najsmaczniejsze:)
Ja piekę zawsze z termoobiegiem.
nina
Dodano opinię: 07.07.2015
Dlaczego właściwie nakazujecie unikać cukru skoro wykorzystujecie gotowe herbatniki, w ktorych cukier jest składnikiem?
Ps . Jutro testuję przepis.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.07.2015
Nino my niczego nie nakazujemy:) U nas każdy sam decyduje co wybiera, dlatego podałam 3 alternatywy. NIe jesteśmy ortodoskyjnymi przeciwniczkami cukru, ale staramy się go zminimalizować w diecie,a dzieciom sporadycznie podajemy dania w których jest cukier.
Smacznego, daj znać czy Wam smakowało:)
nina
Dodano opinię: 11.07.2015
Sernik wyszedł pyszny, dziecko raczej nie chciało jeść, ale oczywiście się nie zmarnował 🙂 Baardzo polubiłam mango!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.07.2015
Smacznego!
Marlena
Dodano opinię: 26.11.2015
Oto nasza wariacja na temat 🙂 Zamiast mango – banany zbledowane z rodzynkami. Dodałam też resztki z mleka migdałowego. A dla przełamania smaku i koloru – maliny…
Aleksandra
Dodano opinię: 26.11.2015
Upiekłam dzisiaj ten sernik ze spodem z herbatników. Niestety nie udało mi się kupić mango, więc zamiast niego dodałam dwa banany. Też wyszło pysznie. Muszę kiedyś powtórzyć, ale tym razem koniecznie z mango. 🙂 Świetny przepis!
ar
Dodano opinię: 03.09.2016
Dziewczyny, czy zamiast mango może być melon?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.09.2016
Melon jest bardzo wodnisty. Nie polecamy.
MadziaLenka
Dodano opinię: 11.12.2017
A czy na spód mogą być biszkopciki z innego Waszego przepisu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2017
Jasne
Gosia
Dodano opinię: 19.12.2017
Ja z takim pytaniem – szukam ciasta na roczek dla córeczki tuż po Świętach, a że mango je jakby jutra miało nie być, to ten sernik pasuje mi bardzo 🙂 Nie chcę też nie wiadomo jakiego tortu, bo i tak ona zje kawałeczek przecież. Do czego w zasadzie jest potrzebny budyń w serniku? On jest konieczny do tego, żeby ciasto było zwarte? Bo przyznam, że nigdy nie dodawałam budyniu przy pieczeniu serników i zawsze się trzymały.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2017
Scala sernik. Możesz użyć mąki ziemniaczanej.
Mama Natalia
Dodano opinię: 16.04.2018
Fajny przepis, następnym razem kupię więcej mango żeby musu do polania starczyło na więcej niż jeden kawałek ? jestem dumna że w końcu wyszedł mi sernik, a nie jakaś nieupieczona masa serowo-jajeczna jak to zwykle bywało ? ale muszę powiedzieć że ten sernik piekłam… 2,5 godziny! ? termoobieg, 160 stopni, tak jak piszecie dziewczyny, ale po tej godzinie a nawet i po dłuższym czasie po prostu ciągle był nieupieczony, nie wiem czemu aż taka różnica w czasie, no ale ważne że ostatecznie się udał.