Białą kiełbasę ponakłuwaj w kilku miejscach szpilką lub wykałaczką, włóż do garnka i zalej wodą ( ja robię zazwyczaj żurek na wodzie), dodaj ziarna ziela, pieprzu i liść laurowy, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj tak 20 minut. W tym czasie obierz warzywa. Boczek pokrój w kostkę i przełóż na patelnię z olejem. Smaż na małym ogniu. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, dodaj je do boczku i smaż nadal przez 5 minut. Kiełbasę myśliwską pokrój w plasterki, dodaj na patelnię, wsyp majeranek i smaż wszystko jeszcze 5 minut.
Marchewkę i pietruszkę pokrój w talarki, ziemniaki w kostkę. Wyjmij kiełbasę i ostudź. Do wody dodaj warzywa i gotuj je do miękkości, około 15 minut. Dodaj zawartość patelni. Białą kiełbasę pokrój w plasterki, dodaj do zupy, zalej całość żurem, dodaj chrzan, sól i pieprz mielony do smaku. Gotuj zupę na małym ogniu jeszcze 5 minut od zawrzenia zupy. Na koniec zabiel śmietanką, zagotuj i wyłącz zupę.
Podawaj z jajkiem na twardo.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (1)
Anna
Dodano opinię: 24.06.2023
Najlepszy! ❤️