1 łyżka stołowa soczewicy czerwonej
1 łyżka stołowa kaszy jaglanej
pół papryki czerwonej obranej ze skórki i pokrojonej w paski
pół małej cebuli pokrojonej w kostkę
natka pietruszki
Do garnka wlewamy ok 1,5 szklanki wody. Czekamy aż się zagotuje. Na sitku kilka razy płuczemy gorącą wodą kaszę z soczewicą i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, nie mieszając ok. 10 min, po tym czasie dorzucamy paprykę i cebulkę i dalej gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Po tym czasie jeśli mamy dużo wody w garnku zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze chwilkę aż woda odparuje (uważaj, bo szybko można przypalić danie). Podajemy posypane świeżą natką pietruszki. Można doprawić do smaku kroplą oliwy z oliwek, kurkumą, pieprzem. Ja dziś tego nie zrobiłam, bo w w/w wersji danie miało bardzo intensywny smak.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)