Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

30 kwietnia 2014

Lekko pikantne danie z soczewicą

Składniki:1 łyżka stołowa soczewicy czerwonej1 łyżka stołowa kaszy jaglanejpół papryki czerwonej obranej ze skórki i pokrojonej w paskipół małej cebuli pokrojonej w kostkęnatka pietruszki Do garnka wlewamy ok 1,5 szklanki wody. Czekamy aż się zagotuje. Na sitku kilka razy płuczemy gorącą wodą kaszę z soczewicą  i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu,...

Składniki:
1 łyżka stołowa soczewicy czerwonej
1 łyżka stołowa kaszy jaglanej
pół papryki czerwonej obranej ze skórki i pokrojonej w paski
pół małej cebuli pokrojonej w kostkę
natka pietruszki

Do garnka wlewamy ok 1,5 szklanki wody. Czekamy aż się zagotuje. Na sitku kilka razy płuczemy gorącą wodą kaszę z soczewicą  i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, nie mieszając ok. 10 min, po tym czasie dorzucamy paprykę i cebulkę i dalej gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Po tym czasie jeśli mamy dużo wody w garnku zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze chwilkę aż woda odparuje (uważaj, bo szybko można przypalić danie). Podajemy posypane świeżą natką pietruszki. Można doprawić do smaku kroplą oliwy z oliwek, kurkumą, pieprzem. Ja dziś tego nie zrobiłam, bo w w/w wersji danie miało bardzo intensywny smak.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek