Umyj i wyparz limonkę. Przelej mleko kokosowe do garnka, dodaj startą skórkę z limonki i zagotuj. Żółtko i syrop daktylowy zmiksuj za pomocą miksera na gładki krem. Dodaj do niego kilka łyżek gorącego mleka, by zahartować masę. Wymieszaj mikserem. Całość przelej do mleka kokosowego i zagotuj, mieszając. Masa trochę zgęstnieje.
Zdejmij z palnika, dodaj sok z cytryny, dynię i przyprawy. Zmiksuj wszystko do połączenia skladników. Ostudź i przełóż do pojemników na lody.
Pamietaj, by wybierać mleko kokosowe z ze składem powyżej 80% kokosa i bez konserwantów.
Użyłam do lodów dyni białej.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (8)
Magdalena
Dodano opinię: 30.08.2017
Dopytam o mleko kokosowe: chodzi o takie z puszki, tak? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.08.2017
Tak.
ovana
Dodano opinię: 07.06.2018
Chciałabym użyć mrożonego dyniowego puree własnej roboty i zwykłego mleka. Uda się?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.06.2018
Produktu uprzednio mrożony nie poleca się zamrażać ponownie.
Zofia
Dodano opinię: 28.07.2018
Można ponownie mrozić po obróbce termicznej czyli np porządnie przegotować puree, choć dla młodszych dzieci pewnie i tak miałabym wątpliwości, u mnie dzisiaj będzie testowanie przepisu, pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.07.2018
Nie, produkt raz rozmrożony lepiej nie zamrażać ponownie.
Meg
Dodano opinię: 28.07.2018
Ze zwykłym mlekiem też się uda? Czy ma tu znaczenie tłustość kokosowego z puszki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Po prostu mają inny smak, ale próbuj na krowim, powinny się udać.