„Rybka na zielonej trawce”
Składniki:
Na kulki:
Woreczek białego ryżu
1marchew
1 pietruszka (korzeń)
Łyżeczka amarantusa ekspandowanego
Pozostałe:
Szpinak w liściach
Oliwa z oliwek
Ząbek czosnku
Łosoś świeży
Zioła prowansalskie
Pieprz ziołowy
Sok z cytryny
Koperek
Jogurt naturalny
Marchew i pietruszkę obieramy i gotujemy na parze (lub w wodzie) do miękkości. Ryż gotujemy wg instrukcji producenta, a nawet trochę dłużej (tak by był kleisty). Następnie rozgniatamy widelcem marchewkę i pietruszkę, posypujemy amarantusem i mieszamy z ryżem (ryżu bierzemy na oko:) tak by reszta została dla Was na obiad). Mieszamy wszystko razem i formujemy zgrabne kuleczki.
Łososia kroimy na kawałki dla Was i maluszka i odpowiednio doprawiamy do smaku, ja doprawiłam sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Gotujemy na parze, aż będzie dobry (ja ok. 15min bo miałam spory kawałek ryby).
Szpinak dusimy do miękkości na odrobinie wody i oliwy z oliwek. Doprawiamy czosnkiem.
Jogurt naturalny mieszamy z pieprzem (solą dla dorosłych) i posiekanym koperkiem -= sos do rybki.
Układamy rybkę na szpinaku i polewamy jogurtowym sosikiem, serwujemy z ryżowymi kulkami, a dorośli jedzą z ryżem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (7)
Ani
Dodano opinię: 28.08.2015
WItam, co można dodać zamiast amarantusa??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.08.2015
Można pominąć:)
Magda
Dodano opinię: 27.03.2017
Czy może być łosoś mrożony eko albo atlantycki? Te świeże hodowlane nie mają w sobie zbyt wiele świństw?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2017
jasne, koniecznie, najlepiej łosos dziki:)
Kamila
Dodano opinię: 12.04.2017
Mój niejadek wcinał aż się uszy trzęsły. Dzięki za przepis. Rewelacja 🙂 Świetna strona lubię z niej korzystać, z ksiązki też 🙂
Kasia
Dodano opinię: 18.06.2018
Drogie Mamy,
Poraźcie proszę jak sobie radzicie przy rybach z ośćmi?
Nie boicie się o maluchy? Ja mam zawsze obawę, że coś zostanie…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.06.2018
Dokładnie spawdzamy, a jesli się bardzo obawiasz, zblenduj mięso po bprzejrzeniu go i zrób pulpeciki.